Κρυολόγημα και πολεμική τέχνη

εικόνα άρθρου

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε περιληπτικά τι εννοούμε λέγοντας κρυολόγημα. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για την επίδραση που έχει στη προπόνηση. θα διαχωρίσουμε πότε κάνουμε ή όχι προπόνηση και τελειώνοντας θα δώσουμε χρηστικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του.

Πριν αρχίσουμε να τονίσουμε ότι δεν αντικαθιστούμε το γιατρό ο οποίος είναι ο μοναδικός υπεύθυνος διάγνωσης.

Λέγοντας κρυολόγημα εννοούμε μια ιογενή μεταδοτική λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Ευθύνονται δεκάδες ομάδες ιών και αυτό δικαιολογεί την επανεμφάνιση του 2-5 φορές ετησίως. Αυτό που παραμένει ανεξερεύνητο είναι γιατί παρουσιάζεται συγκεκριμένες εποχές (αρχές φθινοπώρου, αρχές άνοιξης) και όχι σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες όπως κάποιοι νομίζουν. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δε παίζει κανένα ρόλο στην εμφάνιση του. Το αν είμαστε ιδρωμένοι και βγήκαμε σε κρύο περιβάλλον, το αν τα ρούχα ήταν βρεγμένα, το αν μας χτύπησε το ρεύμα μιας ανοιχτής μπαλκονόπορτας έρευνες δείχνουν ότι δε παίζουν κανένα ρόλο στη εμφάνιση του κρυολογήματος.

Τα συμπτώματα είναι ήπια και περνούν σε 3-5 ημέρες σε αντίθεση με τη Γρίπη όπου είναι εντονότερα και συνδυάζονται με υψηλό πυρετό.

Πονόλαιμος, πονοκέφαλος, βήχας, καταρροή είναι τα κύρια χαρακτηριστικά. Όπως γίνεται αντιληπτό η επίδραση στη προπόνηση είναι αρνητική. Η απόφραξη των αεροφόρων οδών δυσχεραίνει την αναπνοή και κατά συνέπεια την σωστή οξυγόνωση. Ο Πονοκέφαλος και ο πονόλαιμος δημιουργούν κακή διάθεση. Παρόλα αυτά το αν θα διακοπεί η προπόνηση είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί από τον προπονητή και τον αθλούμενο και εξηγώ.
1. Αν ο αθλητής βρίσκετε σε έντονη περίοδο προετοιμασίας τότε η προπόνηση δε πρέπει να διακοπεί, εφόσον συμφωνεί και ο αθλητής, απλά να μετριαστεί η ένταση της για τουλάχιστον μια εβδομάδα.
2. Αν η πολεμική τέχνη δεν είναι έντονης σωματικής καταπόνησης, χωρίς επαφή η προπόνηση δε χρειάζεται να διακοπεί.
3. Αν ο αθλητής αρνείται να διακόψει σε πολεμικές τέχνες πλήρους επαφής τότε συνεχίζει με προσοχή στη μετάδοση της λοίμωξης (θα αναφέρουμε παρακάτω).
4. Αν τα συμπτώματα είναι ήπια, χωρίς πυρετό και τον αθλητή σε καλή διάθεση τότε συνεχίζει με μικρές αποκλίσεις από τη συνηθισμένη προπόνηση.

Στον αντίποδα περνάμε όταν τα συμπτώματα είναι έντονα. Όταν ο αθλητής παρουσιάζει έντονο πυρετό, αδικαιολόγητη κόπωση, πόνους στις κλειδώσεις, ρίγη. Τότε συστήνεται άμεση διακοπή της δραστηριότητας και ιατρική αντιμετώπιση. Η Διαφορική διάγνωση κρυολογήματος, γρίπης και η άμεση αντιμετώπιση θα βοηθήσει στη γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή του αθλητή στο ταταμι.

Επειδή η αντιμετώπιση μιας ιογενούς λοίμωξης έγκειται στη κατάσταση του οργανισμού μας αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι ξεκούραση και καλή διατροφή- ενυδάτωση. Δεν υπάρχει κανένα μεμονωμένο συστατικό (βιταμίνη, ρόφημα) που αποδεδειγμένα να βοηθά στην ίαση της λοίμωξης αυτής. Για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας θα πρέπει πρώτα να διακόψουμε ότι τον επιβαρύνει καθημερινά. Η διακοπή του καπνίσματος είναι το πρώτο μας μέλημα. Το κάπνισμα επιβαρύνει ακριβώς τα σημεία που έχει μολύνει ο ιός (ανώτερο αναπνευστικό) άρα και μόνο η διακοπή του βοηθά την άμυνα του οργανισμού. Η αποφυγή του αλκοόλ λόγω του ότι καταστέλλει τον οργανισμό και ανεβάζει τη θερμοκρασία. Η μη λήψη δύσπεπτων και λιπαρών φαγητών μειώνει το φόρτο του οργανισμού. Αν το περιβάλλον εργασίας χαρακτηρίζεται από έντονη σωματική καταπόνηση ή εισπνοή διαφόρων επιβλαβών ουσιών τότε θα πρέπει να διακόπτεται.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση του ιού στο απλό κρυολόγημα βρίσκεται στις ρινικές οδούς, αυτό σημαίνει ότι όσο μιλάμε, βήχουμε, φτερνιζόμαστε διώχνουμε υπό μορφή σταγονιδίων εστίες μόλυνσης. Τα σταγονίδια μπορούν να αιωρούνται ακόμη και μέρες. Το μέσο για τη μεταφορά του ιού είναι κυρίως τα χέρια μας. Τα μέτρα πρόληψης είναι: συχνό πλύσιμο χεριών, αποφυγή συνωστισμού, καθημερινός αερισμός σπιτιού, καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε, χρησιμοποιείστε χαρτομάντιλο για να φτερνιστείτε έτσι ώστε να μη μεταδώσετε τον ιό. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος εκδηλώνονται μέχρι και τρείς ημέρες από την έκθεση στη πηγή μόλυνσης, που σημαίνει ότι είναι άτοπο να προσπαθείτε να βρείτε από πού κολλήσατε. Αφού μολυνθήκατε: χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλα για μια και μόνο χρήση. Από τη στιγμή που έχει ακουμπήσει το βλεννογόνο της μύτης το χαρτομάντιλο έχει ήδη αρκετές χιλιάδες αποικίες από τον ιό, αν το επαναχρησιμοποιήσετε στην ουσία ξαναφέρνετε τον ιό μέσα σας. Πίνετε άφθονα υγρά. Αυτό βοηθά στο να ρευστοποιηθούν οι εκκρίσεις. Οι εκχύσεις θαλασσινού νερού ή φυσιολογικού ορού στις ρινικές κοιλότητες φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στη καταπολέμηση του ιού. Το ίδιο ισχύει και για τις γαργάρες εφόσον υπάρχει ερεθισμός στο λαιμό. Οι εισπνοές ευκαλύπτου σε μορφή υδρατμών φαίνεται ότι λειτουργεί αποτελεσματικά.

Τελειώνοντας θα πρέπει να πρέπει να μιλήσουμε και για τις επιπλοκές του κρυολογήματος.

Πολλές φορές αγνοούμε τα συμπτώματα και αδρανούμε με σύνηθες αποτέλεσμα μια δευτερογενής λοίμωξη η οποία οφείλεται σε αδυναμία αντιμετώπισης της ρινικής απόφραξης. Το αποτέλεσμα είναι η ιγμορίτιδα.

Το κρυολόγημα είναι μια λοίμωξη με μικρά και συνήθως ανώδυνα συμπτώματα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να αδρανούμε. Η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση είναι μεγάλης σημασίας για ένα σοβαρά αθλούμενο. Η αποφυγή των επιπλοκών έγκειται στα έγκαιρα μέτρα που πρέπει να πάρουμε. Τέλος, βασικό μέλημα μας είναι η μη μετάδοση του ιού στους συναθλούμενους μας. Ενημερώστε τους και ζητήστε από αυτούς να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. Ζητήστε από τους υπεύθυνους να αερίζουν τακτικά το χώρο προπόνησης και να ζητούν από όλους τους αθλούμενους να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Η σωστή αντιμετώπιση μιας τόσο ανώδυνης ασθένειας πρέπει να είναι για ένα πολεμοτεχνίτη μια άσκηση πειθαρχίας και σεβασμού του συνανθρώπου.

Nίκος Κορρές

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι