Πολεμικές Τέχνες
Ελληνικές τέχνες
Κινέζικες τέχνες
- Γου Σου
- Γουίνγκ Τσουν
- Πα Κουά Τσανγκ
- Νύχι του Αετού
- Σαολίν
- Τάι Τσι Τσουάν
- Τσι Κουνγκ
- Τσόι Λι Φουτ
- Φου Τζο Πάι
- Χανγκ Γκαρ
- Γου Τανγκ
- Πρέινγκ Μάντις Κουνγκ Φου
- Σιν γι τσουάν
- Σάντα
- Σουάι Τζιάο
Ιαπωνικές τέχνες
- Αϊκίντο
- Ζίου Ζίτσου
- Ιάιντο
- Καράτε
- Κέντο
- Ναγκινάτα
- Νιντζούτσου
- Τζόντο
- Τζούντο
- Κορίου Μπούντο
- Κιούντο
Κορεάτικες τέχνες
- Ταεκβοντό
- Τανγκ Σου Ντο (Σου Μπακ Ντο)
- Χαπκίντο
- Χάεντονγκ Κούμντο
Διάφορες τέχνες
- Καποέιρα
- Κένπο
- Κραβ Μαγκά
- Μούι Τάι
- Οκινάουα Τε Τάι
- Τζιτ Κουν Ντο
- Φιλιπίνο Κόμπατ Σίστεμς
- Τσαπ Κουν Ντο
- Συστέμα
- Φιλιππινέζικες πολεμικές τέχνες
Μαχητικά Αθλήματα
- Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου
- Κικ Μπόξινγκ
- Ξιφασκία
- Σέμι Κόντακτ
- Τοξοβολία
- Σούμο
- Μεικτές πολεμικές τέχνες
- Μποξ Σαβάτ

ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ν. Αττικής (42)
Ν. Ευρυτανίας (0)
Ν. Βοιωτίας (1)
Ν. Φθιώτιδας (0)
Ν. Ευβοίας (1)
Ν. Φωκίδας (0)
Ν. Αιτωλοακαρνανίας (1)
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ν. Θεσσαλονίκης (6)
Ν. Δράμας (0)
Ν. Σερρών (0)
Ν. Χαλκιδικής (0)
Ν. Καβάλας (1)
Ν. Κιλκίς (0)
Ν. Πέλλας (0)
Ν. Ημαθίας (1)
Ν. Καστοριάς (0)
Ν. Φλώρινας (0)
Ν. Κοζάνης (0)
Ν. Γρεβενών (0)
Ν. Πιερίας (2)
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ν. Κορινθίας (0)
Ν. Αχαϊας (1)
Ν. Αργολίδας (1)
Ν. Ηλείας (0)
Ν. Αρκαδίας (1)
Ν. Μεσσηνίας (1)
Ν. Λακωνίας (1)
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ν. Λαρίσης (0)
Ν. Μαγνησίας (1)
Ν. Τρικάλων (0)
Ν. Καρδίτσας (0)
ΚΡΗΤΗ
Ν. Ηρακλείου (7)
Ν. Χανίων (5)
Ν. Ρεθύμνου (0)
Ν. Λασιθίου (0)
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ν. Κυκλάδων (0)
Ν. Λέσβου (0)
Ν. Χίου (0)
Ν. Σάμου (0)
Ν. Δωδεκανήσου (3)
ΘΡΑΚΗ
Ν. Έβρου (1)
Ν. Ροδόπης (2)
Ν. Ξάνθης (1)
ΗΠΕΙΡΟΣ
Ν. Ιωαννίνων (0)
Ν. Θεσπρωτίας (0)
Ν. Άρτας (0)
Ν. Πρέβεζας (0)
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ
Ν. Κέρκυρας (4)
Ν. Λευκάδας (1)
Ν. Κεφαλληνίας (0)
Ν. Ζακύνθου (0)

Σοφά λόγια
Όταν κάποιος είναι πρόθυμος και ενθουσιώδης, τότε οι θεοί σμίγουν μαζί του. (Αισχύλος)


Διαβάστε
Κινούμενες εικόνες

Βεβαίως τα βίντεο αυτά δεν είναι ακριβώς αποκλειστικά: σχεδόν όλα είναι τραβηγμένα σε επιδείξεις που οι σχολές κάνουν ούτως ή άλλως επί δεκαετίες και που οργανώνονται, συνήθως με ελεύθερη είσοδο ή με συμβολικό εισιτήριο, κυρίως από τις δύο μεγάλες οργανώσεις του χώρου, το Νίχον Κομπούντο Κιοκάι και το Νίχον Κομπούντο Σινκοκάι αλλά και από άλλες, μικρότερες και τοπικές σε διάφορους νομούς όπως η Σαϊτάμα ή το Κιότο. Αυτό που προσφέρουν τα βίντεο αυτά είναι η δυνατότητα να γνωρίσουν τις σχολές άνθρωποι που δε ζουν στην Ιαπωνία ή που ακόμα και αν ζουν, αγνοούν την ύπαρξή τους. (Ναι, ακόμα και Ιάπωνες!)
Πρόσφατα, είχα μια συζήτηση με έναν φίλο ο οποίος ασκείται σε δύο σχολές ξιφομαχίας και ο οποίος παρότι τραβάει βίντεο από μικρότερες επιδείξεις στις οποίες πηγαίνει ή συμμετέχει και τα ανεβάζει στο YouTube, δεν τα προωθεί πουθενά με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν άγνωστα. (Πρακτικά για να τα βρει κανείς, θα πρέπει να ψάξει χρησιμοποιώντας το όνομά του και μην όντας διάσημος, ελάχιστοι το κάνουν.) Η συζήτηση σχετιζόταν γενικότερα με τα βίντεο αυτά και η θέση του, την οποία συμμερίζομαι, είναι ότι ήδη υπάρχουν πολύ περισσότερα τέτοια βίντεο από όσα χρειάζονται και ότι ίσως θα έπρεπε να σταματήσουν να ανεβαίνουν καινούρια.
Κάτι που δεν είναι γνωστό, είναι ότι οι ίδιες οι σχολές τραβάνε πάντοτε βίντεο τις επιδείξεις τους, ακόμα και τις ιδιωτικές. Αυτό σημαίνει ότι από τότε που οι βιντεοκάμερες έγιναν ευρέως προσβάσιμες (και ειδικά στην Ιαπωνία αυτό έγινε πολύ νωρίς για προφανείς λόγους) κάθε σχολή έχει ένα τεράστιο αρχείο οπτικού υλικού από το οποίο μπορεί να αντλήσει γνώσεις σχετικά με το παρελθόν της. Επίσης, μεταξύ 1978 και 1987, το Νίπον Μπούντοκαν, παρήγαγε 88 τίτλους VHS/DVD με τον γενικό τίτλο "Νιχόν νο Κομπούντο" παρουσιάζοντας ισάριθμες κλασικές σχολές, μια σε κάθε τίτλο στην ίδια σειρά υπάρχουν περίπου άλλα 20 VHS/DVD με επιδείξεις.
Εν ολίγοις, οι εμπλεκόμενοι με τις τέχνες αυτές έχουν ό,τι χρειάζονται για τη μελέτη τους και για την προστασία της παράδοσής τους και το γενικό κοινό έχει επίσης μια εικόνα από τα επαγγελματικά βίντεο του Νίπον Μπούντοκαν κάποιος θα μπορούσε να σχολιάσει ότι η εικόνα αυτή είναι 30-40 χρόνων και άρα ανεπαρκής όμως, και αυτό είναι ένα σημείο που πολλοί αγνοούν, για τον εξωτερικό παρατηρητή, οι διαφορές μεταξύ μιας σχολής το 1980 και της ίδιας σχολής το 2020 περνούν έτσι κι αλλιώς απαρατήρητες. Συνεπώς ποιος ο λόγος να υπάρχουν βίντεο, προσβάσιμα σε όλους που δείχνουν την ίδια σχολή κάθε χρόνο;
Η εύκολη απάντηση είναι "επειδή υπάρχει η δυνατότητα" και προφανώς ελάχιστα μπορεί να αντιπαραθέσει κανείς σ' αυτό. Το σλόγκαν "η πληροφορία θέλει να είναι ελεύθερη" του Στιούαρτ Μπραντ, ιδρυτή της πρωτοποριακής ηλεκτρονικής κοινότητας "The Well" βρίσκεται στη βάση της συλλογικής συνείδησης του Ίντερνετ και αφού όλοι έχουμε πάντοτε μια κάμερα μαζί μας έτσι κι αλλιώς, θεωρούμε απόλυτα φυσικό αυτό που τραβάμε να το μοιραστούμε στα σόσιαλ μίντιά μας. Όμως, αν παρακάμψουμε τον εξωτισμό του πράγματος ("Α, είχα πάει στο Τόκιο και τράβηξα μια επίδειξη σαμουράι δείτε!") μια συλλογή τέτοιων βίντεο αρκεί για όσους δεν εμπλέκονται προσωπικά με το αντίκείμενό τους.
Οι κλασικές σχολές δεν είναι τόσο μυστικοπαθείς όσο ήταν πριν από διακόσια χρόνια, εξού και οι ανοιχτές, δημόσιες επιδείξεις τους ούτως ή άλλως, υπάρχουν πολλοί τρόποι να κρύψεις αυτά που θέλεις να κρύψεις και σε κάποιο μελλοντικό άρθρο ίσως αξίζει να αναφερθούμε σε κάποιους από αυτούς. Και ένας λόγος που δείχνουν δημόσια, κομμάτια από τα συστήματά τους είναι επειδή ξέρουν ότι ακόμα και αν κανείς δει ένα βίντεο, ακόμα και αν μάθει να μιμείται τέλεια τις κινήσεις που δείχνει, αν δεν διδαχτεί σωστά και συγκροτημένα την ύλη τους, δεν πρόκειται να μάθει τη σχολή την ουσία και τον τύπο της.
Ακούγεται κάπως απόλυτο όμως, όπως ο φίλος μου, πιστεύω ότι τα βίντεο αυτά είναι πληροφορίες χωρίς αξία. Βρίσκονται στο Ίντερνετ επειδή μπορούν να βρίσκονται στο Ίντερνετ όμως ελάχιστοι τα βλέπουν και ακόμα λιγότεροι τα καταλαβαίνουν στην πραγματικότητα πολύ περισσότεροι είναι αυτοί που τα χρησιμοποιούν για να τεκμηριώσουν αδαείς απόψεις ή για να βγάλουν εσφαλμένα συμπεράσματα που εκθέτουν σε άλλους, εξίσου άσχετους με το αντικείμενο. Για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να μάθουν κάτι για μια σχολή, ένα βίντεο αρκεί οτιδήποτε πέρα από αυτό είναι απλώς ψυχαγωγία με κινούμενες εικόνες, τόσο γι αυτούς που τα γυρίζουν, όσο και γι αυτούς που τα βλέπουν.
Κείμενο-Φωτογραφία / Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης