Γράμμα από το παρελθόν σε έναν μαθητή των πολεμικών τεχνών

εικόνα άρθρου
Ο συγγραφέας της επιστολής είναι ο Σόκον Ματσουμούρα (1809-1899),ο οποίος υπήρξε ο πιο σπουδαίος και δημοφιλής δάσκαλος πολεμικών τεχνών στην εποχή του. Μερικοί μόνο από τους μαθητές του ήταν o Άνκο Ιτόσου, ο Γιασουτσούνε Αζάτο, ο Γιάμπου Κέντσού, ο Τσόμο Χανασίρο και ο Τσοτόκου Κιάν.
Ήταν ο ο αρχιεκπαιδευτής της φρουράς και προσωπικός σωματοφύλακας διαδοχικά σε τρεις βασιλείς της νήσου Οκινάουα.
Ως εκπρόσωπος του βασιλείου της νήσου Οκινάουα ταξίδεψε πολλές φορές στη Κίνα συνεχίζοντας έτσι και την προσωπική του μάθηση στις πολεμικές τέχνες.

Προς: Τον προχωρημένο μαθητή μου Κουάε Ριόσεϊ
Μπορείτε να καταλάβετε τον αληθινό τρόπο των πολεμικών τεχνών μόνο μέσω του προσδιορισμού και τη συνεχή εξάσκηση. Είναι αρκετά ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι πολεμικές τέχνες και οι μέθοδοι της επιστημονικής μελέτης είναι παράλληλοι ο ένας με τον άλλον.
Κατά την εξέταση των μεθόδων της επιστημονικής μελέτης, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρία διακριτά στοιχεία ή μέθοδοι:
Η πρώτη μέθοδος είναι η μελέτη των ισχυρών λέξεων, οι δεξιότητες που απαιτούνται στην επικοινωνία και την επιδίωξη των υψηλά αμειβομένων θέσεων.
Η δεύτερη μέθοδος είναι η μελέτη στο να συγκρίνεις τη σοφία της παραδοσιακής λογοτεχνίας και τη διαμόρφωση μιας αίσθησης του καθήκοντος ως παράδειγμα. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι δύο μέθοδοι είναι και οι δύο μοναδικές, υπολείπονται στο να κατανοήσεις την πραγματική ουσία του τρόπου. Περιλαμβάνουν μόνο μια επιφανειακή κατανόηση των επιστημονικών μελετών, οπότε θα πρέπει να θεωρηθούν ως ελλιπείς.
Η τρίτη μέθοδος της λογοτεχνικής μελέτης είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος. Με την κατανόηση της μπορούμε να καταλάβουμε τον αληθινό τρόπο. Μερικά από τα στοιχεία που μας διδάσκουν πώς να το κάνουμε είναι τα εξής:
Να αποκτήσουμε μια πιο βαθιά κατανόηση
Να αποκτήσουμε δύναμη από τις αδυναμίες μας
Να γίνουμε πιο ειλικρινείς
Να γίνουμε πιο δίκαιοι
Να έχουμε καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων μας
Να έχουμε περισσότερη ειρήνη στα σπίτια μας

Αυτό είναι ένα δόγμα που μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, μόνο αυτή η μελέτη είναι πλήρες.
Αν διερευνήσουμε τις πολεμικές τέχνες, μπορούμε επίσης να δούμε ότι υπάρχουν τρία διακριτά τμήματα ή στοιχεία σε αυτά:
Η πρώτη μέθοδος, είναι περισσότερο σαν ένα παιχνίδι ψυχολογίας και τακτικής. Δεν έχει πραγματικά καμία πρακτική εφαρμογή σε μάχες, αλλά είναι περισσότερο σαν όμορφος χορός. Είναι αρκετά επιφανειακή.
Η δεύτερη μέθοδος δεν είναι τίποτα περισσότερο από σωματικές ασκήσεις. Ο μόνος στόχος της είναι να κερδίσει. Τα αποτελέσματα των ασκούμενων αυτής της μεθόδου είναι αμφιλεγόμενα. Πολλές φορές προκαλούν βλάβη στους άλλους ή και στον εαυτό τους. Πολύ συχνά είναι λόγος ατίμωσης για τα μέλη των οικογενειών τους.
Η τρίτη μέθοδος, σε αντίθεση, πραγματοποιείται πάντα με πεποίθηση. Οι ασκούμενοι της τρίτης μεθόδου αποκτούν μια επίσημη φώτιση, χωρίς διαμάχες και διαφθορά. Προωθεί πίστη μεταξύ της οικογένειας, τους φίλους και τη χώρα. Προωθεί επίσης μια φυσική συμπεριφορά, η οποία αναπτύσσει ένα γενναίο χαρακτήρα.
Εάν έχουμε μια ακαταμάχητη ηρεμία, μπορούμε να επιβληθούμε στον αντίπαλο χωρίς δύναμη, με την αγριότητα μιας τίγρης και τη ταχύτητα ενός πουλιού.
Μερικά χαρακτηριστικά αυτής της τρίτης μεθόδου:
Απαγορεύει την εσκεμμένη βία
Αποκλείει τις ενέργειες του πολεμιστή
Οικοδομεί
Προωθεί την αρετή
Προάγει την ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων
Παράγει την αρμονία στην κοινωνία
Φέρνει την ευημερία

Αυτές ονομάζονται οι “Επτά Αρετές Των Πολεμικών Τεχνών”. Είχαν διδαχθεί από σοφούς, και περιέχονται σε ένα βιβλίο που ονομάζεται Γκόνταν Σιό.
Έτσι, ο πραγματικός δρόμος των πολεμικών τεχνών περιλαμβάνει περισσότερα από ένα στοιχείo.
Ένας σοφός άνθρωπος δεν έχει ανάγκη την πρώτη ή δεύτερη μέθοδο. Το μόνο που χρειάζεται είναι η τρίτη μέθοδος. Σε αυτή τη μέθοδο θα βρεις τον αληθινό τρόπο. Αυτή η ακαταμάχητη δύναμη θα επηρεάσει βαθιά την κρίση σου όσον αφορά την αναγνώριση των ευκαιριών και στη λήψη κατάλληλων μέτρων. Οι συνθήκες θα είναι αυτές που πάντα θα καθορίζουν ποια είναι η σωστή προσέγγιση που θα πρέπει να παίρνεις.
Μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχω κανένα σεβασμό για τις άλλες δύο μεθόδους πάλης, αλλά η πεποίθησή μου έχει τις ρίζες της αμετακίνητα στο δόγμα της τρίτης μεθόδου. Έχω αποκαλύψει τους λόγους μου. Δεν υπάρχει τίποτα μυστικό ή κρυμμένο στο μυαλό μου. Δεν απέκρυψα τίποτα. Εάν αποδεχτείς και λάβεις σοβαρά υπόψη τα λόγια μου, θα βρεις τον αληθινό τρόπο.
Υπογραφή:
Μπούσι Ματσουμούρα*, 13 Μαίου 1882
Ελεύθερη μετάφραση: Αικατερίνη Λουκοπούλου

Σημείωση:
Μπούσι (bushi) είναι παρατσούκλι που του το έδωσε ο Βασιλιάς της Οκινάουα ως αναγνώριση για την ικανότητά του και τα επιτεύγματα του στις πολεμικές τέχνες.

Πηγή:
Shido-kan Association's 25th Anniversary Celebration Commemorative Journal, July, 2001.

Φωτογραφία:
Shoshinkan UK
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι