Ο ρόλος και η συμμετοχή των γυναικών στις πολεμικές τέχνες

εικόνα άρθρου
Ο ρόλος και η συμμετοχή των γυναικών στις πολεμικές τέχνες αναβαθμίζεται με τα χρόνια. Η γυναίκα αποτελεί πλέον μεγάλο ποσοστό στο αθλητικό δυναμικό, εκδηλώνει ενδιαφέρον για την εκμάθηση των πολεμικών τεχνών, νοιώθει την ανάγκη μέσα από αυτές να προστατεύσει τον εαυτό της σε μία εποχή που βάλλεται από συνεχείς κινδύνους.

Η ανάγκη για αυτοάμυνα στις μέρες μας όπου τα κρούσματα βίας αυξάνονται κατακόρυφα και σε συνδυασμό τη σωματική υπεροχή που έχει συνήθως ένας άνδρας έναντι μίας γυναίκας, αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος το λόγο που επιλέγει μία πολεμική τέχνη για να ασκηθεί.

Η εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες δεν οδηγεί τις γυναίκες στην απώλεια της θηλυκότητάς τους, όπως πιστεύεται ευρέως: αντιθέτως, βοηθάει το ανθρώπινο σώμα να εξελιχθεί, αναδεικνύει την ωραιότητά του και το πόσο όμορφο μπορεί να γίνει μέσω της υγιούς άσκησης. Και όλοι συμφωνούμε στο πόσο όμορφο δείχνει το γυναικείο σώμα όταν είναι γυμνασμένο με μέτρο και αποφεύγει τις καταχρήσεις και τις υπερβολές. Ο μύθος πως η γυναίκα παύει να έχει θηλυκή πλευρά επειδή ασκείται στις πολεμικές τέχνες, δεν έχει λογική υπόσταση και αδικεί τη συμβολή των πολεμικών τεχνών στην ανάδειξη της δικής μας ξεχωριστής ομορφιάς. Όλοι και περισσότερες γυναίκες, κατακτούν μετάλλια και φτάνουν στον υψηλότερο βάραθρο διακρίσεων, καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, αναιρώντας το στερεότυπο που ήθελε τις γυναίκες να είναι αδύναμες ακόμα και αδιάφορες ως προς τα μαχητικά αθλήματα.

Αν ρίξουμε μία ματιά και στη σύγχρονη βιομηχανία θεάματος, θα δούμε πως πλέον πολλές γυναίκες γίνονται σταρ σε ταινίες πολεμικών τεχνών, θεωρούνται σταρ των ταινιών δράσης και, μάλιστα, θαυμάζονται και την ομορφιά τους αλλά και για τη σωματική τους αρτιότητα. Έχουνε γίνει σίγουρα άλματα προόδου και πλέον οι πολεμικές τέχνες δεν χαρακτηρίζονται ως αγωνίσματα ‘’εντελώς ανδρικά’’.

Η εξάσκηση σε μία πολεμική τέχνη, αναδεικνύει τα μοναδικά χαρίσματα μίας γυναίκας, συμβάλλει στο αίσθημα της ασφάλειας και της αυτοεκτίμησης, βοηθάει την ίδια να πιστέψει στον εαυτό της και τη μοναδικότητά της, σε μία κοινωνία που τη βομβαρδίζει καθημερινά με διάφορα πρέπει και προσπαθεί να την αποτρέψει από τον αληθινό της εαυτό. Και μία γυναίκα με αυτοπεποίθηση η οποία δείχνει ότι πιστεύει στον εαυτό της, είναι τόσο θηλυκή όσο και επιθυμητή. Όσες γυναίκες ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες, έχουν παραδεχτεί την εξαιρετικά σημαντική συμβολή τους στην ψυχική και σωματική τους υγεία, τόνισαν το αίσθημα της ασφάλειας που καλλιεργήθηκε από την εμβάθυνση σε αυτές και παραδέχτηκαν πως έπραξαν σωστή επιλογή αθλήματος.

Οι γυναίκες οι οποίες είναι και μητέρες, μαρτυρούν πως η εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες βοήθησε τις ίδιες να ανταποκριθούν καλύτερες στις δύσκολες και διαρκείς απαιτήσεις της μητρότητας, μαθαίνοντας να υπολογίζουν παράλληλα με τις ανάγκες των παιδιών τους και τις δικές τους, αποκτώντας τη συναίσθηση του μέτρου και της απαραίτητης φροντίδας του εαυτού. Ο σεβασμός στον εαυτό και το συνάνθρωπο όπως διδάσκεται από τις πολεμικές τέχνες, βοηθάει τις ίδιες να χτίσουν πιο στέρεες και υγιείς σχέσεις, τις ωθεί να αντιληφθούν την αξία τους και να μη χάνουν το μέτρο μέσα σε μία απαιτητική κοινωνία η οποία αποζητά από την ίδια να είναι πάντοτε άψογη και συνεπής σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στην καθημερινή της ζωή.

Για αυτό, όσες γυναίκες ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τις πολεμικές τέχνες ας αφήσουν πίσω τους όποιους δισταγμούς γεννά η φυσική κατάσταση, οι προκαταλήψεις για το φύλο, ή την ηλικία και ας το κάνουν. Ας μην επιτρέπουν σε κανέναν κακοπροαίρετο και αμαθή να τις επηρεάζει αρνητικά, ας ακούσουν την καρδιά τους και ας κάνουν αυτό που έχουν ανάγκη. Θα δουν αλλαγή στον εαυτό τους σε κάθε επίπεδο, θα ανακαλύψουν μια τέχνη που θα βοηθήσει τα σπουδαία κομμάτια του εαυτού να αναδυθούν στην επιφάνεια με τον καλύτερο τρόπο! Και, παράλληλα, θα αποκτήσουν γνώση σε ένα σύστημα αυτοάμυνας, το οποίο μπορεί να τις βοηθήσει και να τις καταστήσεις πιο σίγουρες και ετοιμοπόλεμες σε κάθε ενδεχόμενο.

Μαρία Σκαμπαρδώνη
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι