Σοφά λόγια

Ο δρόμος συνεχίζει να εκτυλίσσεται επί μακρόν από την πόρτα που ξεκίνησε. Τώρα εμπρός μακριά έχει πάει ο δρόμος και εγώ οφείλω να βαδίσω στα χνάρια του, αν μπορώ, ακολουθόντας το με σθεναρό βήμα, μέχρι να ενωθεί με κάποια μεγαλύτερη οδό όπου πολλά μονοπάτια και νόστοι συναντώνται και τότε, προς τα που; Δεν μπορώ να πω. (Tolkien)
Πολεμικές Τέχνες - Έντυπος Πανελλήνιος Οδηγός

Διαβάστε

Τσινγκ Γκονγκ, η κινέζικη τεχνική της "ελαφρότητας"

Τσινγκ Γκονγκ, η κινέζικη τεχνική της Ανάμεσα στις αμέτρητες δεξιότητες των κινέζικων πολεμικών τεχνών, που ταξινομούνται συνήθως σε "σκληρές" εξωτερικές τεχνικές, γουάι γκονγκ (wai gong) και εσωτερικές, νέι γκονγκ (nei gong), υπάρχει μια ξεχωριστή, εξαιρετική κατηγορία: το τσινγκ γκονγκ (qing gong 轻功), οι "ελαφριές" τεχνικές, δηλαδή αυτές που αφορούν την ελαφρότητα του σώματος.

Παρουσιασμένη φαντασμαγορικά στον κινηματογράφο, με μαχητές που εκτελούν ανθρωπίνως αδύνατα άλματα, περπατούν ή σκαρφαλώνουν σε τοίχους και επιφάνειες που θεωρητικά δεν αντέχουν το βάρος τους, σαν να βγαίνει από θρύλους, η αυθεντική τέχνη θεωρείται σχεδόν χαμένη σήμερα. Ενώ βασικές τεχνικές της αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των κινέζικων πολεμικών τεχνών, η επίτευξη ενός επιπέδου όπου κάποιος κατέχει πλήρως το τσινγκ γκονγκ είναι σπανιότατη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δάσκαλοι επιλέγουν να μεταδώσουν σε ελάχιστους αυτή τη γνώση, καθώς η εξάσκηση που απαιτείται είναι τόσο δύσκολη και πολυετής, που πολύ λίγοι σπουδαστές έχουν την αποφασιστικότητα και την αφοσίωση για να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Υπάρχουν ποικίλες μέθοδοι εκμάθησης του τσινγκ γκονγκ οι οποίες έχουν καταγραφεί, π.χ.: άλματα με τεντωμένα ή λυγισμένα πόδια, τρέξιμο σε βουνά με βάρη δεμένα στο σώμα, τρέξιμο σε σανίδα ακουμπισμένη σε τοίχο, περπάτημα σε τούβλα και στύλους, περπάτημα σε λεπτή σανίδα στον αέρα που σταδιακά γίνεται σκοινί, βάδισμα σε άμμο πάνω στην οποία τοποθετούνται επιφάνειες χαρτιού που σιγά-σιγά αφαιρούνται κ.α. Ωστόσο, το να ακολουθήσει κανείς κάποια από αυτές τις τεχνικές χωρίς την προσωπική, στενή καθοδήγηση ενός Δασκάλου, είναι όχι μόνο άσκοπο, αλλά και επικίνδυνο.

Στη σημερινή εποχή το τσινγκ γκονγκ παρομοιάζεται συχνά με το parkour. Παρόλο που υπάρχουν πολλές ομοιότητες στην αλτική, την αναρριχητική ικανότητα και την ευκινησία, ας μην ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι Κινέζοι δημιούργησαν τις ελαφριές δεξιότητες ως πολύτιμο μέρος της πολεμικής τους κατάρτισης, για μαχητικούς σκοπούς.

Ευγενία Αναστασοπούλου

Αναζήτηση

ΣΟΤΟΚΑΝ ΚΑΡΑΤΕ ΤΡΙΠΟΛΗΣ- ΤΙΓΡΗΣ & ΔΡΑΚΟΣ
Ομοσπονδία Krav Maga
Olympus
TCMA
Bujinkan Dojo Hellas
TAE KWON DO ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
AIKIDO DOJO HERAKLION
A.Σ. ΑΤΡΑΠΟΣ- ΥUDOKAN DOJO
KRAV MAGA PERISTERI
JUDO
Α.Σ. Η ΑΤΡΑΠΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ
Γ.Σ.ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
KRAV MAGA MALEH
Αθλόπολις


ΑΤΡΑΠΟΣ Διαφημιστική