Συνέντευξη με τον Σαολίν Μοναχό Σι Χανγκ Τζουίν

εικόνα άρθρου

Το κουνγκ φου είναι ένας τρόπος να κατευθύνω τη ροή της ενέργειας του σώματός μου και να μελετήσω πώς γίνεται αυτό με τη βοήθεια ενός συνασκούμενου. Σαφώς αποτελεί και μία πολύ καλή μέθοδο αυτοάμυνας!



Δάσκαλε Τζουίν θα θέλαμε να ξεκινήσουμε από το πότε αρχίσατε την εκπαίδευσή σας στις πολεμικές τέχνες και από το ναό Σαολίν –πώς ήταν η ζωή και η προπόνηση εκεί?

Ξεκίνησα όταν ήμουν επτά χρονών. Στο ναό, το εγερτήριο είναι στις 4:30 το πρωί και ως στις 7 που έχει πρωινό κάναμε τρέξιμο στο βουνό και μια σειρά από ασκήσεις, ενώ μετά το πρωινό καθένας έκανε τις εργασίες που του είχαν ανατεθεί. Το καλοκαίρι –και γενικά όταν ο καιρός είναι καλός- μετά το μεσημεριανό έχει άλλες δύο ώρες προπόνηση αλλά πέρα από αυτό, το πρόγραμμα είναι αυτό για όλη τη διάρκεια της παραμονής στο ναό Σαολίν.

Πέρα από τη σωματική άσκηση, την προπόνηση, η μαθητεία στο ναό Σαολίν περιλαμβάνει και κάποιο θεωρητικό κομμάτι; Τη μελέτη δηλαδή κάποιων κειμένων;

Όσο ήμουν εγώ στο ναό, όχι. Αργότερα, εντάχθηκε στο πρόγραμμα και ένα τέτοιο στοιχείο όμως αυτό έγινε αφότου είχα φύγει.

Τι θεωρείτε πιο σημαντικό; Την άσκηση του σώματος ή του νου;

Το σώμα είναι ένας ναός –και ο νους είναι μέρος του. Θεωρώ ότι γυμνάζοντας το σώμα αισθανόμαστε πιο γεροί, πιο δυνατοί και πιο χαρούμενοι και αυτό επηρεάζει και το νου. Συνεπώς θα έλεγα ότι και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά.

Ξέρουμε ότι εκτός από το κουνγκ φου έχετε μελετήσει και βουδισμό Τσαν –αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουμε με την ιαπωνική ονομασία «Ζεν». Θα θέλαμε να μας πείτε κάτι περισσότερο γι αυτό.

Η ενασχόληση με το βουδισμό Τσαν μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε συνάρτηση με το κουνγκ φου όσο και γενικότερα. Στο κουνγκ φου, η αντίληψη γίνεται διαυγέστερη και μπορεί κανείς να κατανοήσει καλύτερα την τεχνική και να χτίσει περισσότερη δύναμη στο σώμα του. Γενικότερα, στην καθημερινή ζωή, κάνοντας κανείς την άσκηση του βουδισμού Τσαν δηλαδή τον καθιστό διαλογισμό, μπορεί να δει καλύτερα τα προβλήματά του και όλα όσα τον απασχολούν και να τα αντιμετωπίσει με καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο –στην ουσία μπορεί να ζήσει πιο ευτυχισμένος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο βουδισμός Τσαν είναι σαν το καύσιμο που κάνει το κουνγκ φου –αλλά και τη ζωή μας γενικότερα- να κινείται καλύτερα.

Θα λέγατε για τον εαυτό σας ότι είστε «φωτισμένος άνθρωπος»;

Ναι θα το έλεγα –με την έννοια ότι όταν κάνω διαλογισμό, αισθάνομαι ότι ο νους μου αδειάζει και βλέπω τα πράγματα πιο καθαρά.

Επιστρέφοντας στον… κόσμο του σώματος, θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα και για το τσι κουνγκ στο οποίο εξασκείστε;

Με το τσι κουνγκ ασχολούμαι πολλά χρόνια –στην οικογένειά μου έκαναν τσι κουνγκ και ο παππούς μου και ο πατέρας μου ενώ το μελέτησα και στο ναό Σαολίν. Στην ουσία είναι μια εσωτερική γυμναστική, κάτι που λειτουργεί για το εσωτερικό του σώματος με τρόπο αντίστοιχο με το πώς λειτουργεί το κουνγκ φου για το εξωτερικό, δηλαδή για τους μύες. Κάνοντας τσι κουνγκ αισθάνεσαι ότι γυμνάζεσαι με έναν διαφορετικό τρόπο ότι κερδίζεις μια άλλου τύπου ήρεμη δύναμη την οποία μπορείς να κατευθύνεις εκεί που χρειάζεται όταν χρειάζεται. Το τσι κουνγκ είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει σε διαφορετικά πράγματα από το κουνγκ φου∙για παράδειγμα στο να μπορούμε να μην «τρελαινόμαστε» από τις έννοιες και τα άγχη της καθημερινής ζωής η μπορεί να βοηθήσει κάποιον που έχει πρόβλημα αϋπνίας να ηρεμήσει αρκετά ώστε να αποκαταστήσει τον ύπνο του.

Τι είναι για σας το κουνγκ φου;

Είναι ένας τρόπος να κατευθύνω τη ροή της ενέργειας του σώματός μου και να μελετήσω πώς γίνεται αυτό με τη βοήθεια ενός συνασκούμενου. Σαφώς αποτελεί και μία πολύ καλή μέθοδο αυτοάμυνας!

Έχετε έρθει στην Ελλάδα αρκετές φορές –αυτή αν δεν κάνω λάθος είναι η τέταρτη. Θα θέλατε να μας πείτε πώς βλέπετε τους Έλληνες που ασκούνται στο κουνγκ φου;

Μου αρέσει πολύ αυτό που βλέπω –οι Έλληνες ασκούνται με σοβαρότητα στο κουνγκ φου και νομίζω ότι η τεχνική τους είναι πολύ καλή. Έχοντας ταξιδέψει και σε άλλες χώρες και μπορώντας να συγκρίνω θα έλεγα ότι η εικόνα που παρουσιάζουν είναι πολύ ικανοποιητική. Γενικότερα, μια συμβουλή που θα ήθελα να δώσω στους μαθητές είναι να προσέχουν πολύ αυτά που τους δείχνουν οι δάσκαλοί τους και να προσπαθούν να τα μαθαίνουν χωρίς να εκνευρίζονται όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες∙ αντίστοιχα θα ήθελα να πω στους δασκάλους να αντιμετωπίζουν τους μαθητές με σεβασμό και σοβαρότητα.

Θα είχατε να μας πείτε κάτι τελευταίο που να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη ζωή μας ανεξάρτητα από ποια πολεμική τέχνη εξασκούμε;

Θα έλεγα σε όσους ασκούνται να το κάνουν σταδιακά και να μην προσπαθούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Είναι καλύτερα να κάνουν λίγα πράγματα και να τα κάνουν καλά γιατί έτσι μπαίνουν οι σωστές βάσεις, τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτιστεί η τέχνη στη διαδρομή.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη αυτή

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι