Πολεμικές Τέχνες
Ελληνικές τέχνες
Κινέζικες τέχνες
- Γου Σου
- Γουίνγκ Τσουν
- Πα Κουά Τσανγκ
- Νύχι του Αετού
- Σαολίν
- Τάι Τσι Τσουάν
- Τσι Κουνγκ
- Τσόι Λι Φουτ
- Φου Τζο Πάι
- Χανγκ Γκαρ
- Γου Τανγκ
- Πρέινγκ Μάντις Κουνγκ Φου
- Σιν γι τσουάν
- Σάντα
- Σουάι Τζιάο
Ιαπωνικές τέχνες
- Αϊκίντο
- Ζίου Ζίτσου
- Ιάιντο
- Καράτε
- Κέντο
- Ναγκινάτα
- Νιντζούτσου
- Τζόντο
- Τζούντο
- Κορίου Μπούντο
- Κιούντο
Κορεάτικες τέχνες
- Ταεκβοντό
- Τανγκ Σου Ντο (Σου Μπακ Ντο)
- Χαπκίντο
- Χάεντονγκ Κούμντο
Διάφορες τέχνες
- Καποέιρα
- Κένπο
- Κραβ Μαγκά
- Μούι Τάι
- Οκινάουα Τε Τάι
- Τζιτ Κουν Ντο
- Φιλιπίνο Κόμπατ Σίστεμς
- Τσαπ Κουν Ντο
- Συστέμα
- Φιλιππινέζικες πολεμικές τέχνες
Μαχητικά Αθλήματα
- Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου
- Κικ Μπόξινγκ
- Ξιφασκία
- Σέμι Κόντακτ
- Τοξοβολία
- Σούμο
- Μεικτές πολεμικές τέχνες
- Μποξ Σαβάτ

ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ν. Αττικής (42)
Ν. Ευρυτανίας (0)
Ν. Βοιωτίας (1)
Ν. Φθιώτιδας (0)
Ν. Ευβοίας (1)
Ν. Φωκίδας (0)
Ν. Αιτωλοακαρνανίας (1)
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ν. Θεσσαλονίκης (6)
Ν. Δράμας (0)
Ν. Σερρών (0)
Ν. Χαλκιδικής (0)
Ν. Καβάλας (1)
Ν. Κιλκίς (0)
Ν. Πέλλας (0)
Ν. Ημαθίας (1)
Ν. Καστοριάς (0)
Ν. Φλώρινας (0)
Ν. Κοζάνης (0)
Ν. Γρεβενών (0)
Ν. Πιερίας (2)
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ν. Κορινθίας (0)
Ν. Αχαϊας (1)
Ν. Αργολίδας (1)
Ν. Ηλείας (0)
Ν. Αρκαδίας (1)
Ν. Μεσσηνίας (1)
Ν. Λακωνίας (1)
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ν. Λαρίσης (0)
Ν. Μαγνησίας (1)
Ν. Τρικάλων (0)
Ν. Καρδίτσας (0)
ΚΡΗΤΗ
Ν. Ηρακλείου (7)
Ν. Χανίων (5)
Ν. Ρεθύμνου (0)
Ν. Λασιθίου (0)
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ν. Κυκλάδων (0)
Ν. Λέσβου (0)
Ν. Χίου (0)
Ν. Σάμου (0)
Ν. Δωδεκανήσου (3)
ΘΡΑΚΗ
Ν. Έβρου (1)
Ν. Ροδόπης (2)
Ν. Ξάνθης (1)
ΗΠΕΙΡΟΣ
Ν. Ιωαννίνων (0)
Ν. Θεσπρωτίας (0)
Ν. Άρτας (0)
Ν. Πρέβεζας (0)
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ
Ν. Κέρκυρας (4)
Ν. Λευκάδας (1)
Ν. Κεφαλληνίας (0)
Ν. Ζακύνθου (0)

Σοφά λόγια
Κάνε ότι μπορείς με ότι έχεις από εκεί που βρίσκεσαι.


Διαβάστε
Οι πολεμικές τέχνες στον κινηματογράφο

Οι ταινίες πολεμικών τεχνών πλέον αποτελούν ένα ολόκληρο κινηματογραφικό είδος, έχουν τους δικούς τους δημοφιλείς αστέρες που έχουν χτίσει το μύθο τους και αποτελούν ένα είδος ταινιών με φανατικούς οπαδούς παγκοσμίως. Ώθησαν χιλιάδες ανθρώπους να εμβαθύνουν σε αυτές, να τις προσέξουν και να θελήσουν να ασχοληθούν μαζί τους. Ακόμα και αν οι περισσότερες ταινίες παρουσίαζαν τις πολεμικές τέχνες ως κάτι εγγενώς βίαιο λόγω του αρκετού αίματος και βία που υπήρχε στις περισσότερες, πολλοί άνθρωποι βρήκαν ένα έναυσμα στο να αποφασίσουν να ερευνήσουν περισσότερο στο κρυφό τους νόημα. Η γενικότερη αίσθηση πως το στο τέλος ο κακός κατατροπώνεται και το καλό κερδίζει, έδωσαν στους θεατές ένα αίσθημα περί δικαίου το οποίο τους ικανοποιούσε.
Η δεκαετία του ’70 αποτελεί ορόσημο για την ανάδειξη των πολεμικών τεχνών σε ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος, ωθώντας τις ίδιες να ξεπεράσουν τα στενά όρια της Ανατολής και να προσελκύσουν ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκε ο μύθος του Μπρους Λι, του μεγαλύτερου αστέρα πολεμικών τεχνών στον 20ο αιώνα, ενός ανθρώπους που έκανε τις πολεμικές τέχνες να ξεπεράσουν τα στεγανά της Ανατολής που τις περιέβαλλαν με άκρατη μυστικότητα και να γίνουν πόλος έλξης για όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του κόσμου. Οι μαγικές του αναλογίες σε συνδυασμό με τη βαθιά του σκέψη και προσέγγιση στις πολεμικές τέχνες, τον κατέστησαν τον πρώτο σούπερ σταρ της Ανατολής στη Δύση. Ο Μπρους είναι ο πρώτος διάσημος αστέρας που χρησιμοποίησε με ωμό ρεαλισμό στις ταινίες του, αποφεύγοντας να δείξει υπερφυσικά κατορθώματα και υπεράνθρωπες ικανότητες, δείχνοντας πως η πολεμική τέχνη ακόμα και αν σε καταστεί δυνατότερο, δε σε κάνει άτρωτο. Ο Μπρους έκανε γνωστή στον κόσμο την τέχνη του Κουνγκ Φου, χρησιμοποίησε τα Νουντσάκας (τα δύο ξύλα που ενώνονται με μία αλυσίδα), κάνοντας τα σήμα κατατεθέν του, ενώ είχε ως Φιλοσοφία τη διεύρυνση των πολεμικών τεχνών σε όλο τον κόσμο – σε μία εποχή όπου οι Δάσκαλοι της Ανατολής ήθελαν μόνο εκείνοι να τα γνωρίζουν.
Ο θάνατος του Μπρους Λι τον Ιούλιο του 1973, στέρησε από τον κινηματογράφο έναν ανερχόμενο αστέρα ο οποίος αγαπήθηκε από τον κόσμο μόλις πριν δύο χρόνια. Ο αδόκητος χαμός του δημιούργησε έναν μύθο γύρω από το όνομά του, ενώ νομιμοποίησε στον κόσμο του κινηματογράφου για πάντα τις ταινίες πολεμικών τεχνών. Η ταινία του ‘’Η είσοδος του δράκου’’ , προβλήθηκε δέκα ημέρες μετά τον αδόκητο χαμό του. Εκείνες οι δεκαετίες έφεραν στο χώρο αυτών των ταινιών, άπειροι μίμοι του Μπρους εμφανίστηκαν και θέλησαν να συνεχίσουν το έργο του.
Από εκείνες τις δεκαετίες, οι ταινίες πολεμικών τεχνών έγιναν της μόδας και διάφοροι αστέρες ξεπήδησαν και εδραίωσαν το όνομά τους. Διάσημα ονόματα όπως ο Τσακ Νόρις, ο Τσάκι Τσαν, ο Τζετ Λι, ο Ζαν Κλωντ Βαν Νταμ δημιούργησαν ταινίες με άφθονη δράση στις οποίες η αδρεναλίνη εκτοξευόταν στα ύψη και αφήνοντας τους θεατές άφωνους με την επίδειξη τόσο αξιοζήλευτων σωματικών ικανοτήτων. Ταινίες όπως το ‘Καράτε Κιντ’’, ανέδειξαν την πνευματική διάσταση των πολεμικών τεχνών και εμβάθυναν σε σημαντικές αξίες της ζωής.
Όμως, οι ταινίες πολεμικών τεχνών δεν είναι καθαρά ανδρικό προνόμιο. Γυναίκες σταρ ξεπήδησαν από αυτό το είδος ταινιών, επιδεικνύοντας άρτια σωματική διάπλαση και δύναμη, δείχνοντας πως μία γυναίκα μπορεί να είναι το ίδιο δυνατή και εξαιρετικά ικανή στη μάχη όπως ο άνδρας.
Οι ταινίες πολεμικών τεχνών δημιούργησαν μερικά αθάνατα αριστουργήματα που επηρέασαν τη γενικότερη εξέλιξη του κινηματογράφου και άφησαν το στίγμα τους. Παραμένουν ακόμα ταινίες με άφθονη δράση που διεγείρουν την επιθυμία του ανθρώπου για σασπένς και περιπέτεια και οι οποίες με την πάροδο των χρόνων δημιούργησαν τη δική τους πορεία και προσφορά στην δημοφιλία των τεχνών αυτών.
Μαρία Σκαμπαρδώνη