Τάι Τσι Τσουάν: πολεμική τέχνη και θεραπευτική μέθοδος

εικόνα άρθρου
Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην πολεμική τέχνη του Τάι Τσι, προσπαθώντας να απεγκλωβιστούν από το έντονο άγχος της σύγχρονης εποχής.Το Τάι Τσι με τις αργές του κινήσεις, τη βαθιά του φιλοσοφία και την ηρεμία της τεχνικής, έχει απεγκλωβίσει ανθρώπους από προσωπικά προβλήματα και σωματική κόπωση.

Το Τάι Τσι ανήκει στις εσωτερικές πολεμικές τέχνες. Είναι μία τέχνη η οποία ασχολείται κυρίως με την ενδυνάμωση της εσωτερικής ενέργειας και της μαχητικής αντίληψης. Πολλοί εκπαιδευτές σήμερα εστιάζουν περισσότερο στην εκμάθησή της ως θεραπευτική μέθοδο για την πνευματική ενδυνάμωση και τη μακροζωία. Είναι περισσότερο θα λέγαμε, μία “μαλακή” πολεμική τέχνη, ένα σύνολο φορμών οι οποίες ακολουθούν μία συγκεκριμένη κινησιολογία.

Το Τάι Τσι είναι εξαιρετικά δημοφιλές παγκοσμίως, αποτελεί μία δημοφιλή πρακτική στην οποία πολλοί άνθρωποι προστρέχουν σε μία προσπάθεια να απελευθερωθούν και να αποδεσμευτούν από το άγχος της καθημερινότητας, βιώνοντας μία καινούργια και μοναδική εμπειρία.

Εδώ και πολλά χρόνια, γιατροί διάφορων ειδικοτήτων συστήνουν το Τάι Τσι ως μία εξαιρετική άσκηση η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων, τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, όπως και τη βελτίωση της αναπνοής και όλων των ζωτικών οργάνων. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν ανακαλύψει ένα είδος άσκηση που βοηθάει τους ίδιους να παραμείνουν δραστήριοι δίχως να ταλαιπωρούνται σωματικά, νεότεροι άνθρωποι εκπαιδεύονται στο να ελέγχουν περισσότερο τον εαυτό τους και την αυθορμησία τους.

Η εξάσκηση σε αυτή την πολεμική τέχνη, έχει συνδεθεί με θετικά αποτελέσματα σχετικά με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση σοβαρών παθήσεων, όπως τη χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια. Ο άνθρωπος μέσω ήρεμων και αργών κινήσεων, μαθαίνει να συγχρονίζει ταυτόχρονα όλο του το σώμα, αδειάζει από την αρνητικότητα και το έντονο άγχος, μαθαίνει να συγχρονίζει την αναπνοή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εξάσκηση στο Τάι Τσι δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τη φαρμακευτική αγωγή και την ιατρική παρακολούθηση –αν η εξάσκηση αφορά άνθρωπο με κάποιο πρόβλημα υγείας- αλλά ενδείκνυται ως ένας τρόπος ενδυνάμωσης, εσωτερικής γαλήνης και χαλάρωσης.

Αναμφίβολα, αυτή η μοναδική πολεμική τέχνη αξίζει να κερδίζει όλο και περισσότερους ασκούμενους, αξίζει να μπει στην καθημερινή μας ζωή!

Μαρία Σκαμπαρδώνη
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι