Προφίλ τέχνης
To Ninjutsu / Budo Taijutsu / Ninpo Taijutsu, είναι μια πολύ παλιά πολεμική τέχνη, που περιλαμβάνει τεχνικές ένοπλης και άοπλης μάχης (Taijutsu), στρατηγικής, ανορθόδοξου πολέμου και κατασκοπείας στις οποίες εξασκούνταν οι Ιάπωνες πολεμιστές κατά την εμπόλεμη μεσαιωνική περίοδο της φεουδαρχικής Ιαπωνίας.
Το Bujinkan είναι ένας διεθνής οργανισμός πολεμικών τεχνών, υπό την αιγίδα του Soke Masaaki Hatsumi, ο οποίος ως ιδρυτής του και 34ος επικεφαλής της σχολής Togakure ryu, οργάνωσε και ανέδειξε κάτω από τον όρο Bujinkan Budo Taijutsu, το σύστημα μάχης που περιλαμβάνει 9 διαφορετικές ryu ha (παραδοσιακές σχολές, στυλ), οι οποίες και συνδέονται με το Ninjutsu όπως τις δίδαξε και κληροδότησε σε αυτόν ο Δάσκαλος του, Soke Toshitsugu Takamatsu.
Ωστόσο ο Soke χρησιμοποιεί τον όρο Budo (πολεμικός τρόπος-δρόμος) για να περιγράψει τις ιστορικές samurai σχολές οι οποίες δίδασκαν samurai και ninja τακτικές μάχης.
Το Ninjutsu είναι κάτι πολύ περισσότερο από τέχνη του πολέμου και της μονομαχίας. Είναι τρόπος ζωής και καθοδηγεί τον ασκούμενο στη θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων, με σκοπό τη χάραξη εκείνου του δρόμου, ο οποίος οδηγεί στην ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη.
To Bujinkan Banbutsu Ruten Dojo Hellas (Bujinkan Dojo Hellas) είναι ο οργανισμός που ιδρύθηκε στην Ελλάδα επίσημα τον Φεβρουάριο του 2000 (ανεπίσημα αρχές του 1999), από τον Φίλιππο Ματζηρίδη – Dai Shihan, ο οποίος είναι ο παλαιότερος εν ενεργεία Δάσκαλος Ninjutsu αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και με διαρκή παρουσία, εκπαιδευτική αλλά και συγγραφική, αδιάκοπα όλα αυτά τα χρόνια.
Το κεντρικό Dojo (Honbu Dojo) βρίσκεται στην Αθήνα (Bujinkan Dojo Athens - Ευπαλίνου 7, 11253, πλ. Αμερικής, 2108646042). Εκπαιδευτής και διευθύνων της σχολής, είναι μαθητής του Φίλιππου Ματζηρίδη (από το 1999), Δημήτρης Κωνσταντίνου – Shidoshi.
Στην σχολή λειτουργούν τμήματα παιδικά και ενηλίκων.
Προφίλ Δασκάλων
O Δάσκαλος Φίλιππος Ματζηρίδης ήρθε σε επαφή με το Ninjutsu το 1981, όντας κάτοχος της καφέ ζώνης του καράτε, σε κάποιο σεμινάριο του Shihan Moshe Kastiel στο Βερολίνο, όπου και ζούσε από το 1973. Η τέχνη του Ninjutsu τον κέρδισε και έγινε μαθητής του Shihan Kastiel, ο οποίος με την σειρά του είναι μαθητής του Shihan Doron Navon, του πρώτου μη Ιάπωνα μαθητή του Hatsumi sensei, που πήρε το χρίσμα του Shidoshi.
O Φίλιππος Ματζηρίδης μαθήτευσε την περίοδο 1981 – 1991 εντατικά κάτω από την καθοδήγηση του δασκάλου του Moshe Kastiel και παρακολούθησε σχεδόν όλα τα Tai – Kai με τον Hatsumi Sensei στην Ευρώπη καθώς σεμινάρια πολλών άλλων δασκάλων του Ninjutsu. Τον Ιούλιο του 1992 επέτυχε στο Λουξεμβούργο την εξέταση Sakki (godan test), έγινε Shidoshi και μέλος του Shidoshi – Kai. Στη συνέχεια ίδρυσε στο Βερολίνο σχολές στις οποίες και δίδαξε μέχρι τον Νοέμβριο του 1998, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1999 ξεκίνησε τη σχολή του στην Αθήνα και από το 2000 ίδρυσε το Bujinkan Dojo Hellas (και πλέον Bujinkan Banbutsu Ruten Dojo Hellas) . Κατέχει τον τίτλο του Shihan από το 2007 και είναι κάτοχος του 15.dan στο Ninjutsu / Bujinkan Budo Taijutsu. Στις 20 Φεβρουαρίου 2018, του απονεμήθηκε από τον Soke Hatsumi ο ανώτατος τίτλος του Dai Shihan, αναγνωρίζοντας έτσι την πολυετή και διαρκεί προσπάθειά του για εξάπλωση του Ninjutsu / Bujinkan στην Ελλάδα αλλά και την Γερμανία. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής από την Γ.Γ.Αθλητισμού (σχολή προπονητών ΕΦΕΟΖ-Ζ 2003 και ΕΟΤ 2003 και κάτοχος 3.Dan Ju Jutsu – 1.Dan Judo) και συνεχίζει την προσπάθεια για την σωστή εκπροσώπηση και ενοποιημένη οργάνωση του Ninjutsu και του Bujinkan στη χώρα μας. Συνεχίζει ακόμη και σήμερα τα ταξίδια του στην Ιαπωνία όπου και προπονείται συστηματικά κάτω από της οδηγίες του Soke Hatsumi και του Nagato Dai Shihan. Αυτή την στιγμή διδάσκει στις σχολές του Βερολίνου σε καθημερινή, σχεδόν, βάση. Έρχεται στην Ελλάδα για σεμινάριακά μαθήματα στις συνεργαζόμενες σχολές του κάθε δύο ή τρείς μήνες.
Ο Δημήτρης Κωνσταντίνου ξεκίνησε το Ninjutsu τον Μάρτιο του 1999 με δάσκαλο τον Shihan Φίλιππο Ματζηρίδη με τον οποίο συνεχίζει την εκπαίδευσή του ακόμα και σήμερα. Απέκτησε τον τίτλο του Shodan και του Shidoshi-ho το 2007. Έκτοτε διδάσκει ο ίδιος συνεχίζοντας και τη προσωπική του εκπαίδευση. Σήμερα είναι κάτοχος του 5.Dan και του τίτλου Shidoshi στο Ninjutsu / Bujinkan (2018). Είναι ο εκπαιδευτής και διευθύνων στη σχολή του δασκάλου του, οργανώνοντας παράλληλα την δομή του Bujinkan Banbutsu Ruten Dojo Hella ανά την Ελλάδα. Διδάσκει επίσης στους καλοκαιρινούς μήνες στην σχολή της Πελλοπονησσου – Bujinkan Dojo Mani Lakonias_Bujinkan Banbutsu Ruten Dojo Peloponesse (Camping Mani Beach -παραλία Μαυροβούνι Γυθείου) καθώς και στην σχολή της Κρήτης – Bujinkan Dojo Heraclion Crete _ Bujinkan Banbutsu Ruten Dojo Crete.
Ίδρυσε το Ninjutsu Kids Athens (2010) και οργανώνει την ύλη εκπαίδευσης των Παιδικών τμημάτων Ninjutsu / Bujinkan των παιδικών τμημάτων, με στόχο την διάδοση της περίφημης αυτής Ιαπωνικής πολεμικής τέχνης και στις μικρότερες ηλικίες. Είναι πλέον αναγνωρισμένος προπονητής της Γ.Γ.Αθλητισμού (σχολή προπονητών ΕΦΕΟΖ-Ζ 2014 2.Dan Ju Jutsu), όπως άλλωστε όλοι οι μαθητές-εκπαιδευτές του Φίλιππου Ματζηρίδη. Ταξιδεύει συχνά στο Βερολίνο όπου και προπονείται με τον δάσκαλό του τον οποίο ακολουθεί σε όλα τα σεμινάρια του (Uke), καθώς επίσης και με τον δάσκαλο του Φίλιππου Ματζηρίδη, Shihan Moshe Kastiel. Eπισκέπτεται συχνά την Ιαπωνία όπου και προπονείται συστηματικά στο Bujinkan Hombu Dojo Japan, κάτω από της οδηγίες του Soke Hatsumi και του Nagato Sensei. Στο Hombu Dojo προπονείται επίσης με τον Ishizuka sensei, Nogutsu sensei και Darren Horvath.
O Πάρης Χουρμούζης ξεκίνησε το Ninjutsu τον Μάρτιο 1999 με δάσκαλο τον Shihan Φίλιππο Ματζηρίδη με τον οποίο και συνεχίζει την εκπαίδευσή του μέχρι σήμερα. Απέκτησε τον τίτλο του Shodan και του Shidoshi-ho το 2007. Έκτοτε διδάσκει στο Bujinkan Banbutsu Ruten Dojo Hellas συνεχίζοντας ταυτόχρονα την προσωπική του εκπαίδευση. Είναι πλέον κάτοχος του 5.Dan και του τίτλου Shidoshi στο Ninjutsu / Bujinkan (2018). Είναι επίσης εκπαιδευτής στο dojo της Αθήνας, παραδίδοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερα μαθήματα στην περιοχή των Νοτίων προαστίων της Αθήνας-Αττικής.
Είναι αναγνωρισμένος προπονητής από την Γ.Γ.Αθλητισμού (σχολή προπονητών ΕΦΕΟΖ-Ζ 2014 2.Dan Ju Jutsu). Ταξιδεύει συχνά στο Βερολίνο όπου και προπονείται με τον δάσκαλό του. Eπισκέπτεται συχνά την Ιαπωνία όπου και προπονείται συστηματικά στο Bujinkan Hombu Dojo Japan, κάτω από της οδηγίες του Soke Hatsumi και του Nagato Sensei. Στο Hombu Dojo προπονείται επίσης με τον Ishizuka sensei, Nogutsu sensei και Darren Horvath.
Η πορεία του με τον συμμαθητή και αδελφικό φίλο, Δημήτρη Κωνσταντίνου στο Ninjutsu είναι κοινή. Ξεκίνησαν μαζί και συνεχίζουν μαζί, ενωμένοι, ακολουθώντας πάντα τις αρχές που τους διδάσκει ο Δάσκαλός τους και εμεριέχονται στις παρακάτω φράσεις:
“Τα πάντα ρεί»..δηλαδή στα Ιαπωνικά: “Banbutsu Ruten”
“Το κεφάλι ψηλά και η μύτη χαμηλά”
Ο Ιωάννης Χρυσαφίτης πρωτοήρθε σε επαφή με την τέχνη του Ninjutsu, το 2002 όταν και γνώρισε τον δάσκαλό του Φίλιππο Ματζηρίδη. Προπονήθηκε για ένα έτος και έπειτα διέκοψε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεών του για λιγα χρόνια. Επανήλθε το 2007 και έκτοτε συνεχίζει αδιάκοπα να προπονείται με τον Φίλιππο Ματζηρίδη και τον Δημήτρη Κωνσταντίνου. Είναι κάτοχος του shodan από το 2014 και πλέον Nidan 2.Dan. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιαπωνικών Πολεμικών Τεχνών Bujinkan Banbutsu Ruten Dojo Hellas, αναγνωρισμένος προπονητής από την Γ.Γ.Αθλητισμού (σχολή προπονητών ΕΦΕΟΖ-Ζ 2014 2.Dan Ju Jutsu) και βοηθός εκπαιδευτής Dojo της Αθήνας. Ως άνθρωπος της τέχνης (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών), παραδίδει αφιλοκερδώς μαθήματα ζωγραφικής στους μικρούς μαθητές των παιδικών μας τμημάτων! Ταξιδεύει συχνά στο Βερολίνο όπου και προπονείται με τον δάσκαλό του. Eπισκέπτεται συχνά την Ιαπωνία όπου και προπονείται συστηματικά στο Bujinkan Hombu Dojo Japan, κάτω από της οδηγίες του Soke Hatsumi και του Nagato Sensei. Στο Hombu Dojo προπονείται επίσης με τον Ishizuka sensei, Nogutsu sensei και Darren Horvath.
Ο Βαγγέλης Καλοπήτας, ξεκίνησε τo Ninjutsu ως μαθητής του Φίλιππου Ματζηρίδη το 2003 και έκτοτε συνεχίζει αδιάκοπα να προπονείται με τον Φίλιππο Ματζηρίδη και τον Δημήτρη Κωνσταντίνου. Είναι εκπαιδευτής στα παιδικά τμήματα Ninjutsu Kids Athens και βοηθός εκπιαδευτής στα τμήματα ενιλήκων. Είναι πλέον αναγνωρισμένος προπονητής της Γ.Γ.Αθλητισμού (σχολή προπονητών ΕΦΕΟΖ-Ζ 2014 2.Dan Ju Jutsu) Ταξιδεύει συχνά στο Βερολίνο όπου και προπονείται με τον δάσκαλό του. Eπισκέπτεται συχνά την Ιαπωνία όπου και προπονείται συστηματικά στο Bujinkan Hombu Dojo Japan, κάτω από της οδηγίες του Soke Hatsumi και του Nagato Sensei. Στο Hombu Dojo προπονείται επίσης με τον Ishizuka sensei, Nogutsu sensei και Darren Horvath.
Bujinkan Banbutsu Ruten Dojo Hellas:
ΕΛΛΑΔΑ
ΑΘΗΝΑ ΚΕΝΤΡΟ/HONBU DOJO:
Bujinkan Dojo Athens - Ninjutsu Kids Athens
Ευπαλίνου 7, 11253 πλ. Αμερικής (κάθετη Πατησίων 185), Κάτω Πατήσια / Κυψέλη
Τ:2108646042-6937388758, Ε:bujinkandojohellas@gmail.com
FB page: bujinkandojohellas – bujinkandojoathens – ninjutsukidsathens
ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ: Bujinkan Dojo Mani Lakonias – Camping Mani Beach, οδός Γυθείου Αρεόπολης, παραλία Μαυροβούνιου, 23200 Γύθειο, Λακωνίας , Τ:(+30)6937388758 (+30)2733023451 E:bujinkandojohellas@gmail.com
Facebook page: bujinkandojomanilakonias
ΚΡΗΤΗ: Bujinkan Dojo Heraclion Crete – Λεβήνου 62Α, 71304 Θέρισσος, Ηράκλειο Κρήτης,
Τ:(+30) 6945655654 (+30) 6978488157
E:hayasa.team@gmail.com
Facebook page: Bujinkan Dojo Heraclion Crete
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Koerterstrasse 10
10967 Berlin – K
T:(+49) 152 59791100
E:info@ninpodojo.de
ΠΟΤΣΔΑΜ:
Daimlerstrasse (Ecke Rudolf Breitscheid Strasse)
14482 Potsdam – Babelsberg
E:info@ninpodojo.de
T:(+49) 152 59761100 (+49) 176 55337907