Φυσικά συμπληρώματα διατροφής και πολεμικές τέχνες (Mέρος II)

εικόνα άρθρου
Στη συνέχεια του άρθρου μας θα αναφέρουμε μερικές ακόμα υπέρ- τροφές καθώς και μια προσπάθεια να ξεδιαλύνουμε το γρίφο μέλι- κανέλα. Τελειώνοντας θα μιλήσουμε για τη συμβολή των υπέρ- τροφών στη πολεμική τέχνη.
Μέλι- Κανέλα. Πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια κυκλοφόρησε μια έρευνα η οποία έκανε πολύ γρήγορα το γύρο του κόσμου. Η έρευνα μιλούσε για τα καταπληκτικά θεραπευτικά αποτελέσματα του συνδυασμού μελιού και κανέλας. Η αποτελεσματικότητα του σε παθήσεις όπως δυσπεψία, κρυολόγημα, κόπωση, αρθρίτιδα ήταν συγκλονιστική. Λέω ήταν γιατί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν να βρεθεί γνήσια κανέλα. Μόνο η κανέλα Κεϋλάνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό. Οποιαδήποτε άλλη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνει τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα ξύλα της γνήσιας κανέλας έχουν ένα ανοικτό καφέ χρώμα και όχι σκούρο, είναι εύθραυστα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Η κανέλα που μιμείται τη γνήσια ονομάζεται cassia και περιέχει κουμαρινή σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τη γνήσια κανέλα, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει αρκετές επιπλοκές στον οργανισμό. Παρόλα αυτά αν καταφέρετε να βρείτε γνήσια κανέλα και μέλι καλής ποιότητας σας παρουσιάζουμε μερικούς συνδυασμούς
Μια κουταλιά μέλι σε χλιαρό νερό με ¼ του κουταλιού κανέλα τριμμένη για τρεις μέρες μειώνει αισθητά το βήχα και τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Απλώστε στο ψωμί μέλι και πασπαλίστε με κανέλα τριμμένη. Μακροπρόθεσμα μειώνει τη χοληστερίνη.
Δυο κουταλιές της σούπας κανέλα τριμμένη και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι καταστρέφει τα μικρόβια που δημιουργούν κύστεις.
Η συνεχή χρήση κανέλας και μελιού βοηθά στη μακροβιότητα και τη καλή υγεία.

Ιπποφαές
Πολλοί επιστήμονες τοποθετούν αυτό το φυτό μέσα στη πρώτη πεντάδα των θεραπευτικών φυτών. Είναι η πιο διαδεδομένη υπέρ- τροφή που καταναλώνεται σήμερα. Περιέχει σε πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνη C, E,B καθώς και ω-3, ω-6,ω-7,ω-9. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η περιεκτικότητα και οι συνδυασμοί των θρεπτικών ουσιών που υπάρχουν στο φυτό καθιστούν κάθε ένα συστατικό άμεσα απορροφήσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ιδιότητές του είναι
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αποτοξίνωση του οργανισμού, αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων και επούλωση τραυμάτων, τέλος βοηθά στη διάσπαση και την αποβολή του γαλακτικού οξέος από τον οργανισμό. Η τελευταία αυτή ιδιότητα είναι μεγάλης σημασίας στις σωματικές απαιτήσεις που μπορεί να δημιουργήσει μια έντονη προπόνηση σε μια πολεμική τέχνη καθώς οι συγκεντρώσεις τοξινών και γαλακτικού οξέως στο αίμα είναι μεγάλες. Το Ιπποφαές μπορείτε να το βρείτε στο εμπόριο σε διάφορες μορφές. Σε κάψουλες, σε σιρόπι, και σε αποξηραμένα φύλλα. Κατά καιρούς αλλάξτε τη μορφή που χρησιμοποιείτε το προϊόν έτσι ώστε να εκμεταλλεύεστε τα μέγιστα χαρακτηριστικά του.
Γκότζι Μπέρι (Goji Berries).Τα τελευταία χρόνια γίνεται γνωστό το φυτό αυτό από την Κίνα για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες καθώς αποτελεί τη μοναδική τροφή η οποία αποδεδειγμένα αυξάνει τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης. Ταυτόχρονα περιέχει ένα άριστο συνδυασμό βιταμινών μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Οι ιδιότητες του Γκότζι είναι πολλές, Επιγραμματικά αναφέρουμε: Αντιμετώπιση σεξουαλικής ανικανότητας, Αύξηση δύναμης, ενίσχυση ανοσοποιητικού, καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από άλλες τροφές, αντιμετώπιση της υπέρτασης, μείωση των λιπιδίων.
Οι μορφές που μπορείτε να βρείτε το φυτό είναι: αποξηραμένοι ή φρέσκοι καρποί καθώς και ρίζες. 5-7 καρποί ημερησίως είναι αρκετοί για να έχετε τα μέγιστα οφέλη αυτού του φυτού.
Σπιρουλίνα.Ανήκει στη κατηγορία των βρώσιμων φυκιών. Κατέχει μια εξέχουσα θέση στις υπέρ-τροφές λόγω όλων των βασικών αμινοξέων που περιέχει καθώς και της βιταμίνης Β12 της οποίας η συγκέντρωση είναι πολλαπλάσια του μοσχαρίσιου συκωτιού.
Η Σπιρουλίνα βοηθά αποτελεσματικά στην πέψη και τη λειτουργία του εντέρου, βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας καθώς και τη τόνωση του οργανισμού μετά από ασθένειες.
Οι μορφές που υπάρχει στο εμπόριο είναι νιφάδες, σκόνη, χάπια. Η ημερήσια δοσολογία είναι 3-5 γραμμάρια ημερησίως. Θα πρέπει να ξεκινάμε με την ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη και να αυξάνουμε σταδιακά.
Η κατανάλωση Σπιρουλίνα θα πρέπει να έχει την ιατρική έγκριση όταν υπάρχουν αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα ), εγκυμοσύνη ή θηλασμός καθώς και μεταβολικά νοσήματα.

Επίλογος
Το άγχος της καθημερινότητας, το αυξημένο φόρτο εργασίας, η κακή διατροφή, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η κακή ποιότητα ακόμα και των ¨καλών τροφών¨, η έντονη άσκηση, είναι όλοι παράγοντες που δημιουργούν την ανάγκη για επιπρόσθετη λήψη βασικών θρεπτικών στοιχείων. Έτσι η απάντηση στο ερώτημα αν χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής νομίζω είναι πασιφανής. Στις πολεμικές τέχνες με έντονη σωματική άσκηση η επιπρόσθετη λήψη θρεπτικών στοιχείων θεωρείται αναγκαία σε ένα ετήσιο προπονητικό προγραμματισμό. Οι υπέρ-τροφές αποτελούν μια πολύ καλή λύση και αποτροπή του πληθυσμού από τα χημικά σκευάσματα που κυκλοφορούν, με αμφίβολη τις περισσότερες φορές αποτελεσματικότητα. Το μεγάλο πλεονέκτημα των φυσικών συμπληρωμάτων είναι ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να τα μεταβολίζει εξ ολοκλήρου (βιοδιαθεσιμότητα) εν αντιθέσει με τα χημικά σκευάσματα τα οποία αποθηκεύονται χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχηματίζοντας επιβλαβείς χημικές ενώσεις. Τέλος τα περισσότερα από τα συμπληρώματα που αναφέραμε είναι προϊόντα ελληνικής καλλιέργειας αφού η χώρα μας κατέχει εξέχουσα θέση στις εξαγωγές των περισσότερων υπέρ-τροφών, έτσι ενισχύουμε το εθνικό μας εισόδημα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική φάση. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικού για το πιο συμπλήρωμα χρειάζεστε και εκείνος αφού συλλέξει τις πληροφορίες του γύρω από το πια ανάγκη έχετε θα σας συστήσει το καταλληλότερο.

Η φύση δεν έχει σταματήσει ποτέ να μας φροντίζει.

Nίκος Κορρές

Διαβάστε το πρώτο μέρος







×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι