Το Παιχνίδι του Θανάτου

εικόνα άρθρου
Το Παιχνίδι του Θανάτου ήταν καταδικασμένο να μην τελειώσει ποτέ. Ο τίτλος της ταινίας ήταν μάλλον προφητικός, διότι ο θρύλος των πολεμικών τεχνών Μπρους Λι, άφησε την τελευταία του πνοή κατά από μυστηριώδεις συνθήκες πριν καν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της ταινίας. Το κύκνειο άσμα του μεγάλου θρύλου των πολεμικών τεχνών, το οποίο σκηνοθέτησε, έγραψε και πρωταγωνίστησε ο ίδιος.

Το Παιχνίδι του Θανάτου, αν και παρέμεινε ημιτελής, συμπύκνωσε όλη τη φιλοσοφία του Μπρους γύρω από τις πολεμικές τέχνες και απέδειξε πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν. Ο Μπρους φορώντας την κίτρινη φόρμα με τη μαύρη ρίγα στο πλάι, κάτω από τη μουσική σύνθεση του Τζον Μπάρι, εισβάλλει σε μία παγόδα και εξουδετερώνει έναν-έναν αντιπάλους οι οποίοι φοράνε την παραδοσιακή στολή της τέχνης τους. Και μία ολόσωμη φόρμα ήταν το σύμβολο της φιλοσοφίας του Μπρους απέναντι στις πολεμικές τέχνες: η ελευθερία από στυλ, η άρνησή μου να συμβιβαστώ με ένα οποιοδήποτε στυλ και να εγκλωβιστώ σε ένα σύνολο προκαθορισμένων κινήσεων. Ο καλός μαχητής δεν εγκλωβίζεται πουθενά, χρησιμοποιεί από τα πάντα και δεν ταυτίζεται με τίποτα.

Η δημιουργικότητα του Μπρους επηρέασε όλες τις μεταγενέστερες μορφές σκηνοθετών, με την Ούμα Θέρμαν να φοράει ακριβώς την ίδια στολή στο Kill Bill του Κουέντιν Ταραντίνο. Αυτό και μόνο, αποδεικνύει πως η φιλοσοφία του Μπρους γύρω από τις πολεμικές τέχνες, επηρέασε το σύνολο της ποπ κουλτούρας και τον κινηματογράφο μετά από εκείνον.

Ο Μπρους Λι στην ταινία υποδύεται τον Μπίλυ Λο, έναν Κινέζο σούπερ σταρ ο οποίος δέχεται πιέσεις από την Κινέζικη μαφία με σκοπό να του παρέχουν προστασία. Όταν μετά από την άρνηση του ίδιου να υποκύψει στις επίμονες πιέσεις τους, δέχεται δολοφονική επίθεση. Αφού επιβιώνει, σκηνοθετεί το θάνατό και αποφασίζει να κυνηγήσει κρυφά τα μέλη της συμμορίας που ήθελαν να τον σκοτώσουν.

Μύθοι των πολεμικών τεχνών ξεπροβάλλουν σε κάθε όροφο της παγόδας, από τον Καρίμ Αμπτούλ Τζαμπάρ, τον μύθο του μπάσκετ ο οποίος βρίσκεται στον πέμπτο όροφο και συμβολίζει την ελευθερία από κάθε στυλ, μέχρι τον Νταν Ινοσάντο για μία επική μάχη με Νουντσάκας.

Η ταινία εξαιτίας του θανάτου του Μπρους, ολοκληρώθηκε το1978 με σωσία του ίδιου, από τη Γκόλντεν Χάρβεστ και με τη σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Κλάουζ. Ο παραγωγός των υπόλοιπων ταινιών του Μπρους, Ρέιμοντ Σόου, δε σεβάστηκε τη μνήμη του Μπρους και το σύνολο της φιλοσοφίας του γύρω από αυτή την ταινία- για εμένα πάντοτε.

Αν και η ταινία δεν τελείωσε ποτέ, παραμένει από τις δημοφιλέστερες του Μπρους, καθώς οι τρεις μάχες με τον ίδιο όσο βρισκόταν στη ζωή, θεωρούνται από τις σπουδαιότερες όλων των εποχών.

Το Παιχνίδι του Θανάτου άφησε το στίγμα του στο σινεμά του 20ου αιώνα, ανέδειξε τη φιλοσοφία του Μπρους στο έπακρο και χάρισε μερικές μοναδικές στιγμές δράσης με τον μεγαλύτερο αστέρα πολεμικών τεχνών όλων των εποχών.


Μαρία Σκαμπαρδώνη

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι