Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου: η τέχνη της “παραίτησης”

εικόνα άρθρου
Ένας από τους πιο καταξιωμένους αθλητές και Δασκάλους στο παγκόσμιο στερέωμα του bjj, ο Saulo Ribeiro, λέει: “ το jiu jitsu είναι σχεδιασμένο για να σε κάνει να παραιτηθείς...”

Η παραίτηση στο bjj μπορεί, όπως θα δούμε παρακάτω να έχει πολλές έννοιες και ερμηνείες αλλά ξεκινάει από το γνωστό στον χώρο των παλαιστικών συστημάτων μάχης, “tap out'. Ένας αθλητής του bjj παραιτείται κάνοντας tap (είτε λεκτικά, είτε χτυπώντας τον αντίπαλο με το χέρι) όταν βρεθεί σε μία μειονεκτική θέση από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει, και ο αντίπαλος εφαρμόζει μία λαβή υποταγής (πνιγμό ή εξάρθρωση). Έτσι δίνεται η ευκαιρία στον αθλητή να γλυτώσει από έναν αχρείαστο τραυματισμό και να συνεχίσει την προπόνηση του χωρίς πρόβλημα.

Η δήλωση παραίτησης, όπως όλοι οι ασχολούμενοι με το bjj γνωρίζουν, είναι ένα καθημερινό φαινόμενο στην προπόνηση και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μαθησιακής διαδικασίας στην εν λόγω μαχητική τέχνη. Ο αθλητής ο οποίος παραιτείται δείχνει ότι σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού, αναγνωρίζει την ανωτερότητα του αντιπάλου και φυσικά την δική του αδυναμία αφού μία υποταγή στο bjj δεν συμβαίνει ποτέ τυχαία. Είναι η στιγμή όπου όπου αυτός που υφίσταται την υποταγή θα πρέπει να βάλει στην άκρη τον εγωισμό του και να παραιτηθεί όχι τόσο στον αντίπαλό του αλλά στην ίδια την τέχνη του ζίου ζίτσου η οποία εκφράζεται μέσω της επικράτησης της υψηλής τεχνικής ενάντια στην ωμή δύναμη. Πρόκειται για μία διδακτική εμπειρία η οποία οδηγεί στην ανασυγκρότηση και στην αυτοκριτική. Ο αθλητής κάνοντας tap μένει ταπεινός και “προσγειωμένος”, μαθαίνει από τα λάθη του και αντιλαμβάνεται με τον καλύτερο τρόπο ότι η μάθηση είναι μία διαδικασία η οποία δεν σταματάει ποτέ. Επιπροσθέτως θα λέγαμε ότι το tap είναι ένα εξαίρετο προπονητικό “εργαλείο”,το οποίο μπορεί να δώσει στους αθλητές την ευκαιρία να πειραματιστούν χωρίς κίνδυνο πάνω σε νέες θέσεις και τεχνικές ,χωρίς το άγχος του τραυματισμού. Φυσικά η δήλωση παραίτησης σε ένα επίσημο αγώνα μπορεί να σηματοδοτεί την ήττα, αλλά όπως έχουν κατά καιρούς δηλώσει πολλοί μεγάλοι αθλητές, οι ήττες είναι ίσως οι πιο χρήσιμες διδακτικές εμπειρίες, ιδιαίτερα όταν δεν συνοδεύονται από τραυματισμούς. Κάνοντας tap λοιπόν μπορεί να χάνουμε την μάχη, αλλά όχι τον “πόλεμο” και πάνω από όλα μένουμε υγιείς και συνεχίζουμε την προπόνηση.

Ναι λοιπόν, το bjj είναι σχεδιασμένο για να μας κάνει να παραιτηθούμε: από τον εγωισμό μας, την “ψευτομαγκιά” μας και τις ψευδαισθήσεις μας. Όποιος δεν παραιτείται από αυτά τότε παραιτείται και εγκαταλείπει την τέχνη.

“There is no losing in jiu jitsu. You either win or you learn”.
Grandmaster Carlos Gracie.


Τάσος Λουφαρδάκης
Ribeiro jiu jitsu-Crete
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι