Α.Σ. ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Νύχι του Αετού / Πα Κουά Τσανγκ / Σάντα / Σιν γι τσουάν / Σουάι Τζιάο / Τάι Τσι Τσουάν / Τσι Κουνγκ

logo σχολής
Προφίλ Τεχνών

Στην Α.Σ.Μαχητική Ακαδημία Πλάτωνος ασκούμαστε στο παραδοσιακό Wushu (kung fu). Στόχος είναι η μαχητική ικανότητα (Wu Gong). Αυτό επιτυγχάνεται σιγά-σιγά με πολύπλευρη ενδυνάμωση, με υγεία (σωματική κ ψυχική), με δημιουργική κοινωνικοποίηση, με άσκηση σε αρχές μάχης κ σωστή γεωμετρία σώματος, με τεχνικές, στάσεις, ροή στην κίνηση και επαναλήψεις, με αυτά κ με πολλά άλλα δηλαδή χαρακτηριστικά που στοιχειωθετούν τον πλούτο των παραδοσιακών κινέζικων μαχητικών τεχνών (TCMA).

Ειδικότερα ακούμαστε στο Ying Zhao Fan Zi Men, γνωστό ως Eagle Claw κ στα ελληνικά Νύχι του Αετού. Στοχεύουμε στην ακρίβεια κ στην ταχύτητα. Δυνατές αρπάγες κ χτυπήματα, κλειδώματα αρθρώσεων κ αποφυγές, πληθώρα τεχνικών, σωματικές δεξιότητες, σκιαμαχίες (Taolu) που συνδυάζουν την φαντασία με την εφαρμοστικότητα, ασκήσεις ενδυνάμωσης κ αναπνοής (Qi Gong). Από την πρώτη μέρα κιόλας της προπόνησης κάποιος μπορεί να γευτεί τον τρόπο να στέκεται στην μάχη, απαραίτητη προϋπόθεση πριν κληθεί να εφαρμόσει μια τεχνική.
Σ΄αυτό βοηθά εξαιρετικά το Xing Yi (πυγμαχία της μορφής κ της πρόθεσης). Η βασική του στάση (shantishi) μέσα απτην γεωμετρία κ την δυναμική της δηλώνει άμεσα την θέση μάχης. Είναι απλό κ σαφές. Το Xingyi εστιάζει στην σταθερότητα κ την έκρηξη περισσότερο παρά στην νοητική κ σωματική αποστήθιση πολύπλοκων κινήσεων. Τα χέρια κ τα πόδια συνεργάζονται ρητά βγάζοντας από κοινού δύναμη. Αυτό ακριβώς είναι που συντροφεύει αργότερα τον ακούμενο σε κάθε του κίνηση, σε κάθε τεχνική. Η αναπνοή ρυθμίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνηγορεί στην δύναμη απόλο το σώμα. Ρητά, που συνοδεύουν την στρατηγική μάχης στο Xingyi, όπως “κράτα τον εαυτό σου για κέντρο, σαν να είναι το κέντρο μιας έκρηξης” , είναι απόλυτα στοχευμένα. Εμπνέεται από την ταοϊστική φιλοσοφία ( wuxingquan-5 στοιχεία) κ την προσέγγιση του πνεύματος 12 ζώων ( xierxingquan-12 φόρμες ζώων).

Το Xing Yi μαζί με το Ba Gua Zang (παλάμη των 8 τριγράμμων) κ το Tai Ji Quan αποτελούν αυτό που λέγεται Nei Jia Quan (οικογένεια της εσωτερικής γροθιάς). Διδάσκονται από κοινού σε προχωρημένο επίπεδο ακολουθώντας τον δρόμο φημισμένων δασκάλων στα τέλη του 19ου αιώνα.Το Ba Gua Zang χαρακτηρίζεται απτην συνεχή εναλλαγή στην κίνηση, κυκλικότητα κ ευλυγισία. Το Tai Ji Quan προκρίνει τις μαλακές κ ήρεμες κινήσεις, την αρμονία ακόμα περισσότερο της αναπνοής με την κίνηση, την απόλυτη συνεργασία όλου του σώματος, την υποχωρητικότητα/ανεκτικότητα εκτρέποντας αντιβαίνουσες δυνάμεις.

Το San Da (ελεύθερη μάχη) κ το Shuai Jiao (κινέζικη πάλη) συμπληρώνουν καίρια την ύλη διδασκαλίας μας.Το Sanda αποτελεί την full contact εκδοχή τεχνικών μάχης καθώς χρησιμοποιεί γροθιές, λακτίσματα, ρίψεις κ πάλη. Είναι απαραίτητο μέρος της προπόνησης των μαθητών της σχολής, όσο αυτοί προχωρούν, δυναμώνουν κ εμβαθύνουν στο κουνγκ-φου. Την ίδια στιγμή αποτελεί κ μαχητικό αγώνισμα με αντίστοιχους αγώνες που διοργανώνει η ΕΟΓΣΚΦ.

Είναι γνωστό πως από τις αρχαιότερες εκδοχές μάχης κ άσκησης σ αυτήν είναι η πάλη. Έτσι κ στην Κίνα με το Shuai Jiao. Έρχεται απτα βάθη των χρόνων. Αποτελείται απο μια πληθώρα τεχνικών για χέρια, πόδια κ ολόκληρο το σώμα. Η έννοια του κύκλου παίζει κ δω σημαντικό ρόλο, καθώς επίσης κ η αντίληψη απόλο το σώμα, οι μαλακές κινήσεις, τα εκρηκτικά αντανακλαστικά,η ηρεμία. Γίνονται σχετικοί αγώνες για μαθητές που πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς η σχολή μας ακολουθεί την Guan Wu Shuai Jiao (ελληνική ένωση κινέζικης πάλης). Το Shuai Jiao είναι επίσης το αυτονόητο συμπλήρωμα στο Sanda, αφού κ εκεί η πάλη κ οι ρίψεις παίζουν βασικό ρόλο.

Στην σχολή μας είναι ευπρόσδεκτος ο καθένας, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα, ταυτότητα, αρκεί να σέβεται τον εαυτό του, την φύση κ τους συνανθρώπους του.

Προφίλ Δασκάλου

Ο Κωνσταντίνος Μούκας γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Το 1996 αποφοίτησε από την φιλοσοφική σχολή Αθηνών στην φιλολογική κατεύθυνση και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές εστιάζοντας στην νεοελληνική ποίηση και την θεωρία λογοτεχνίας. Συμμετείχε στον τομέα αυτού του είδους της έρευνας με εργασίες, ανακοινώσεις σε συνέδρια και επιμέλειες κειμένων.

Το 2001 συνέβη ένα τροχαίο ατύχημα .Σχεδόν μετά από έναν χρόνο, ως παραπληγικός (θ7) και στην αρχή για λόγους αποκατάστασης ξεκινά να ασχολείται με την καλαθοσφαίρηση σε αμαξίδιο. Από τότε και ως σήμερα είναι ενεργός αθλητής στο μπάσκετ με αμαξίδιο στην ομάδα του Αμαρουσίου συμμετέχοντας στις ανάλογες διακρίσεις της ομάδας (διακρίσεις σε πρωταθλήματα, κύπελλα σε Ελλάδα και εξωτερικό).

Το 2002-3 έρχεται σε επαφή με τον δάσκαλό του στο παραδοσιακό Wushu Δημήτρη Δούκα και ξεκινά προπονήσεις στον Α.Σ.Κεραμεικό. Τον βοηθά μέσα από την άσκηση να ολοκληρώσει την αποκατάστασή του και να κερδίσει όρους πλήρους αυτονομίας. Από τότε ως σήμερα ακολουθεί τον δάσκαλό του.

Ειδικότερα προπονείται στα κινέζικα παραδοσιακά στυλ Ying Zhao Fan Zi Men ( Νύχι του Αετού), Nei Jia Quan ( Εσωτερική Γροθιά-Xing Yi, Ba Gua, Tai Ji), Shuai Jiao (Κινέζικη Πάλη) και στο Sanda.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με την Lily Lau στον αετό, με τον Niu Sheng Xian στην εσωτερική γροθιά, με τον Liu Zu Guang στην κινέζικη πάλη και με τον Lars J.E.Larsen σε ασκήσεις χαλάρωσης.

Το 2014 πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις της Σχολής Προπονητών Γουσου-Κουνγκ φου, που οργάνωσε η Ε.Ο.Γ.Σ.Κ.Φ μαζί με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πέρνοντας πτυχίο Γουσου (ταολού-σάντα), Γ κατηγορίας.

Το 2014 ο δάσκαλός του Δημήτρης Δούκας του δίνει την ευχή του να διδάσκει το κουνγκ-φου του. Ξεκινά να διδάσκει Traditional Chinese Martial Arts (TCMA) και την άνοιξη του 2015 (15 Μάη) ιδρύει την δικιά του σχολή Α.Σ. Μαχητική Ακαδημία Πλάτωνος.

Όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχε σε επιδείξεις και φεστιβάλ.
Είναι ενεργός κριτής Sanda της ΕΟΓΣΚΦ.
Έχει πτυχίο κριτή Β στο Sanda και κριτή Γ στα ταολού από την ΕΟΓΣΚΦ.
Έχει παρακολουθήσει προπονητικό σεμινάριο Sanda (1ο ως 5ο επίπεδο) και το σεμινάριο με προπονητές απτην παγκόσμια ομοσποδνία Γουσου (Wushu Coaching Seminar 9-11 Ιούνη 2014) από την ΕΟΓΣΚΦ.
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι