QUILOMBO

Καποέιρα

logo σχολής
Η capoeira εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα στη Βραζιλία. Όλα τα γραπτά ντοκουμέντα από τη περιόδο της σκλαβιάς στη Βραζιλία (1530-1888) καταστράφηκαν το 1891 με εντολή του τότε υπουργού Rui Barbosa οπότε δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες για το πως και το γιατί ξεκίνησαν όλα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αρχή έγινε στις senzalas, τους χώρους στους οποίους ήταν αναγκασμένοι να ζουν οι σκλάβοι τις ώρες που δεν δούλευαν στις φυτείες. Κάποιοι ότι έγινε στα quilombos, τις αυτόνομες κοινότητες που δημιουργούσαν οι σκλάβοι μέσα στη ζούγκλα όταν το έσκαγαν από τα αφεντικά τους. Όπως και να έγινε το σίγουρο είναι ότι δημιουργήθηκε από τη μίξη διάφορων φυλών (Bantus,Nago κτλ.) και των διαφορετικών ηθών και εθίμων που έφερε η καθεμία από αυτές, και ήταν η αντίδραση,η αυτοάμυνα,απέναντι στη καθημερινή κακοποίηση σωματική και ψυχική, τους διωγμούς που δέχονταν από τους αποικιοκράτες πορτογάλους.


Η capoeira συνέχισε να είναι να είναι παράνομη και οι capoeiristas κυνηγημένοι από τις αρχές και μετά το πέρας της περιόδου της σκλαβιάς το 1888,και αυτο διότι την εξασκούσαν πλεον οι ελεύθεροι σκλαβοι που μην έχοντας δουλειά δημιουργούσαν εγληματικές συμμορίες και δρούσαν στις μεγάλες πόλεις. Ως το 1932 οπότε και ο Mestre Bimba, η πιο εμβληματική μορφή στο χώρο της capoeira, ύστερα από πολλούς αγώνες και προσπάθειες άνοιξε τη πρώτη νόμιμη ακαδημία. Έκτοτε η capoeira εξελίσεται και εξαπλώνεται ελεύθερα σε όλο το κόσμο.


Στην Ελλάδα η capoeira έφτασε το 2001 και απο το 2006 η σχολή μας γνωρίζει και εκπαιδεύει τον κόσμο του Ηρακλείου σ'αυτη τη τέχνη που συνδυάζει την πολεμική τέχνη, τα ακροβατικά, τη μουσική και το τραγούδι με μοναδικο τρόπο.


Το γκρουπ A.C.A.P.O.E.I.R.A (Associação Cultural Artística Popular Orientada ao Esporte e de Incentivo a Raízes Afrobrasileira) με βάση τη Vitoria της Βραζιλίας και επικεφαλή τον Mestre Capixaba δίνει έμφαση στο αθλητικό κομμάτι της capoeira χωρίς όμως να παραμελεί την παράδοση και την κουλτούρα,Στην ακαδημία μας οι αθλούμενοι μαθαίνουν να παίζουν με την capoeira, να παλευουν με την capoeira,να παίζουν τα μουσικά όργανα της capoeira και τα τραγούδια της. Αποκτούν αυτοπεποίθηση, διαφορετική αντίληψη της καθημερινότητας και αλλη σχέση με το σώμα τους.


Υπεύθυνος: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΙΝΑΣ


NEA ΠΑΙΔΙΚΑ TMHMATA

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΧΟΛΗΣ

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι