Πολεμικές Τέχνες
Ελληνικές τέχνες
Κινέζικες τέχνες
- Γου Σου
- Γουίνγκ Τσουν
- Πα Κουά Τσανγκ
- Νύχι του Αετού
- Σαολίν
- Τάι Τσι Τσουάν
- Τσι Κουνγκ
- Τσόι Λι Φουτ
- Φου Τζο Πάι
- Χανγκ Γκαρ
- Γου Τανγκ
- Πρέινγκ Μάντις Κουνγκ Φου
- Σιν γι τσουάν
- Σάντα
- Σουάι Τζιάο
Ιαπωνικές τέχνες
- Αϊκίντο
- Ζίου Ζίτσου
- Ιάιντο
- Καράτε
- Κέντο
- Ναγκινάτα
- Νιντζούτσου
- Τζόντο
- Τζούντο
- Κορίου Μπούντο
- Κιούντο
Κορεάτικες τέχνες
- Ταεκβοντό
- Τανγκ Σου Ντο (Σου Μπακ Ντο)
- Χαπκίντο
- Χάεντονγκ Κούμντο
Διάφορες τέχνες
- Καποέιρα
- Κένπο
- Κραβ Μαγκά
- Μούι Τάι
- Οκινάουα Τε Τάι
- Τζιτ Κουν Ντο
- Φιλιπίνο Κόμπατ Σίστεμς
- Τσαπ Κουν Ντο
- Συστέμα
- Φιλιππινέζικες πολεμικές τέχνες
Μαχητικά Αθλήματα
- Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου
- Κικ Μπόξινγκ
- Ξιφασκία
- Σέμι Κόντακτ
- Τοξοβολία
- Σούμο
- Μεικτές πολεμικές τέχνες
- Μποξ Σαβάτ

ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ν. Αττικής (43)
Ν. Ευρυτανίας (0)
Ν. Βοιωτίας (1)
Ν. Φθιώτιδας (0)
Ν. Ευβοίας (1)
Ν. Φωκίδας (0)
Ν. Αιτωλοακαρνανίας (1)
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ν. Θεσσαλονίκης (6)
Ν. Δράμας (0)
Ν. Σερρών (0)
Ν. Χαλκιδικής (0)
Ν. Καβάλας (1)
Ν. Κιλκίς (0)
Ν. Πέλλας (0)
Ν. Ημαθίας (1)
Ν. Καστοριάς (0)
Ν. Φλώρινας (0)
Ν. Κοζάνης (0)
Ν. Γρεβενών (0)
Ν. Πιερίας (2)
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ν. Κορινθίας (1)
Ν. Αχαϊας (1)
Ν. Αργολίδας (1)
Ν. Ηλείας (0)
Ν. Αρκαδίας (1)
Ν. Μεσσηνίας (1)
Ν. Λακωνίας (1)
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ν. Λαρίσης (0)
Ν. Μαγνησίας (1)
Ν. Τρικάλων (0)
Ν. Καρδίτσας (0)
ΚΡΗΤΗ
Ν. Ηρακλείου (6)
Ν. Χανίων (5)
Ν. Ρεθύμνου (0)
Ν. Λασιθίου (0)
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ν. Κυκλάδων (0)
Ν. Λέσβου (0)
Ν. Χίου (0)
Ν. Σάμου (0)
Ν. Δωδεκανήσου (2)
ΘΡΑΚΗ
Ν. Έβρου (1)
Ν. Ροδόπης (2)
Ν. Ξάνθης (1)
ΗΠΕΙΡΟΣ
Ν. Ιωαννίνων (0)
Ν. Θεσπρωτίας (0)
Ν. Άρτας (0)
Ν. Πρέβεζας (0)
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ
Ν. Κέρκυρας (4)
Ν. Λευκάδας (1)
Ν. Κεφαλληνίας (0)
Ν. Ζακύνθου (0)

Σοφά λόγια
Ήρωες και δειλοί νιώθουν τον ίδιο φόβο. Οι ήρωες ενεργούν διαφορετικά, αυτό είναι όλο.


Διαβάστε
Το καλύτερο Καράτε

Ο δεύτερος δε τόμος της σειράς ο οποίος φέρει τον υπότιτλο: «Θεμελιώδεις Αρχές» αναφέρεται με λεπτομερειακό τρόπο και θαυμαστή μεθοδολογία στους βασικούς κινησιολογικούς νόμους που διακρίνουν το καράτε-ντο.
Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι αν και άνθρωπος του ΣΟΤΟΚΑΝ ΚΑΡΑΤΕ ο δάσκαλος Νακαγιάμα διατυπώνει με εκλαϊκευμένους αλλά επιστημονικούς όρους ένα σύνολο αρχών που αφορούν όλο το οικοδόμημα του καράτε-ντο ως τέχνης, πέρα και πάνω από τις επιμέρους ιδιαιτερότητες που σε αρκετές περιπτώσεις διαχωρίζουν τα συστήματα του παραδοσιακού καράτε.
Αποτυπώνει με αυτό τον τρόπο η ιδέα των παλαιοτέρων μεγάλων δασκάλων αλλά και τεκμηριώνει με βάση τους κινησιολογικούς νόμους ότι το καράτε-ντο είναι ένα. Αυτό δε που χαρακτηρίζουμε ως στυλ ή συστήματα και που εγώ πιστεύω ότι ο καλύτερος όρος καθορισμού τους είναι τεχνοτροπίες είναι ένα μεταγενέστερο κατασκεύασμα που εξυπηρετεί διδακτικές ως επί το πλείστον ανάγκες.
Δεν αποτελεί πρόθεσή μου σ’ αυτό το μικρό σημείωμα να παρουσιάσουν αναλυτικά το βιβλίο, στόχος μου είναι απλά να προτρέψω τους ανθρώπους του καράτε να το διαβάσουν. Αν εξασκούνται με αγάπη και ευσυνειδησία η μελέτη του δεύτερου τόμου του «καλύτερου καράτε» θα τους ανταμείψει προσθέτοντας τους πολλές γνώσεις. Αν διατηρούν αμφιβολίες και απορίες αυτό θα τους ενισχύσει προς την κατεύθυνση της συνειδητής και στοχευμένης εκγύμνασης. Ο τόμος αυτός μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ό,τι καλύτερο έχει γραφτεί (λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας την παγκόσμια βιβλιογραφία) για το θέμα.
Οι γνώσεις που θα αποκομίσουν θα τους γλυτώσουν από πολλές ώρες άσκοπης ταλαιπωρίας του σώματος και του μυαλού τους. Σίγουρα θα ανοίξουν διαδικασίες μελέτης στα Dojo τους, θα βοηθήσουν εξασκούμενους και δασκάλους να μπουν σε μια διαδικασία έρευνας και συμπερασμάτων.
Παλαιότερα κατά την δεκαετία του 1980, ήταν αδιανόητο για τους καρατέκα άνω της Μπλε ζώνης να μην έχουν διαβάσει το «Καλύτερο Καράτε».
Η παρουσίαση της στοχευμένης στις λεπτομέρειες μεθόδου του Νακαγιάμα σενσέι, «υποχρεώνει» όσους καρατέκα ακολουθούν τις συμβουλές του να αποφεύγουν τις υπερβολές, τούτο έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των τραυματισμών που μπορεί να επέλθουν ως αποτέλεσμα λανθασμένων εμμονών.
Σίγουρα το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία των έργων που δεν παραμένουν επί μακρόν να αραχνιάζουν στα ράφια μιας βιβλιοθήκης. Είναι ένα έργο που αφού διαβαστεί με προσοχή θα χρειάζεται να ανατρέχουμε σ’ αυτό σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Και εδώ σταματάω για να σας δώσω κάποια από τα στοιχεία της ταυτότητας του εξαιρετικού αυτού έργου.
Εκδότης των 4 πρώτων τόμων στα Ελληνικά είναι ο κ. Θύμιος Περσίδης (εκδότης παλαιότερα του περιοδικού ΔΥΝΑΜΙΚΟ JUDO – KARATE) ο οποίος μετέφρασε και τον 1ο τόμο (Συνοπτική παρουσίαση) Αθήνα 1979 επίβλεψη της μετάφρασης Γιώργος Σανιώτης. Ο 3ος τόμος (Κούμιτε 1) και ο 4ος τόμος (Κούμιτε 2) – Αθήνα 1983 που έχουν ως θέμα τους την μάχη σώμα με σώμα μεταφράστηκαν από τον Νίκο Ραφτάκη.
Στον 2ο τόμο (Αθήνα 1982) ο επιμελητής κ. Σανιώτης και ο μεταφραστής Ν. Ραφτάκης αναφέρουν στον πρόλογο της Ελληνικής έκδοσης μεταξύ άλλων.
Το βιβλίο αυτό είναι το δεύτερο της σειράς «Το Καλύτερο Καράτε» και περιέχει τη θεμελίωση των αρχών από τις οποίες διέπονται οι βασικές τεχνικές του καράτε. Εξηγεί τη ζωτικής σημασίας χρήση των γοφών, τις στάσεις σαν «βάση» των τεχνικών, τις αρχές της κίνησης, τον ορθολογιστικό συντονισμό των μελών του σώματος με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και δίνει, τέλος, όλα τα βασικά σημεία που θέλουν προσοχή στην προπόνηση. Είναι ένα απαραίτητο βοήθημα (όπως και όλη η σειρά) για τον κάθε καρατέκα οποιουδήποτε στυλ.
Όσον αφορά τον συγγραφέα του βιβλίου. Ο Μ. Νακαγιάμα σενσέι άρχισε τις σπουδές του στο καράτε κάτω από την διδασκαλία του δασκάλου Φουνακόσι. Αρχηγός εκπαιδευτής της J.K.A. από το 1955 μέχρι τον θάνατό του το 1987. Καθηγητής και διευθυντής σωματικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο ΤΑΚΟΥΣΟΚΟΥ από το οποίο απεφοίτησε το 1937. Θεωρείται ο αρχιτέκτονας μαζί με τον σενσέι Νισιγιάμα της παγκόσμιας διάδοσης του καράτε-ντο, και από τους λίγους Ιάπωνες δασκάλους που ανέπτυξαν το καράτε πάνω σε επιστημονικές βάσεις.
Σάββας Μαστραππάς