Το ξεδίπλωμα του μεταξιού

εικόνα άρθρου

Ένα πολύ όμορφο όνομα για μια πολύ σημαντική αλλά και βασική άσκηση στο Τάι Τζι, Τσεν στυλ. Το ξεδίπλωμα της μεταξένιας κλωστής μοιάζει με την περιστροφή που κάνει το κουκούλι της κάμπιας όταν κατά την διάρκεια της συγκομιδής μαζεύεται το μετάξι. Το τύλιγμα του μεταξιού απαιτεί το μάζεμα του νήματος να γίνεται με μια σπειροειδή κίνηση.  Στα κλασσικά κείμενα του Τάι Τζι παρουσιάζεται ως «η κίνηση όταν τραβάς το μετάξι».  Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του Τσεν στυλ είναι η έμφαση του πάνω στις σπειροειδείς κινήσεις. Ο Τσεν Ξιν (1849-1929) έλεγε ότι «το τάι τζι κουάν είναι μια σπειροειδής δύναμη…αν δεν γνωρίζεις την σπειροειδή δύναμη δεν γνωρίζεις το τάι τζι κουάν»

Όταν είχε έρθει για πρώτη φορά στην Αθήνα (1996) ο μάστερ Τσεν Ξιάο Γουάνγκ  και κάναμε το πρώτο σεμινάριο μαζί του, μας είχε διδάξει με πολύ προσοχή αυτή την κίνηση. Μας είχε μιλήσει για την σπουδαιότητά της αν κάποιος ήθελε να εμβαθύνει στο Τσεν στυλ. Ώρες και ώρες ¨τυλίγαμε το μετάξι¨ και κάτω από την εποπτεία του και τις διορθώσεις του εμβαθύναμε.  Στην αρχή μου είχε φανεί λίγο βαρετό είναι η αλήθεια, αλλά με την συνεχή άσκηση άρχισα να αντιλαμβάνομαι πόσο σημαντική είναι αυτή η πρακτική. Ακόμα και σήμερα ανακαλύπτω συνεχώς καινούργια μονοπάτια μέσα μου καθώς εκτελώ τις κινήσεις και βέβαια είναι από τις πιο βασικές ασκήσεις στα μαθήματά μου.

Η εξάσκηση στο «ξεδίπλωμα του μεταξιού» (σιλκ ρίλινγκ) δίνει την δυνατότητα να αποβάλλει κάποιος την ακαμψία και να βελτιώσει την ελαστικότητα και ευλυγισία του. Η ενέργεια του σιλκ ρίλινγκ  εμπεριέχει τρία στοιχεία. Την χαλάρωση, την προέκταση και την περιστροφή. Η παράλειψη κάποιου από αυτά θα ελαττώσει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα της κίνησης. Ο βασικός σκοπός αυτών των ασκήσεων είναι να ανοίξουμε και να ξεσφίξουμε τις ευρύτερες περιοχές των κλειδώσεων στο σώμα (αυχένας, ώμοι, αγκώνες, καρποί, θώρακας, μέση, λεκάνη, ισχία, γοφοί, γόνατα και αστράγαλοι). Επίσης η αργή, ομοιόμορφη και στριφογυριστή φύση των κινήσεων τεντώνει και δυναμώνει τους μύες και τους τένοντες. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική η καλή υγεία έχει άμεση σχέση με την αβίαστη ροή του τσι (ή κι) η οποία προστατεύει το σώμα από τις αρρώστιες. Μπλοκάρισμα ή λίμνασμα του τσι σε κάποιο συγκεκριμένο κανάλι επιδρά αρνητικά στο αντίστοιχο όργανο και αυτή δημιουργεί την ασθένεια. Για την βελτίωση της εσωτερικής κυκλοφορίας του τσι και του αίματος η εξάσκηση του σιλκ ρίλινγκ και των διαφόρων «φορμών» του τάι τζι βοηθούν τους μυς και τα οστά γεγονός που οδηγεί στην αύξηση της δύναμης και της οστικής πυκνότητας.

Στην σπειροειδή κίνηση του σιλκ ρίλινγκ αυτό που είναι σημαντικό είναι η κίνηση οποιουδήποτε μέλους του σώματος να κινεί όλο το σώμα. Δεν υπάρχουν ανεξάρτητες κινήσεις και αυτό απαιτεί ο νους να είναι απόλυτα εστιασμένος στην κίνηση. Η ενοποίηση όλου τους σώματος συντονίζεται από το νταντιέν. Η εσωτερική ενέργεια γεννιέται στο νταντιέν και το τσι μοιράζεται σε ολόκληρο το σώμα με την περιστροφή της μέσης και της σπονδυλικής στήλης. Όλη η ενέργεια που μεταφέρεται στα άκρα άκρα στο τέλος επιστρέφει και αποθηκεύεται στο νταντιέν. Η περιστροφή του νταντιέν είναι πολύ σημαντική στην εξάσκηση του τσεν τάι τζι, αλλά και σε όλα τα στυλ, και όπως μας δίδαξε ο μάστερ Τσεν Ξιάο Γουανγκ έχει δύο βασικές αρχές. Η πρώτη κίνηση του είναι: φανταζόμαστε έναν άξονα που διαπερνάει το σώμα από το κέντρο της κοιλιάς στην πλάτη. Σε σχέση με αυτόν το άξονα το νταντιέν γυρνάει σαν μια ρόδα γύρω από αυτόν τον άξονα. Η δεύτερη αρχή είναι να φανταστούμε αυτόν τον άξονα να διαπερνάει το σώμα από τον αριστερό γοφό μέχρι τον δεξιό. Αυτή η κίνηση της νοερής σφαίρας τώρα περιστρέφεται σε μπροστινή και οπίσθια κατεύθυνση. Οι ασκήσεις λοιπόν του σιλκ ρίλινγκ επιτρέπουν στον ασκούμενο να απομονώσει αυτές τις ανεξάρτητες κινήσεις ώστε να κατανοήσει τις βασικές αρχές της κίνησης στις φόρμες του τάι τζι. Η ένωση των δύο περιστροφών μας δίνει την διαγώνια κίνηση.

 Η συνεχής εξάσκηση στις φόρμες με την σωστή κατανόηση της χρήσης του σιλκ ρίλινγκ βοηθάει τον ασκούμενο στην ανάπτυξη της ενέργειας φατζίν ( δυναμική εκτόνωση της ενέργειας προς τα έξω) και στην κατανόηση πώς να αποτρέψει ή να κάνει λαβές. Ο Τσεν Ξιν λέει: -Στο τάι τζι όλο το σώμα είναι γεμάτο με αυτή την περιστροφική και κυκλική κίνηση. Η εσωτερική περιστροφική κίνηση συνεργάζεται με την εξωτερική περιστροφική κίνηση. Όταν ένα μέλος κινείται, κινούνται και όλα τα άλλα ταυτόχρονα. Όλη η δύναμη του τσι μεταφέρεται από το κέντρο του νου μέσω του εσωτερικού των οστών και μετά μεταφέρεται στους μυς και στους συνδέσμους έως τις άκρες των μελών του σώματος.

Την άσκηση του σιλκ ρίλινγκ μπορείτε να την δείτε στο διαδίκτυο με τον μάστερ Τσεν Ξιάο Γουανγκ να την εκτελεί, αλλά και από άλλα μέλη της οικογένειας.


 Ελευθερία Καζαντζή

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι