Αυτοάμυνα για γυναίκες- πρακτικές συμβουλές

εικόνα άρθρου
Η αυτοάμυνα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στο γυναικείο πληθυσμό. Οι γυναίκες βάλλονται καθημερινά από επιθέσεις που προσβάλλουν τη σωματική, συναισθηματική και σεξουαλική τους αξιοπρέπεια.

Αφενός η μικρότερη σωματική δύναμη των γυναικών και αφετέρου η μεγαλύτερη πλέον ελευθερία που απολαμβάνουν, είναι πόλος έλξης για ανθρώπους με επικίνδυνες ορέξεις οι οποίοι επιθυμούν να βγάλουν επάνω τους τα πιο άγρια ένστικτά τους.

Η εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες και η γνώση βασικών κανόνων προστασίας, θα βοηθήσουν πολλές γυναίκες να αποφύγουν επιθέσεις εις βάρος τους. Αν ζούμε σε μία αρμονική κοινωνία θα λέγαμε βεβαίως πως πρέπει να νουθετούμε τους άνδρες να μη βιάζουν, αλλά αυτό δε θα συμβεί, δυστυχώς.

Ας δούμε μερικούς τρόπους προστασίας των γυναικών σε διάφορους χώρους:

Προστασία στη νυχτερινή ώρα
Αν είμαι έξω από το σπίτι περασμένη ώρα, προσπαθώ πάντοτε να βρίσκομαι σε μέρη όπου υπάρχει κόσμος. Αποφεύγω να περπατάω μόνη μου σε ιδιαίτερα σκοτεινά μέρη. Προσπαθώ πάντοτε να περπατάω σε μέρη με αρκετό φωτισμό.

Αν είμαι στο αυτοκίνητο και αισθανθώ πως κάποιος με παρακολουθεί, δεν κατευθύνομαι στο σπίτι μου, αλλά στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

Ενημερώνω κάποιον άνθρωπο της οικογένειας, κάποια φίλη ή το γείτονα για το πόση ώρα θα λείψω από το σπίτι μου.

Αν επιστρέφω με ταξί στο σπίτι μου, ζητάω από τον οδηγό να με περιμένει μέχρι να μπω μέσα στο σπίτι μου.

Σε περίπτωση κινδύνου, φώναξε <<πυρκαγιά>> και όχι <<βοήθεια>>. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ανακατεύονται στην έκκληση για βοήθεια, διότι φοβούνται μήπως εμπλακούν.

Προστασία στο αυτοκίνητο
Είναι μία τακτική των περισσότερων βιαστών να κρύβονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και μόλις το θύμα τους μπει ανυποψίαστο, να το αρπάζουν. Για αυτό, πρώτα ρίχνω μία ματιά και έχω αίσθηση πως μπορεί και εκεί να ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος.

Παρκάρω το αυτοκίνητό μου σε μέρη όπου έχει φωτισμό και έχει και άλλα αυτοκίνητα; όχι σε μοναχικά και σκοτεινά μέρα.

Κλειδώνω το αυτοκίνητό μου και παίρνω όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του.

Προστασία στο σπίτι μου
Κόψε τους θάμνους και τα μεγάλα δέντρα που ενδέχεται να βρίσκονται γύρω από το σπίτι. Όχι μόνο ελαττώνουν την προσβασιμότητα, αλλά μπορεί κάποιος να σκαρφαλώσει και να ανέβει επάνω στο σπίτι.

Δε γράφω ολόκληρο το όνομά μου στο κουδούνι; γράφω το αρχικό του ονόματος και του επαγγέλματός μου.

Όταν κάποιος μου παρουσιάζεται ως πλασιέ εταιρειών ή υπάλληλος οποιασδήποτε εταιρείας, μου προσκομίζει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούν την ταυτότητά του.

Ασφάλεια στη γυμναστική
Πολλές γυναίκες βγαίνουν για τζόκινγκ, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες. Αν και οι γυναίκες είναι ελεύθερες να ντύνονται όπως θέλουν, έχουν παρατηρηθεί πολλές επιθέσεις σε γυναίκες που γυμναζόντουσαν σε εξωτερικούς χώρους τον τελευταίο καιρό.

Τι μπορώ να κάνω για να με προστατέψω;
Δε φοράω ποτέ ακουστικά για να ακούω μουσική, ώστε να ακούω το χώρο γύρω μου και να αντιληφθώ κάποιο πιθανό κίνδυνο.

Μαζεύω τα μακριά μαλλιά μου. Μπορεί κάποιος να τα αρπάξει εύκολα και να με παγιδεύσει με αυτό τον τρόπο.

Αθλούμαι σε φωτεινά μέρη και πάντοτε βρίσκομαι με άλλους ανθρώπους συγκεντρωμένους.

Ενημερώνω κάποιο γνωστό μου πρόσωπο για πόση ώρα θα λείψω από το σπίτι και του γνωστοποιώ πού θα βρίσκομαι.

Ασφάλεια στο τηλέφωνο
Είναι τακτική πολλών ανδρών να πράττουν σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον των γυναικών, μέσω του τηλεφώνου. Συνήθως καλούν με άγνωστο αριθμό και αναστατώνουν το θύμα τους με χυδαίο λεξιλόγιο και σεξουαλική πρόκληση.

Τι μπορώ να κάνω;
Αν ο άνδρας επιμένει να με ενοχλεί, αλλάζω το νούμερο του κινητού ή του τηλεφώνου μου και το κάνω με απόκρυψη, ώστε να μη μπορεί να με ενοχλήσει ξανά. Είναι λίγο κουραστική διαδικασία, αλλά μπροστά στη γαλήνη σου, αξίζει τον κόπο.

Κράτησε μία σφυρίχτρα και σφύριξε δυνατά στο ακουστικό του τηλεφώνου. Δε θα σε ενοχλήσει ξανά!

Φώναξε έναν άνδρα (αληθινό ή ψεύτικο). Πες, <<Στέφανε, έλα να μιλήσεις σε αυτό τον ενοχλητικό τύπο που με παρενοχλεί μέσω τηλεφώνου>>. Δε θα σε ενοχλήσει ξανά!

Η εξάσκηση σε μία πολεμική τέχνη μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο όπλο στα χέρια μία γυναίκας. Και σίγουρα με τις παραπάνω οδηγίες, μπορεί να προστατεύσει ικανοποιητικά τον εαυτό και την αξιοπρέπειά της.

Mαρία Σκαμπαρδώνη
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι