Τι μας προσφέρει μια πολεμική τέχνη σήμερα

εικόνα άρθρου
Τι μπορεί να μας προσφέρει η πολεμική τέχνη στη σύγχρονη εποχή που ζούμε; Μπορεί η εξάσκηση σε μία πολεμική τέχνη να με βοηθήσει, εκτός από το βασικό θέμα της αυτοάμυνας, να επαναπροσδιορίσω τη ζωή μου; Πολλοί ασκούμενοι, δάσκαλοι, αλλά και άνθρωποι που θέλουν να μάθουν για τις πολεμικές τέχνες κάνουν συχνά αυτή την ερώτηση. Αξίζει να εμβαθύνουμε περισσότερο στο νόημα τις άσκησης σε αυτές, ξεφεύγοντας για λίγο από τις επιφανειακές τεχνικές γνώσεις.

Οι πολεμικές τέχνες μπορούν να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη ζωή. Σε μία μεγάλη έρευνα που διεξήχθη το 1998, αποδείχθηκε πως η ενασχόληση με την πολεμική τέχνη αλλάζει εσωτερικά και τον τρόπο που βλέπει ο αθλητής τη ζωή του, δεν είναι απλώς μία ώρα προπόνησης, είναι μία στάση και τρόπος ζωής. Αλλάζεις μέσα από αυτές όχι μόνο ως αθλητής, αλλά και ως άνθρωπος.

Οι πολεμικές τέχνες, παραδοσιακές ή σπορ, είναι με στέρεο πνευματικό υπόβαθρο, επιθυμούν να καλλιεργήσουν την ηθική πλευρά του ανθρώπου, να εμβαθύνουν στο συναισθηματικό του κόσμο και να τον μεταποιήσουν προς το καλύτερο. Δεν επιθυμούν μόνο το ξέσπασμα του ανθρώπου, την πρόσκαιρη φυγή του από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Αναγνωρίζουν πως ο κάθε άνθρωπος είναι μία μοναδική προσωπικότητα με συναισθηματικό και ψυχικό κόσμο, θέλουν να εμβαθύνουν σε αυτή και να βοηθήσουν τον άνθρωπο να γίνει μία ευτυχισμένη οντότητα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο.

Ο σεβασμός στον άνθρωπο, την ελευθερία του, τις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά, τονίζονται ιδιαίτερα στις τέχνες αυτές που τόσο έχουν ταυτιστεί στο μυαλό μας με τη βία, το αίμα, την πρόκληση σωματικής βλάβης. Και όμως, το στέρεο πνευματικό υπόβαθρο που χαρακτηρίζει μία πολεμική τέχνη, μπορεί να οδηγήσει και εμάς τους ίδιους να εμβαθύνουμε στον εαυτό μας, να αναθεωρήσουμε πολλές από τις απόψεις μας, να πλησιάσουμε την οντότητά μας ως πνευματική ύπαρξη και όχι μόνο ως υλική. Να γίνουμε άνθρωποι ολοκληρωμένοι και με μία ηθική η οποία θα μας οδηγεί όχι μόνο να μη θέλουμε να βλάψουμε να βλάψουμε τον αντίπαλό μας, αλλά να έχουμε και αυτή την προθυμία να τον καταλάβουμε και να τον συγχωρήσουμε.

Η ενασχόληση με μία πολεμική τέχνη μας φέρνει σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, μας διδάσκει πως όλοι οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αποζητούν τελικά τα ίδια πράγματα, έχουν τις ίδιες ανάγκες. Και αυτό μας βοηθάει να αγκαλιάσουμε περισσότερο τον κόσμο και όλα αυτά που τον περιβάλλουν.

Η πολεμική τέχνη επιθυμεί να μας βοηθήσει να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Μέσω της εξάσκησης, αντιλαμβανόμαστε πως δεν έχει μόνο σημασία να κερδίσουμε μετάλλια, να γίνουμε σπουδαίοι αθλητές με φήμη και πολλά χρήματα. Βλέπουμε πως αξίζουμε απλά και μόνο επειδή προσπαθούμε, νοιώθουμε πως είμαστε μέρος μίας κοινωνικής ομάδας η οποία έχει τον ίδιο στόχο, είμαστε μέλη μίας αλυσίδας αθλητών η οποία διέπεται από τον ίδιο σκοπό. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πως πραγματική αξία έχει αυτό που πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι για εμάς και όχι οι άλλοι.

Σε προσωπικό επίπεδο, μία πολεμική τέχνη μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να αγαπήσει περισσότερο τον εαυτό του, να οπλιστεί με ένα αίσθημα σιγουριάς και να διευρύνει τις κοινωνικές του συναναστροφές. Άνθρωποι πιο ήρεμοι μαθαίνουν να αντιδρούν εκεί που πρέπει, ενώ άνθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν εύκολα το θυμό τους μαθαίνουν να τον κοντρολάρουν. Η ηγετική ικανότητα, η ανάληψη ευθυνών, η συνύπαρξη ανθρώπων, όλα αυτά είναι καταστάσεις που προετοιμάζουν τον άνθρωπο για την κοινωνική του συνύπαρξη και στον έξω κόσμο, του δίνουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσει την ηθική του πυξίδα και να αποκτήσει ευσυνειδησία.

Η εξάσκηση σε μία πολεμική τέχνη μπορεί να βοηθήσει και εμάς τους ίδιους να παραμένουμε ήρεμοι μέσα σε μία ταραγμένη εποχή, να μη χάνουμε τον εαυτό μας μέσα σε έναν κόσμο που απαιτεί συνεχώς να δίνουμε σε όλα τον καλύτερο εαυτό μας. Μέσω της εξάσκησης σε αυτή, μαθαίνουμε να μένουμε ήρεμοι όταν όλα πάνε στραβά, να προσπαθούμε και να μην επαναπαυόμαστε ποτέ, γνωρίζοντες πως πάντοτε μπορεί να έρθει το καλύτερο.

Η πολεμική τέχνη αλλάζει δραστικά τον άνθρωπο που ασχολείται με αυτή. Είθε όλο και περισσότεροι, να ξεκινήσουν να τις εκτιμάνε και να θελήσουν να επωφεληθούν από τα σπουδαία ευεργετήματά της.

Μαρία Σκαμπαρδώνη
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι