Συνέντευξη με τον Γκάι Νταρ

εικόνα άρθρου
Για αρχή θα θέλαμε να μας να μιλήσετε για την ιστορία σας στις πολεμικές τέχνες.

Η πορεία μου στις πολεμικές τέχνες υπάρχει και στο σάιτ μου. Ξέρετε για την ιστορία του Ίμι και μετά του πρώτου του μαθητή, του Έλι και μετά είμαι εγώ. Ήμουν ένας από τους κύριους μαθητές του Έλι που ήταν ο πρώτος μαθητής του ιδρυτή, Ίμι Λίχτενφελντ, ο Θεός να ευλογεί τη μνήμη του. Ξεκίνησα την εξάσκηση μου στο Κραβ Μαγκά από 10 ετών οπότε τώρα πάνε 38 χρόνια περίπου εξάσκησης στο Κραβ Μαγκά. Όταν ο δάσκαλος μου πέθανε, μετά από περίπου ένα χρόνο, ξεκινήσαμε τη δική μας σχολή Κραβ Μαγκά όπως ήταν η φυσική διαδικασία. Η Κραβ Μαγκά Μαλέχ έχει δύο κύριες αρχές. Πρώτον, «η πιο φυσική και σύντομη κίνηση είναι πιθανότατα και η καλύτερη». Δεύτερον, «ελάχιστη κίνηση εναντίον μέγιστης επίθεσης». Και σαν τρίτη θα μπορούσαμε να πούμε «μάθε λιγότερα για να ξέρεις περισσότερα».

Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στο Κραβ Μαγκά και των πολεμικών τεχνών κατά την άποψή σας;

Όλες οι πολεμικές τέχνες χωρίζονται σε 2 κύριες κατηγορίες. Μία κατηγορία είναι οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, που είναι κάτι που έχει διαμορφοποιηθεί από χρόνια πριν και είναι πολύ παραδοσιακές και δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει κάτι. Δεύτερη κατηγορία είναι οι αγωνιστικές πολεμικές τέχνες όπως π.χ. το ταεκβοντό, το τζούντο, όλες αυτές που έχουν γίνει ολυμπιακά αθλήματα και βέβαια υπάρχουν πολλές άλλες.

Το Κραβ Μαγκά δεν έχει σχέση με καμία από αυτές τις δύο κατηγορίες, είναι μια τρίτη κατηγορία ή μια υποκατηγορία αν θέλετε, είναι μια μέθοδος μάχης. Δεν είναι παραδοσιακή πολεμική τέχνη και ούτε αγώνισμα. Δεν έχει κανόνες, κατηγορίες σύμφωνα με το βάρος και άλλα τέτοια. Είναι μια ξεχωριστή κατηγορία, είναι μια μέθοδος μάχης και αυτοάμυνας και αυτό είναι η πιο βασική διαφορά επειδή το Κραβ Μαγκά θα σχετίζεται πάντα με την πραγματικότητα. Σύντομο, απλό, εύκολο να το μάθεις, δύσκολο να το ξεχάσεις. Δεν έχει υποχρεώσεις και κανόνες, οτιδήποτε είναι καλό για εσένα ώστε να επιβιώσεις. Οπότε αυτή είναι η βασική διαφορά. Όσον αφορά τις κινήσεις είναι πολύ σύντομες και πολύ φυσικές. Δεν σχετίζονται με την παράδοση, ούτε είναι για αθλητικούς αγώνες.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό στοιχεία στο Κραβ Μαγκά Μαλέχ;

Το πιο σημαντικό στοιχείο στο Κραβ Μαγκά Μαλεχ είναι ότι η πιο φυσική και σύντομη κίνηση είναι η καλύτερη. Επειδή εάν δεν θα μπορούσα να σε μάθω τα πάντα, θα σε μάθαινα να χρησιμοποιείς το ένστικτο σου, την φυσική σου κίνηση, και αυτό θα λειτουργούσε πολύ καλά σε μια κατάσταση πίεσης.

Είναι η δεύτερη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα. Πως βλέπετε το επίπεδο των ελλήνων ασκουμένων στο Kραβ Mαγκά;

Οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι πολύ αφοσιωμένοι, σοβαροί, αθλητικοί και πολύ δραστήριοι και ελπίζουμε ότι θα δούμε πολλούς σε όλη την Ελλάδα να εξασκούν το Κραβ Μαγκά Μαλέχ που είναι ένα πρόγραμμα απλό, υγιές και φυσικά μαθαίνει κάποιον αυτοάμυνα. Πολύ σημαντικό είναι ότι στην Ελλάδα αγαπούν το Κραβ Μαγκά.

Πιστεύετε ότι το Κραβ Μαγκά μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο;

Ναι, πραγματικά πιστεύω ότι το Κραβ Μαγκά μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Αυτό επειδή εάν νιώθεις ότι ελέγχεις τον εαυτό σου μπορείς να γίνεις πιο ευγενικός, να έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να μπορείς να χαλαρώσεις τον εαυτό σου και να μην είσαι πολύ επιθετικός όταν δεν χρειάζεται. Οπότε το Κραβ Μαγκά σχετίζεται με την αυτοάμυνα, την αυτοπεποίθηση και αυτό είναι κάτι που σε αλλάζει ως ανθρώπινο ον.

Υπάρχει κάποια συμβουλή που θα θέλατε να δώσετε στους ανθρώπους που ξεκινούν Κραβ Μαγκά;

Να πιστεύεις στον εαυτό σου, να καταλαβαίνεις ποιος είναι ο στόχος σου. Υπάρχουν δύο μεγάλοι λόγοι για το γιατί να κάνεις Κραβ Μαγκά Μαλέχ. Πρώτον για φυσική άσκηση, είναι καλό για την υγεία σου και για το σώμα σου. Δεύτερον, θα μάθεις την πιο απλή, αποτελεσματική, εύκολη στο να την μάθεις και δύσκολη στο να την ξεχάσεις, μέθοδο αυτοάμυνας που έχει υπάρξει ποτέ για την ανθρωπότητα.

Κάτι τελευταίο πριν κλείσουμε;

Ως επίλογο θα ήθελα να πω ότι το Κραβ Μαγκά είναι τρόπος ζωής. Θα σε κάνει πολύ πιο ήρεμο, θα σε κάνει να πιστεύεις στον εαυτό σου, θα σου δώσει υγεία γιατί είναι μια φυσική άσκηση και θα σου χτίσει την αυτοπεποίθηση ως ανθρώπινο ον. Επειδή κάθε ανθρώπινο ον έχει το δικαίωμα να αμυνθεί για τον εαυτό του και να μην γίνει θύμα. Ένα παιδί, μια γυναίκα, ένας άντρας, όλοι.

Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή την συνέντευξη.

Και εγώ σας ευχαριστώ!
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

  • Επιλέξτε ποια σχολή θέλετε να επισκεφθείτε από τις συνεργαζόμενες σχολές του ΠΟΠΤ.
  • Καλέστε τον υπεύθυνο της σχολής για να ενημερωθείτε για τις διαθέσιμες ημέρες και ώρες μαθημάτων.
  • Δείξτε το κουπόνι των 2 δωρεάν μαθημάτων στον υπεύθυνο της συνεργαζόμενης σχολής που σας ενδιαφέρει.
Κατεβάστε το κουπόνι