Καλή Πατρίδα Anfisa Zaichenkina

εικόνα άρθρου
Μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτησης, αποχαιρετίσαμε το βράδυ του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου 2023, την Anfisa Zaichenkina, η οποία επέστρεψε στην πατρίδα της μετά από πολύχρονη ευδόκιμη παραμονή στην Ελλάδα.

Ήταν παρόντες όλοι, οι παλιοί και οι νεώτεροι καρατέκα του dojo μας που την γνώρισαν και την αγάπησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ήταν εκεί και ο Τάσος που ταξίδεψε από την Ρόδο, ο οποίος δέχθηκε την μητρική της στοργή όταν ακόμα ήταν φοιτητής στην Αθήνα. Ήταν παρούσα και η Διοτίμα που ήρθε από την Χαλκίδα!

Άνθρωπος αγνώστων γονέων, η Άμφι μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο. Υπέμενε για χρόνια την έντονη ενδοοικογενειακή βία από τον μέθυσο πρώην άντρα της, με τον οποίο είχε αποκτήσει δύο γιούς.

Όταν τα παιδιά της πήραν τον δρόμο τους.... και η Άμφι την .... πράσινη ζώνη στο καράτε τον χώρισε, αφού του έριξε ένα καταστρεπτικό tsuki στα μούτρα, και έφυγε για την Αθήνα!

Τον πρώτο καιρό κοιμόταν τα βράδια στα παγκάκια μιας εκκλησίας. Σύντομα δικτυόθηκε και απέκτησε πελατία. Καθάριζε με σχολαστικότητα δύο με τρεία σπίτια την ημέρα και τα βράδια έκανε προπόνηση στο καράτε με εφηβικό πάθος.

Μα η απίστευτη ενεργητικότητα της δεν εξαντλούνταν τόσο εύκολα! Πολλές φορές έμενε μέτα το μάθημα για να κάνει kobujutsu μαζί μας, και όταν τελειώναμε...... μας έδιωχνε "για να καθαρίζει λίγο το dojo, και να το κλείνει" όπως χαρακτηριστικά έλεγε.

Από την σκλήρη της δουλειά και τις αιματηρές της οικονομίες κατάφερε μέσα σε 22 χρόνια να αγοράσει και να ανακαινίσει δύο δικά της σπίτια στην Λευκορωσία, καθώς και από ένα για το κάθε της παιδί.
Πάμπολλα είναι τα περιστατικά που θα θυμώμαστε απ' αυτήν.

Πριν δέκα χρόνια παρουσιάστηκε μπροστά στον shinam Jorga για να δώσει εξετάσεις για το 3ο DAN .

-Πολύ καλή η κα. Anfisa αλλά στο εντυπο των εξετάσεων συμπλήρωσες λάθος την ημερομηνία γεννήσεως της.Άκουσα να μου λέει κάποια στιγμή ο δάσκαλος μου.
- Όχι sensei δεν έκανα λάθος, του απάντησα.
"-Μα είσαι σίγουρος; Εδώ φαίνεται ότι είναι 60 χρονών."
-Oss sensei είμαι σίγουρος.
"και εγώ τι κάνω" μονολόγισε, "γιατί την εξετάζω τόσο αυστηρά;" και προσπάθησε να της ελαφρύνει την ύλη για να ακούσει έκπληκτος την Άμφι να του λέει:
"Όχι σας παρακαλώ να μου εξετάσετε τα πάντα, ό,τι μου έμαθε ο δικός μου sensei!"

Kαι κάποια μέρα που κάναμε αυτοάμυνα και ήταν παρούσες αρκετές κοπέλες στο μάθημα την τσίγκλισα να τους πει μια από τις ιστορίες της, την πιο δημοφιλή απ' αυτές:
Ήταν λοιπόν στο τρόλεϋ και πήγαινε προ,ς το σπίτι της στην πλατεία .... ΚΑΛΙΑΤΣΟΥ!
Είχε πάει προηγουμένως στο σούπερ μάρκετ και είχε μαζί της μια σακούλα η οποία περιείχε 5-6 κουτάκια από την αγαπημένη της coca cola!
Ένας κακομοίρης αλλοδαπός άρχισε να την παρενοχλεί λεκτικά.
Η Άμφι τον προειδοποίησε:
"Εσύ μην ενοχλείς εμένα, εγώ σκοτώνει εσένα".... του είπε.
Αλλά ο άμοιρος τύπος δεν κατάλαβε δυστυχώς ότι η Άμφι σοβαρολογουσε και κατέβηκε μαζί της στην στάση" Καλιάτσου" συνεχίζοντας να την παρενοχλεί.
Τότε η Άμφι σταμάτησε ξαφνικά γύρισε απότομα,  και του κατέβασε την σακούλα με τα μεταλλικά κουτάκια στο κεφάλι!
"Να έτσι" έλεγε ,και έδειχνε μια κυκλική κίνηση από πάνω προς τα κάτω.
Οριζοντιόθηκε στο πεζοδρόμιο ο κακομοίρης και η Άμφι συνέχισε αγέρωχη το δρόμο της!
Όταν καμιά φορά έκανε τα δικά της και την διόρθωνα..... με αποστόμωνε λέγοντας μου:
"Εγώ έτσι έμαφα στο δικό μου  πατρίδα ."
Είμαι δε σίγουρος ότι τώρα πάνω στην πατρίδα της ,όταν ο Λευκορώσος δάσκαλος της θα την διορθώνει θα του απαντάει:
" εμένα έτσι μαφαίνει  ντασκαλόμου ( μία λέξη παρακαλώ, αφού έμαφε πολύ καλά ελληνικά, διότι έκανε μαφήματα τρεις μήνες στον Δήμο Αθηναίων και ΜΑΦΑΙΝΕΙ ΟΛΑ) στην Ελλάδα."

Καλήν επιστροφή λοιπόν Αμφίσα. Σ' ευχαριστούμε για τα μαθήματα ζωής και μαχητικού πνεύματος ,τα οποία μας δίδαξες. Εισ το επανιδείν όταν " θα έρθεις τουριστικό στο Αθήνα για να δεις τους αγαπημένους σου έλληνες."
Μόνο που εμείς, και για να μην πυροδοτούνται μελαγχολικοί συνειρμοί όταν θα περνάμε από εκεί που ήταν το σπίτι της θα πρέπει μάλλον να επαναφέρουμε στην πλατεία Κολιάτσου το παλιό της τοπωνύμιο.
Καλήν πατρίδα!

Σάββας Μαστραππάς
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι