BUJINKAN KANAKIS DOJO

Νιντζούτσου

logo σχολής
Για να καταλάβει κανείς το τι είναι το Ninjutsu (Νινζούτσου) ή αλλιώς Ninpo Taijutsu (Νίνπο Τάιζουτσου), πρέπει να ξεχάσει τι έχει δει σε έργα ή έχει διαβάσει σε μυθιστορήματα, και να ερευνήσει την πραγματική, ιστορική εξέλιξη των πολεμικών τεχνών. Το Ninjutsu είναι μία από τις πλέον παραδοσιακές πολεμικές τέχνες που έχουν φθάσει (σχεδόν)  αναλλοίωτες στην εποχή μας. To Ninjutsu εμφανίστηκε πριν περίπου 1200 χρόνια στην εμπόλεμη μεσαιωνική περίοδο της φεουδαρχικής Ιαπωνίας.


Έχει σαν περιεχόμενο τεχνικές τόσο της άοπλης όσο και της ένοπλης μάχης. Το πιο βασικό κεφάλαιο του Ninjutsu είναι το Taijutsu. Το Taijutsu η «τέχνη του σώματος» είναι η «καρδιά και το πνεύμα» του Ninjutsu και διαφέρει ουσιαστικά από τα πιο δημοφιλή είδη των πολεμικών τεχνών. Κοιτάζοντάς το επιφανειακά ένας οπαδός των πολεμικών τεχνών ίσως θα έλεγε: «αυτό μοιάζει με Karate, αυτή η κίνηση είναι όπως το Judo, αυτός ο μηχανισμός είναι ίδιος με το Aikido, αυτό είναι παρόμοιο με το Jujutsu». Αυτή η άποψη όμως είναι εντελώς λανθασμένη. Καλύτερα θα ήταν να πει κανείς ότι το Taijutsu είναι η πρωτοπόρα γιαπωνέζικη τέχνη, από την οποία αργότερα εξελίχθηκαν οι σημερινές μαχητικές τέχνες.


Ιστορικά το Ninjutsu έχει γραπτή παράδοση 1200 χρόνων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι η παλαιότερα αναγνωρισμένη γιαπωνέζικη πολεμική τέχνη. Αντίθετα, οι δημοφιλείς πολεμικές και μαχητικές τέχνες όπως το Karate, το Judo και το Aikido έχουν γραπτή ιστορία λιγότερη των 100 χρόνων, και ακόμη εξελίσσονται.


Tο Ninjutsu χρησιμοποιεί κίνηση χαλαρή, αφήνοντας το σώμα να εκτελέσει την κίνηση φυσικά και όχι με την περιορισμένη μυϊκή δύναμη του καθενός, είτε πραγματοποιεί ο μαθητής μια ρίψη, ένα χτύπημα, ή μία αντιστροφή κλειδώσεων.


Το να «αφήσεις το σώμα να εκτελέσει την κίνηση φυσικά» είναι ένα αρκετά δύσκολη εφαρμογή και απαιτείται αρκετός χρόνος εκπαίδευσης για να εμπεδώσει ο μαθητής την φυσική κινησιολογία . Η κίνηση του ασκούμενου, η μάζα και το βάρος του σώματος του, η κλίση των γονάτων και γοφών, αλλά και η ψυχή και το πνεύμα του πρέπει να είναι ένα πράγμα ενιαίο. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο αντίπαλος εξουδετερώνεται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια του ασκούμενου. Κρούσεις και λακτίσματα φοβερής δύναμης επιφέρονται χωρίς μυϊκή σύσφιγξη. Ρίψεις εκτελούνται με μία απλή στροφή των γοφών. Αντιστροφές κλειδώσεων γίνονται με αφάνταστη ευκολία.


Η βάση του Ninjutsu στηρίζεται σε δύο θεμέλια:


Α) στην ελαστικότητα και την απόλυτη γνώση του δικού μας σώματος, και


Β) στην προσαρμογή και στην εκμετάλλευση της δύναμης και της κίνησης του αντίπαλου. Σε ανώτερα επίπεδα αυτά τα δύο θεμέλια επιτρέπουν την εξουδετέρωση του αντίπαλου πριν ακόμα αρχίσει η συμπλοκή.


Η τέχνη του Ninjutsu όμως είναι και μία τέχνη ζωτικής φιλοσοφίας όπου κύριος στόχος της είναι να δώσει την δυνατότητα στον καθένα να βρει τον δικό του ατομικό «δρόμο» έτσι ώστε να μπορεί να ζήσει με ειρήνη και αρμονία με την φύση, το περιβάλλον και τον εαυτό του. Η πολεμική μορφή αυτής της τέχνης είναι ένα μέσον μεταξύ άλλων για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.


Το Ninjutsu είναι ένας τρόπος ζωής, ένα είδος φιλοσοφίας, που μας δίνει αφενός την ικανότητα να προσαρμόσουμε και να χτίσουμε τον δρόμο μας ατάραχοι μέσα στον ανεμοστρόβιλο αυτών των αλλαγών και αφετέρου την δυνατότητα, να ανακαλύψουμε και έξω από την επαγγελματική μας σφαίρα το νόημα της ύπαρξής μας.


Η εκπαίδευση του Ninjutsu περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Σωματική τέχνη και αυτοάμυνα, παραδοσιακά και σύγχρονα όπλα, πνευματικές ασκήσεις, ασκήσεις ενέργειας, φιλοσοφία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΧΟΛΗΣ

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι