Παγκόσμιο Κύπελλο σπάθης Ανδρών “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” . Ένα κoρυφαίο διεθνές γεγονός ξιφασκίας στη χώρα μας

εικόνα άρθρου
Η Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας, στις 26 έως 28 Απριλίου 2013, διοργανώνει στο ΟΑΚΑ (κτιριακό συγκρότημα μπάσκετ), το «28ο Κύπελλο Ακρόπολις» στη σπάθη Ανδρών. Πρόκειται για το σημαντικότερο γεγονός ξιφασκίας στη χώρα μας, δεδομένου ότι είναι αξιολογημένο από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ξιφασκίας (FIE) και από το 1990 περιλαμβάνεται σταθερά στη σειρά των διοργανώσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το συγκεκριμένο όπλο. Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι στους αγώνες (με λιγοστές απουσίες) μετέχουν οι κορυφαίοι αθλητές, φορτωμένοι με ολυμπιακές, παγκόσμιες και ηπειρωτικές διακρίσεις, μιας και οι αγώνες έχουν άμεσο βαθμολογικό αντίκτυπο στην παγκόσμια κατάταξη.

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν συνολικά 13 σπαθιστές. Ο πρεσβύτερος όλων είναι ο πρωταθλητής Ελλάδος με το ομαδικό Βαγγέλης Σαρρής του Πανελληνίου, ο οποίος πρωτοπήρε μέρος στη διοργάνωση το 1996 όντας 12χρονος (!) και νεότεροι οι (16χρονοι) Μάριος Γιακουμάτος/Εκπ. Κωστέα – Γείτονα και /ΠΓΣ. Οι υπόλοιποι 10 είναι οι Γιώργος Τσουρούτας/ΠΓΣ (6 φορές πρωταθλητής Ελλάδος στους Άνδρες), Τζέισον Ντουράκος/Αθ. Λέσχη, Ιάσονας Αθανασιάδης/ΠΓΣ, Δημήτρης Καφαταρίδης/Εκπ. Κωστέα -Γείτονα, Δημήτρης Κάβουρας/ΠΓΣ, Ρομπέρτο Ντάβολι/ΑΕΚ, Βαγγέλης Μπούκας/Αθ. Λέσχη, Ορέστης Ποτού/Εκπ. Κωστέα - Γείτονα, Δημήτρης Μητρόπουλος/Αθ. Λέσχη και Γιώργος Κωστάκης/Εκπ. Κωστέα - Γείτονα. Ομοσπονδιακό προπονητής της Ελλάδας στη σπάθη είναι ο Ρουμάνος, Γκαμπριέλ Ντούτσια.

Στη φετινή διοργάνωση του «Κυπέλλου Ακρόπολις», μολονότι μιλάμε για την 1η μεταολυμπιακή χρονιά, οι συμμετοχές έχουν φτάσει τις 113 , αριθμός ο οποίος το πιθανότερο να αυξηθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 (καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων), ενώ είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι φέτος θα δώσουν το “παρών” για πρώτη φορά χώρες όπως οι Παρθένοι Νήσοι, η Ταϊπέι, η Σιγκαπούρη, η Κολομβία και η Μαλαισία. Από τις πολυαριθμότερες μέχρι τώρα εκπροσωπήσεις θα έχουν η Ουγγαρία (10 αθλητές), οι ΗΠΑ (10), η Ιταλία και η Κορέα (από 8).

Πρόγραμμα αγώνων:
Την Παρασκευή (26/4) τα ατομικά θα αρχίσουν στις 12 το μεσημέρι (προκριματικά και αγώνες νοκ άουτ μέχρι το “ταμπλό των 64”).
Το Σάββατο (27/4) διεξαγωγή αγώνων “νοκ άουτ” από τη «φάση των 64» μέχρι τους ημιτελικούς/τελικό στις 16:00 .
Την Κυριακή (28/4) διεξάγονται τα ομαδικά, από τις 9.30 το πρωί, με κατάληξη τον τελικό στις 16:00.
ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Διαβάστε κάποια ιστορικά στοιχεία για το «Κύπελλο Ακρόπολις»

Η σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής ξιφασκίας τη 10ετία του ’80, ήταν φυσικό να δημιουργήσει την ανάγκη περισσότερων διεθνών αγωνιστικών συμμετοχών για τους αθλητές μας, οι οποίες μέχρι τότε ήταν λιγοστές. Μέσα ακριβώς από αυτή την αναζήτηση προέκυψε ως διεθνής διοργάνωση το «Κύπελλο Ακρόπολις», αρχικά σε όλα τα όπλα

Τα πρώτα χρόνια οι διεθνείς συμμετοχές ήταν περιορισμένες. Ωστόσο, η Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας, με συντονισμένες προσπάθειες, πέτυχε να αναβαθμίσει το θεσμό και ύστερα από μια περίοδο επιτυχημένων “εξετάσεων”, εξασφάλισε την έγκριση της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIE) να περιληφθεί από το 1990 στο σιρκουΐ Παγκοσμίου Κυπέλλου, αποκλειστικά στη σπάθη Ανδρών, δεδομένου μάλιστα ότι στο συγκεκριμένο όπλο καταλάβαμε το ’86 τη 10η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η 1η διοργάνωση του «Κυπέλλου Ακρόπολις» ως Παγκόσμιο Κύπελλο σπάθης καταγράφεται το 1990. Συνδυάστηκε, μάλιστα, με την κατάκτηση της 1ης θέσης από τον πρωταθλητή μας Ζήση Μπαμπανάση, ο οποίος έκανε την καλύτερη παρουσία από ελληνικής πλευράς και τα επόμενα τρία χρόνια.

Το 2004 το «Κύπελλο Ακρόπολις» διεξήχθη ως προολυμπιακό τεστ, αναβαθμισμένο για πρώτη φορά σε Grand Prix, πράγμα που σημαίνει ότι ίσχυσε αυξημένη βαθμολογία στην κατάταξη των αθλητών. Τότε, όμως, η διοργάνωση αφορούσε μόνο τα ατομικά. Τρία χρόνια αργότερα (2007) η FIE περιέλαβε και πάλι το «Ακρόπολις» στα τέσσερα Grand Prix σπάθης Ανδρών στον κόσμο.
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι