Τελτσίδου: «Η σκληρή δουλειά έφερε αποτέλεσμα»

εικόνα άρθρου
Στους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ στο Γκραν Σλαμ του Μπακού ήταν πρώτη, κάνοντας αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Στο φινάλε της χρονιάς πήρε… φόρα, καθώς η 7η Ολυμπιονίκης του Τόκιο, κατάφερε να φύγει από τη γενέτειρα του αθλήματος, έχοντας κρεμασμένο στο λαιμό της, ένα ακόμη μετάλλιο και συγκεκριμένα το χάλκινο από το τελευταίο Γκραν Σλαμ για το 2022.

Η ελληνίδα τζουντόκα, που βρίσκεται στο Νο. 18 της Παγκόσμιας κατάταξης, είναι ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς στο τζούντο, καθώς κατάφερε μέσα από την σκληρή δουλειά να κεφαλαιοποιήσει τις επιτυχίες της. Πλέον αισιοδοξεί πως θα βρεθεί στο Παρίσι για να γράψει την δική της Ιστορία, ξεπερνώντας τον εαυτό της.

Η Ελισάβετ Τελτσίου μίλησε για τη σεζόν που ολοκληρώνεται. Αναφέρθηκε στην γεύση που της άφησε και υπογράμμισε ότι η λέξη που την χαρακτήρισε είναι η «δουλειά».

«Σίγουρα ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για εμένα γιατί έκανα υπερπροσπάθεια.  Είχα υπερβολικά πολλές προπονήσεις για να καταφέρω να φτάσω τους αντιπάλους μου και να φτάσω στο επιθυμητό επίπεδο για να έρθουν τα μετάλλια. Δυσκολεύτηκα πολύ, αλλά πιστεύω ότι τα κατάφερα. Είχα κάποιο αποτέλεσμα. Σίγουρα ήθελα κάτι παραπάνω, όπως κάθε αθλητής θέλει το κάτι παραπάνω, αλλά το 2023 είναι μπροστά μου ώστε να το εκπληρώσω. Θέλω να δω τα λάθη μου. Έχω σκοπό το ‘23 να συνεχίσω τις σκληρές προπονήσεις, ώστε να καταφέρω αυτά που δεν κατάφερα φέτος», δήλωσε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, η οποία έκανε ένα μίνι-απολογισμό του 2022:

«Κρατάω τα μετάλλια μου. Σίγουρα το τελευταίο, αυτό της Ιαπωνίας που ήταν στη γενέτειρα χώρα του τζούντο και είναι το Τζιγκορό Κάνο, από τα δυνατότερα τουρνουά. Αυτό σίγουρα μου μένει. Γενικά κρατάω τα μετάλλια που κατέκτησα, αλλά συγκεκριμένα αυτό της Ιαπωνίας και το πρώτο μου Γκραν Σλαμ. Φέτος πήρα το πρώτο μου Γκραν Σλαμ και μάλιστα κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο. Οπότε πιστεύω και αυτό θα μου μείνει χαραγμένο».

Είναι όμως η λέξη που χαρακτηρίζει το 2022 η «δουλειά»: «Ναι πραγματικά! Πίσω από όλα αυτά τα μετάλλια και ότι από ό,τι κατάφερα κρύβεται σκληρή δουλειά. Πάρα πολύ σκληρή δουλειά».

Βέβαια μέσα σε μία ιδιαίτερη και απαιτητική χρονιά δεν είναι δυνατόν να είναι όλα ρόδινα. Τι δυσκόλεψε την Ελισάβετ Τελτσίδου;

«Οι πολύ δύσκολες ώρες της προπόνησης, που κάποιες στιγμές άγγιζαν την παράνοια και σίγουρα οι τραυματισμοί μου. Μικροτραυματισμοί βέβαια, αλλά σε κρατούν πίσω. Σε αυτό το υψηλό επίπεδο και αυτοί αποτελούν πρόβλημα. Οπότε εάν δεν υπήρχαν πιστεύω ότι θα είχαμε μερικά μετάλλια ακόμα».

Η χρονιά έκλεισε με το βάθρο στο Τόκιο, αλλά και το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Η Ελισάβετ θα μπει στο 2023 έχοντας παρακαταθήκη μία ισχυρή βάση και ώθηση από τις τελευταίες επιτυχίες της.

«Σίγουρα παίρνω δύναμη από τα μετάλλια αυτά, τα οποία βέβαια τα βάζω στη… ντουλάπα και τα ξεχνάω για να φέρω νέα το 2023. Ελπίζω να καταφέρω αυτό που έχω βάλει στόχο: Τις μεγαλύτερες διακρίσεις. Ελπίζω να έρθουν μέσα στο ‘23. Πιστεύω ότι με σκληρή προπόνηση μπορώ να τα καταφέρω και ελπίζω να μην έχω τραυματισμούς και τίποτα το οποίο θα με κρατήσει πίσω από το να εκπληρώσω τους στόχους μου».

Το 2023 αποτελεί την τελευταία «γεμάτη» προολυμπιακή χρονιά. Έτσι, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια θα προσαρμόσει την στρατηγική και τον σχεδιασμό της με φόντο την πρόκριση στο Παρίσι 2024.

«Θα δώσω περισσότερο βάση στην σκληρή δουλειά. Πιο σκληρή δουλειά στην προετοιμασία και θα εστιάσω στα πιο σημαντικά τουρνουά που θέλω. Πήρα κάποιους βαθμούς, είμαι καλά, οπότε θα εστιάσω περισσότερο στα σημαντικά τουρνουά για να προετοιμαστώ καλύτερα», είπε η τζουντόκα του ΠΑΟΚ και συνέχισε:

«Αυτό που θέλω είναι ένα Παγκόσμιο μετάλλιο. Ελπίζω να το καταφέρω. Όλα τα υπόλοιπα εννοείται είναι στόχοι, αλλά ο μεγάλος μου στόχος για το 2023 θεωρώ ότι είναι αυτός. Ό,τι άλλο έρθει θα είναι καλοδεχούμενο, απλά αυτό το θέλω πάρα πολύ. Γι` αυτό κάνω όλη αυτή την σκληρή προετοιμασία. Το θέλω πολύ το παγκόσμιο μετάλλιο».

Σιγά-σιγά αχνοφαίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η Ελισάβετ Τελτσίδου προσπαθεί να διαχειριστεί την πίεση για να παρουσιαστεί στη μεγάλη γιορτή όσο πιο έτοιμη γίνεται.

«Από τη μία ανυπομονώ να έρθει, από την άλλη με αγχώνει κάπως γιατί μου μένει πιο λίγος χρόνος να προπονηθώ. Θέλω να προπονηθώ ακόμα πιο πολύ για να είμαι ακόμα πιο έτοιμη για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Αυτός είναι σίγουρα ο απώτερος σκοπός όλων. Χαίρομαι που είμαι σε καλή φόρμα και όλα βαίνουν καλώς. Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Σίγουρα είμαι αισιόδοξη πως θα προκριθώ. Όπως όλοι ξέρουμε η Ελλάδα είναι μια δύσκολη χώρα για πρωταθλητισμό, οπότε ελπίζω να ανταμειφθούν όλοι αυτοί οι κόποι μου όλα αυτά τα χρόνια και να βρεθώ στο τέλος στο Παρίσι και να καταφέρω αυτά που θέλω. Είχα τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Πήρα την 7η θέση, οπότε έχω μεγαλύτερους στόχους και βλέψεις γι αυτή τη διοργάνωση. Θέλω να πάω ακόμα πιο προετοιμασμένη τώρα που έχω την εμπειρία».

Κλείνοντας η Ελισάβετ Τελτσίδου έστειλε την ευχή της για τη νέα χρονιά: «Η ευχή μου είναι να έχουμε υγεία εγώ και η οικογένειά μου για να μπορώ να είμαι καλά και μετά να ανταμειφθούν όλοι οι κόποι μου και να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή να καταφέρω αυτά που θέλω μέσα στο 2023».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Από την ΕΛΟΤ
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι