Σοφά λόγια

Ο δρόμος συνεχίζει να εκτυλίσσεται επί μακρόν από την πόρτα που ξεκίνησε. Τώρα εμπρός μακριά έχει πάει ο δρόμος και εγώ οφείλω να βαδίσω στα χνάρια του, αν μπορώ, ακολουθόντας το με σθεναρό βήμα, μέχρι να ενωθεί με κάποια μεγαλύτερη οδό όπου πολλά μονοπάτια και νόστοι συναντώνται και τότε, προς τα που; Δεν μπορώ να πω. (Tolkien)
Πολεμικές Τέχνες - Έντυπος Πανελλήνιος Οδηγός

Νέα - Εκδηλώσεις

Βίντεο: Ροή

Βίντεο: Ροή Δεν περιέχει καθόλου πληροφορίες οπότε μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς σχετικά με το πότε γυρίστηκε είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι είναι πριν τον Β’ΠΠ καθώς και ο Χακούντο Νακαγιάμα που έχει τον ρόλο του ουτσιντάτσι και ο γιος του, Ζέντο Νακαγιάμα που έχει τον ρόλο του σιντάτσι με το τζο δείχνουν πολύ νέοι. (Ο Ζέντο Νακαγιάμα είχε γεννηθεί το 1900 και στο βίντεο δε δείχνει μεγαλύτερος από 30 συνεπώς πρέπει να είναι κάπου στη δεκαετία του 1930). Όμως ακόμα και αν κανείς αγνοεί την ακριβή χρονολογία, δεν μπορεί παρά να εκτιμήσει την αξία του μικρού αυτού φιλμ ως ντοκουμέντου.

Και όχι μόνο για τον Νακαγιάμα Χακούντο, τον “Άγιο του Ξίφους” της περιόδου Τάισο και Σόουα (για τον οποίο έχουμε γράψει και πιο αναλυτικά εδώ). Όσο για το πώς εκτελούταν το Σίντο Μούσο-ρίου τζο την εποχή που ο Νακαγιάμα ήταν στο ζενίθ του. Γρήγορες, ρέουσες κινήσεις χωρίς ωστόσο να χάνουν σε δύναμη και ακρίβεια που κάνουν τον θεατή να αναρωτιέται αν όντως αυτό που βλέπει είναι κάτα ή αυτοσχεδιασμός· η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με το πώς εκτελείται σήμερα τόσο η ίδια η κλασική σχολή όσο και ο πιο σχολαστικός απόγονός της, το τζόντο της Παν-Ιαπωνικής Ομοσπονδίας Κέντο.

Παρακολουθήστε τo βίντεο από το κανάλι του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών στο Youtube.

Αναζήτηση

A.Σ. ΑΤΡΑΠΟΣ- ΥUDOKAN DOJO
Bujinkan Dojo Hellas
Ομοσπονδία Krav Maga
AIKIDO DOJO HERAKLION
TCMA
Α.Σ. ΑΘΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΣΟΤΟΚΑΝ ΚΑΡΑΤΕ ΤΡΙΠΟΛΗΣ- ΤΙΓΡΗΣ & ΔΡΑΚΟΣ
TAE KWON DO ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Γ.Σ.ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Αθλόπολις


ΑΤΡΑΠΟΣ Διαφημιστική