Πολεμικές Τέχνες
Ελληνικές τέχνες
Κινέζικες τέχνες
- Γου Σου
- Γουίνγκ Τσουν
- Πα Κουά Τσανγκ
- Νύχι του Αετού
- Σαολίν
- Τάι Τσι Τσουάν
- Τσι Κουνγκ
- Τσόι Λι Φουτ
- Φου Τζο Πάι
- Χανγκ Γκαρ
- Γου Τανγκ
- Πρέινγκ Μάντις Κουνγκ Φου
- Σιν γι τσουάν
- Σάντα
- Σουάι Τζιάο
Ιαπωνικές τέχνες
- Αϊκίντο
- Ζίου Ζίτσου
- Ιάιντο
- Καράτε
- Κέντο
- Ναγκινάτα
- Νιντζούτσου
- Τζόντο
- Τζούντο
- Κορίου Μπούντο
- Κιούντο
Κορεάτικες τέχνες
- Ταεκβοντό
- Τανγκ Σου Ντο (Σου Μπακ Ντο)
- Χαπκίντο
- Χάεντονγκ Κούμντο
Διάφορες τέχνες
- Καποέιρα
- Κένπο
- Κραβ Μαγκά
- Μούι Τάι
- Οκινάουα Τε Τάι
- Τζιτ Κουν Ντο
- Φιλιπίνο Κόμπατ Σίστεμς
- Τσαπ Κουν Ντο
- Συστέμα
- Φιλιππινέζικες πολεμικές τέχνες
Μαχητικά Αθλήματα
- Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου
- Κικ Μπόξινγκ
- Ξιφασκία
- Σέμι Κόντακτ
- Τοξοβολία
- Σούμο
- Μεικτές πολεμικές τέχνες
- Μποξ Σαβάτ

ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ν. Αττικής (42)
Ν. Ευρυτανίας (0)
Ν. Βοιωτίας (1)
Ν. Φθιώτιδας (0)
Ν. Ευβοίας (1)
Ν. Φωκίδας (0)
Ν. Αιτωλοακαρνανίας (1)
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ν. Θεσσαλονίκης (6)
Ν. Δράμας (0)
Ν. Σερρών (0)
Ν. Χαλκιδικής (0)
Ν. Καβάλας (1)
Ν. Κιλκίς (0)
Ν. Πέλλας (0)
Ν. Ημαθίας (1)
Ν. Καστοριάς (0)
Ν. Φλώρινας (0)
Ν. Κοζάνης (0)
Ν. Γρεβενών (0)
Ν. Πιερίας (2)
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ν. Κορινθίας (0)
Ν. Αχαϊας (1)
Ν. Αργολίδας (1)
Ν. Ηλείας (0)
Ν. Αρκαδίας (1)
Ν. Μεσσηνίας (1)
Ν. Λακωνίας (1)
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ν. Λαρίσης (0)
Ν. Μαγνησίας (1)
Ν. Τρικάλων (0)
Ν. Καρδίτσας (0)
ΚΡΗΤΗ
Ν. Ηρακλείου (7)
Ν. Χανίων (5)
Ν. Ρεθύμνου (0)
Ν. Λασιθίου (0)
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ν. Κυκλάδων (0)
Ν. Λέσβου (0)
Ν. Χίου (0)
Ν. Σάμου (0)
Ν. Δωδεκανήσου (3)
ΘΡΑΚΗ
Ν. Έβρου (1)
Ν. Ροδόπης (2)
Ν. Ξάνθης (1)
ΗΠΕΙΡΟΣ
Ν. Ιωαννίνων (0)
Ν. Θεσπρωτίας (0)
Ν. Άρτας (0)
Ν. Πρέβεζας (0)
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ
Ν. Κέρκυρας (4)
Ν. Λευκάδας (1)
Ν. Κεφαλληνίας (0)
Ν. Ζακύνθου (0)

Σοφά λόγια
Κάνε ότι μπορείς με ότι έχεις από εκεί που βρίσκεσαι.


Διαβάστε
Υπάρχει λόγος σοβαρός

Σας θυμίζουν τίποτα τα παραπάνω; Απλές καθημερινές καταστάσεις, από αυτές που συμβαίνουν σε όλους μας και μας κάνουν τη ζωή λίγο πιο δύσκολη και που συνήθως επικαλούμαστε για να μην πάμε για προπόνηση σήμερα, ή αύριο ή μεθαύριο. Αλλά έτσι κι αλλιώς, υπάρχει και η επόμενη εβδομάδα, και έτσι κι αλλιώς ασκούμαστε ήδη έναν χρόνο, ή δύο ή πέντε οπότε και να χάσουμε μια προπόνηση δεν έγινε τίποτα. Τέτοιες καθημερινές δυσκολίες δεν αρκούν για να μας βγάλουν από τον δρόμο της τέχνης μάς -άλλωστε, οι τέχνες αυτές είναι τέχνες ζωής και μέρος της ζωής είναι και οι μικρές παρεκτροπές, σωστά;
Μερικές φορές δεν είναι τίποτα από αυτά –ή από τα εκατοντάδες άλλα πρακτικά μικρό-εμπόδια- ο λόγος που δεν πάμε στο ντότζο. Είναι η ψυχολογική μας κατάσταση. Είμαστε στενοχωρημένοι γιατί είναι άρρωστος ο πατέρας μας, είμαστε αγχωμένοι γιατί δεν μας φτάνουν τα χρήματα του μήνα, είμαστε ανήσυχοι γιατί τα παιδιά μας δίνουν πανελλήνιες, έχουμε κρίση μέσης ηλικίας, δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι απέναντι στα προβλήματα της ανθρωπότητας, δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε την κλιματολογική αλλαγή, τους πρόσφυγες ή τις μειονότητες, εδώ ή στο εξωτερικό. Μετά από όλα αυτά με τι μυαλό μπορεί κανείς να πάει εκεί και να παριστάνει τον σαμουράι;
Οι σημερινοί πολεμικοτεχνίτες θα δυσκολευτούν να το πιστέψουν –ίσως- όμως τα ίδια ακριβώς προβλήματα αντιμετώπιζαν οι ομόλογοί τους πριν από πενήντα, εκατό ή διακόσια χρόνια –προφανώς όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τις γνώσεις αυτές ή κάποιες παρόμοιες για να πολεμήσουν σε πραγματικούς πολέμους, τα πράγματα ήταν διαφορετικά, όπως είναι ακόμα διαφορετικά για στρατιώτες ενεργών στρατών που ασκούνται σε αντίστοιχα αντικείμενα σήμερα, οπότε ας συγκρίνουμε όμοια πράγματα: αναφέρομαι σε ανθρώπους που ασκούνταν ή ασκούνται στις πολεμικές τέχνες σε καιρό ειρήνης, χωρίς να είναι στρατιώτες και για λόγους ατομικής καλλιέργειας. Αυτό δηλαδή που κάνουμε όλοι εμείς που γράφουμε και διαβάζουμε κείμενα όπως αυτό.
Επειδή τα προβλήματα ήταν ίδια, οι δικαιολογίες ήταν επίσης ίδιες, προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα της κάθε εποχής. Και μάλιστα όχι μόνο στις πολεμικές τέχνες: διαβάζοντας κανείς κείμενα του βουδισμού, και δη του βουδισμού της σέκτας Ζεν που περιλαμβάνει και σωματική άσκηση, θα δει ότι οι δάσκαλοι συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με μαθητές που συχνά χάνουν τον δρόμο τους, είτε εξαιτίας πρακτικών προβλημάτων, είτε ψυχολογικών, είτε πρακτικών που μετατρέπονται σε ψυχολογικά και το αντίστροφο. Όποιος είχε πει ότι η καλογερική είναι βαριά, το εννοούσε και για την καλογερική όπως ασκείται στον Άθω και, ίσως εν αγνοία του, για αυτή που ασκείται στο Σαολίν.
Ήδη από τον 5ο αιώνα, βρίσκει κανείς σε βουδιστικά κείμενα αναφορές στον νου-πίθηκο (στα ιαπωνικά “σινέν” 心猿) –το πιο παλιό που ξέρω είναι η σούτρα “Βιμαλακίρτι Νιρντέσα” αλλά πιθανότατα υπάρχει και αλλού. Η ιδέα διαδίδεται ακόμα περισσότερο τον 16ο αιώνα μετά την κυκλοφορία του κινεζικού μυθιστορήματος “Ταξίδι στη Δύση” όπου ο πίθηκος αποκτάει ανθρωπόμορφη υπόσταση και διαθέτει πολλές ικανότητες, μεταξύ των οποίων και στις πολεμικές τέχνες. Όμως παραμένει απειθάρχητος, υπερκινητικός και ανεξέλεγκτος, όπως ο νους τον οποίο συμβολίζει και στο μυθιστόρημα και στη βουδιστική φιλολογία –όλες οι δικαιολογίες που ανέφερα παραπάνω, λιγότερο ή περισσότερο, αυτόν έχουν πίσω τους.
Η καθημερινή μας ζωή είναι γεμάτη από μικρά και μεγάλα προβλήματα που ο νους μας, ο ασυγκράτητος πίθηκος που ζει στο κεφάλι μας, τα μεγεθύνει, τα διαστρεβλώνει, τα κάνει να μοιάζουν με τέρατα και παίζει με αυτά σαν ζογκλέρ, μέχρι να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πραγματικότητα· επειδή η άσκηση στις πολεμικές τέχνες συνήθως δεν είναι το πιο σημαντικό της κομμάτι, συχνά βγαίνει χαμένη. Αν είμαστε κάπως πειθαρχημένοι, θα την παρακάμψουμε μόνο αν υπάρχει πραγματικά σοβαρός λόγος, όμως όπως λέει ο Τέρι Πράτσετ “αν παραβείς τις αρχές σου για κάποιον σοβαρό λόγο, θα τις παραβείς και για κάποιον λιγότερο σοβαρό.”
Ο λόγος που δεν πρέπει να χάνουμε προπονήσεις δε σχετίζεται μόνο με την πρόοδό μας στην τέχνη. Σχετίζεται και με την πρόοδό μας στον έλεγχο του νου μας και στη δημιουργία μιας ισορροπίας που μας επιτρέπει να γίνουμε όχι μόνο καλύτεροι ξιφομάχοι, πυγμάχοι ή παλαιστές αλλά καλύτεροι σύζυγοι, γονείς ή επαγγελματίες. Δικαιολογίες υπάρχουν και μερικές φορές είναι πραγματικά σοβαρές όμως όλοι ξέρουμε βαθιά μέσα μας ότι η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας είναι δική μας και μπορούμε να την ανατρέψουμε όποτε θέλουμε. Οπότε το ερώτημα είναι: πόσο σοβαρή θεωρούμε ότι είναι πραγματικά η εξάσκησή μας –την απάντηση την ξέρουμε μόνο εμείς.
Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης