Επιλέγοντας τη σωστή πολεμική τέχνη

εικόνα άρθρου
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να ξεκινήσουν την ενασχόληση με μία πολεμική τέχνη, θεωρώντας πως αυτή θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη σύγχρονη απαιτητική εποχή. Πιστεύουν πως μέσω αυτής, θα δυναμώσουν τόσο πνευματικά, όσο και σωματικά.

Όμως, οι περισσότεροι αμφιταλαντεύονται σχετικά με το ποια πολεμική τέχνη πρέπει να ξεκινήσουν. Υπάρχει κάποιος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να διαπιστώσουμε ποια πολεμική τέχνη είναι για εμάς και να πάρουμε τη σωστή επιλογή για τον εαυτό μας;

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες, απαιτήσεις, σωματότυπο, επιλογές. Για αυτό καλό είναι να ασχοληθούμε με την τέχνη η οποία μας ‘’τραβάει’’ και μας βοηθάει να αναδείξουμε τα θετικά μας στοιχεία. Για κάθε περίπτωση, υπάρχει και η αντίστοιχη πολεμική τέχνη η οποία θα εξυπηρετεί τις δικές μας απαιτήσεις.

Ο άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί με πολεμικές τέχνες, καλό είναι να κάνει μία γενικότερη έρευνα, ώστε να δει τις περισσότερες που υπάρχουν και τις δυνατότητες που εκείνες προσφέρουν. Υπάρχουν πολλές πολεμικές τέχνες οι οποίες ειδικεύονται σε μία ανάγκη του ανθρώπου (πχ, για αυτοάμυνα), για αυτό η κατάρτιση θα μας βοηθήσει να οδηγηθούμε σε μία πιο ορθή απόφαση.

Αν κάποιος επιθυμεί να μάθει αυτοάμυνα θα επιλέξει μία πολεμική τέχνη που ειδικεύεται με αυτή, κάποιος που επιθυμεί ένα πιο ‘’σπορ’’ μαχητικό άθλημα θα διαλέξει μία τέχνη τύπου καράτε, κάποιος που του αρέσει το έδαφος θα διαλέξει μία πολεμική τέχνη που ειδικεύεται σε τεχνικές εδάφους όπως το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου και ούτω καθεξής. Ο πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών έχει έναν αξιόλογο κατάλογο με την περιγραφή των τεχνών που διδάσκονται στην Ελλάδα εδώ(https://www.polemikes-tehnes.gr/index.php), ρίξτε μια ματιά.

Είναι καλό να αποκτάμε μία γνώση όλων των πολεμικών τεχνών, ώστε να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά τους και να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να κατατοπιστούμε κατάλληλα ή να απευθυνόμαστε σε κάποιον δάσκαλο ή άνθρωπο που γνωρίζουμε ώστε να μας κατατοπίσει κατάλληλα. Ευτυχώς, οι πολεμικές τέχνες εμπεριέχουν πολλά και διάφορα είδη, τα οποία απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους, γνωρίζοντας το εύρος και τις διαφορετικές απαιτήσεις του καθενός από εμάς.

Φυσικά, αξίζει να διερωτηθούμε και για τα πιο πρακτικά ζητήματα: Μπορώ να ανταποκρίνομαι στις υποχρεώσεις μου απέναντι στη σχολή, έχω ένα πρόγραμμα που μου επιτρέπει να παρακολουθώ τις προπονήσεις οι οποίες απαιτούνται; Έχω τη δυνατότητα να είμαι συνεπής ως προς τις οικονομικές μου υποχρεώσεις απέναντι στη σχολή; Η εγγραφή σε μία σχολή φέρει μαζί της και κάποιες υποχρεώσεις, οι οποίες θέλουν να είμαστε συνεπείς. Για αυτό καλό είναι να μην προχωρήσουμε σε εγγραφή πριν βεβαιωθούμε πως μπορούμε να είμαστε σωστοί και ως προς αυτό το κομμάτι.

Εξίσου σημαντικό είναι όμως, να μη βιαστούμε πριν δούμε πως η σχολή την οποία θα επιλέξουμε πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις (καθαριότητα, σωστά καταρτισμένος δάσκαλος, σωστό περιβάλλον). Ας μην κάνουμε εκπτώσεις, το σώμα και η υγεία μας έχουν μεγαλύτερη αξία από το γλιτώσουμε κάποια χρήματα και να πάμε κάπου φθηνότερα.

Το να επιλέξω σωστά δε σημαίνει πως θα πάω στην πρώτη σχολή που θα βρω επειδή απλώς είναι κοντά στο σπίτι μου. Σωστή επιλογή είναι να υπολογίσω όλες τις θετικές παραμέτρους και καταστάσεις, ώστε να ζυγίσω σωστά όλες τις υπάρχουσες συνθήκες. Το σημαντικό είναι να επιλέξω πρωτίστως, αυτό που αγαπάω και την πολεμική τέχνη η οποία με βοηθάει να αναδεικνύω τα χαρίσματά μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είμαι βέβαιη πως ο καθένας θα πάρει για τον εαυτό του τη σωστή απόφαση. Η αγάπη για τον εαυτό μας, το σώμα μας και το αντικείμενο με το οποίο θα ειδικευτούμε, θα μας οδηγήσει σε ορθή επιλογή.

Μαρία Σκαμπαρδώνη
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι