10 + 1 Λόγοι για να αγαπήσεις τις πολεμικές τέχνες

εικόνα άρθρου
Κατά καιρούς έχω ακούσει πολλούς γονείς και φίλους να με ρωτούν γιατί να επιλέξουν για τους ίδιους ή το παιδί τους την ενασχόληση με κάποια πολεμική τέχνη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, κατέγραψα 11 και σας τους παραθέτω:

1. ΓΥΜΝΑΖΕΙΣ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ
Λόγω της κίνησης και της φύσης τους, οι πολεμικές τέχνες-κάθε είδους -γυμνάζουν αρμονικά και ομοιόμορφα ολόκληρο το σώμα και συντελούν σημαντικά στην άρτια σωματική υγεία και όχι μόνο. Αναπτύσσουν επιπλέον- σε πολλές περιπτώσεις -την ελαστικότητα και την ευλυγισία. Λόγω της φιλοσοφίας τους καλλιεργούν παράλληλα το πνεύμα του ασκούμενου μέσα από ασκήσεις διαλογισμού που βελτιώνουν τη συγκέντρωση και την διαχείριση άγχους και στρες.

2. ΧΑΝΕΙΣ ΒΑΡΟΣ
Οι πολεμικές τέχνες, λειτουργούν ως επί το πλείστον αερόβια. Δηλαδή η εξάσκηση σε αυτές γίνεται μέσω της αερόβιας προπόνησης που προκαλεί προσαρμογές που βελτιώνουν την μεταφορά οξυγόνου στους μύες, τη μείωση του ρυθμού παραγωγής γαλακτικού οξέος, τη βελτίωση του ρυθμού απομάκρυνσης του και την αύξηση της χρήσης λίπους ως καύσιμης ύλης τόσο στη διάρκεια της προπόνησης αλλά ακόμη και μετά από αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια ιδανική μέθοδος για να χάσεις λίπος σχετικά εύκολα και συνεπακόλουθα, το περιττό βάρος και να το διατηρήσεις χωρίς διατροφικές θυσίες και επιβλαβής δίαιτες. Συνεπακόλουθα, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή και συντελεί στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

3. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
Ενώ τα περισσότερα αθλήματα έχουν μια ηλικιακή ημερομηνία λήξης και μετά από κάποια χρόνια είναι αρκετά δύσκολο να βελτιωθείς ή και να συνεχίσεις να ασχολείσαι, οι πολεμικές τέχνες σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν βελτίωση όσο μεγαλώνεις και αποκτάς εμπειρία, με το πέρασμα των χρόνων. Πρόκειται για μια ενασχόληση που μπορεί να σε συντροφεύει για πάντα και ταυτόχρονα να βελτιώνει τις ικανότητές σου.

4. ΑΠΟΚΤΑΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Καθώς μεγάλο κομμάτι των πολεμικών τεχνών ασχολείται με την αυτοάμυνα, σύντομα αποκτάς αυτοπεποίθηση και νιώθεις ότι μπορείς να αναγνωρίσεις τον κίνδυνο και να τον αποφύγεις. Επίσης, αποκτάς κάποια εφόδια για να μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου πολύ καλύτερα από τον μέσο άνθρωπο. Κυρίως όμως, αποκτάς την απαραίτητη γνώση και ωριμότητα, ώστε να σταματήσεις μια συμπλοκή πριν καν ξεκινήσει.

5. ΒΙΩΝΕΙΣ ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ
Η καθημερινή εκμάθηση, σου δίνει τη χαρά της ανακάλυψης και της δημιουργίας, γιατί μέρα με τη μέρα αποκτάς ικανότητες, ανακαλύπτεις τα όριά σου, απολαμβάνεις τις κατακτήσεις σου και νιώθεις τη χαρά ενός μικρού παιδιού.

6. ΑΠΟΚΤΑΣ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΦΙΛΟ
Οι πολεμικές τέχνες, μπορούν να γίνουν ο αχώριστος φίλος σου, ιδιαίτερα τις στιγμές που το έχεις περισσότερο ανάγκη, για να απορροφήσει όλη την ένταση που έχεις και να ψυχαγωγηθείς με δημιουργικό τρόπο. Μπορείς ανά πάσα στιγμή να τις αναζητήσεις και να είναι δίπλα σου. Επιπλέον, θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις νέους φίλους, τους συμμαθητές σου, με τους οποίους έχεις ένα κοινό χόμπι.

7. ΜΕΤΟΥΣΙΩΝΕΙΣ
Αποτελούν μια ενασχόληση που θα σε βοηθήσει να μετουσιώσεις, να μετατοπίσεις δηλαδή δημιουργικά τη λύπη ή τον πόνο σου, για μια δυσάρεστη στιγμή ή γεγονός της ζωής σου, σε κάτι άλλο, δίνοντάς σου την ευκαιρία να πενθήσεις μέσα από μια δημιουργική ενασχόληση που θα σε βοηθήσει να επανέλθεις πολύ πιο γρήγορα.

8. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ
Ποτέ κανείς δε θα αξιώσει από σένα επιδόσεις. Δεν χρειάζεται να είσαι πρωταθλητής, να κάνεις πρωταθλητισμό αν δεν το θέλεις ή να πρέπει να πετύχεις έναν σκοπό ή στόχο αν δεν το χρειάζεσαι. Μπορείς να βελτιώνεσαι με τους δικούς σου προσωπικούς ρυθμούς, χωρίς καμία εξωτερική πίεση για επίδοση.

9. ΔΕ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ
Οι πολεμικές τέχνες είναι εξαιρετική δραστηριότητα για κάθε σωματότυπο. Τίποτα δεν σε εμποδίζει να ασχοληθείς με τις πολεμικές τέχνες, ακόμα και αν είσαι βραχύσωμος, εύσωμος, αδύνατος ή όχι. Η απόδοσή και η εκμάθηση, δεν επηρεάζεται σε καμία περίπτωση από το σωματότυπο.

10. ΔΕ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΦΥΛΟ
Ο περιορισμός του φύλου, επίσης δεν έχει καμία σημασία, αφού η δύναμη δεν είναι το μυστικό εκμάθησης των πολεμικών τεχνών, αλλά η τεχνική και η στρατηγική.

11. ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΙΣΤΑ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ Αν αναζητάς μια διέξοδο για να διευκολυνθείς και να απαλλαχθείς από τις επιζήμιες εξαρτήσεις, οι πολεμικές τέχνες μπορούν εύκολα να αποτελέσουν μια θετική εξάρτηση, που προκαλεί χαρά, χαρίζει υγεία και μπορεί να γίνει μια νέα συνήθεια που αντί να αφαιρεί τα καλά πράγματα της ζωής σου, να τα προσθέτει.

Σοφία Ξυγαλά
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι