Η εξαπάτηση στο χώρο των πολεμικών τεχνών

εικόνα άρθρου
Ο χώρος των πολεμικών τεχνών δε θα μπορούσε να μην περιέχει και αυτός διάφορους κινδύνους και εξαπάτηση σε βάρος σπουδαστών και γονέων. Πάντοτε θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θέλουν να κερδοσκοπούν και να βγάζουν χρήματα επιπλέον, δημιουργώντας ψεύτικες ανάγκες.

Δάσκαλοι χωρίς τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, οικονομικές εκμετάλλευση, ‘’πεσίματα σε γυναίκες’’, ακατάστατοι και βρώμικοι χώροι για προπόνηση, όλα αυτά συνιστούν λίγους από τους πολλούς κινδύνους που ελλοχεύουν συχνά σε κάποια σχολή πολεμικών τεχνών.

Δεν είναι όλοι οι δάσκαλοι καλοί, δυστυχώς. Δε διαπνέονται από την αγάπη τους για τις πολεμικές τέχνες, ούτε όμως και από την αγάπη τους για μαθητές τους. Αντιθέτως, βλέπουν σε αυτούς εύκολα θύματα για την απόκτηση ευκολότερου χρήματος, όπως και για την τόνωση του δικούς του εγωισμού. Θεωρούν τον εαυτό τους δυνατό επειδή είναι ο δάσκαλος και χρησιμοποιούν αυτή τους την ιδιότητα προκειμένου να ασκούν εξουσία και να δημιουργούν φόβο. Δυστυχώς, άνθρωποι με ποταπά κίνητρα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σε όλους τους τομείς.

Πολλοί εξ αυτών μάλιστα, βρίσκουν την ευκαιρία να τονώσουν τον ανδρισμό τους, να δείξουν στους άλλους –κυρίως τις γυναίκες- πόσο έντονη και αχαλίνωτη σεξουαλικότητα έχουν. Αν θέλεις να διαπιστώσεις κατά πόσο ισχύει η παραπάνω πρόταση, μπορείς να πράξεις το εξής ως πείραμα: επισκέψου μία σχολή που σε ενδιαφέρει με μία φίλη σου ελαφρώς ατημέλητη και δες τη συμπεριφορά του δασκάλου. Μετά κανόνισε ξανά μία επίσκεψη στην ίδια σχολή με μία φίλη σου η οποία θα είναι υπερβολικά στολισμένη και ντυμένη και σύγκρινε το πώς θα συμπεριφέρεται ο δάσκαλος σε αυτή την περίπτωση. Αν πραγματικά δεις μία συμπεριφορά δασκάλου η οποία δε θα είναι περισσότερο επιδεικτική και επιτηδευμένη προκειμένου να εντυπωσιάσει, τότε διάλεξε αυτό το δάσκαλο.

Ακόμα ένα θέμα το οποίο εγείρει προβληματισμούς είναι η ίδια η ποιότητα του χώρου στον οποίο θα εξασκηθούμε. Έχει τη σωστή υποδομή, είναι καθαρός, πληροί τα κριτήρια για σωστή εκπαίδευση; Ας μην παρασυρόμαστε μόνο από την οικονομική ευκολία, αλλά ας επενδύσουμε λίγο χρόνο και χρήμα παραπάνω για ένα ζήτημα το οποίο αφορά το σώμα και την υγεία μας, τα οποία συμφωνούμε πως είναι σημαντικότερα από οτιδήποτε άλλο.

Ζητάμε από το δάσκαλο πάντοτε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, συνομιλούμε μαζί τους και ζητάμε να παρακολουθήσουμε πριν την εγγραφή, τουλάχιστον μία ή δύο προπονήσεις, ώστε να δούμε έμπρακτα πόσο σωστά και δομημένα πραγματοποιείται η προπόνηση. Δε διστάζουμε να ζητήσουμε και τη γνώμη άλλων παλαιότερων αθλητών, ώστε να δούμε ποια είναι η άποψή τους για τη σχολή. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε πάντοτε προσεκτικοί και δε μας ενδιαφέρει να εγγραφούμε μόνο σε μία σχολή η οποία είναι κοντά στο σπίτι μας. Δε διστάζω ακόμα να επισκεφτώ και άλλες σχολές – μάλιστα, όσο περισσότερες είναι τόσο το καλύτερο.

Ένα ακανθώδες θέμα είναι η συμπεριφορά άλλων σπουδαστών μέσα στη σχολή. Όσοι έχουμε υπάρξει αθλητές πολεμικών τεχνών, γνωρίζουμε πως στα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσής μας ερχόμασταν αντιμέτωποι με την αλαζονεία και την επίδειξη δύναμης παλαιότερων ασκουμένων. Οι υπενθυμίσεις τύπου ‘’εδώ μαθαίνουμε ξύλο, όχι μπαλέτο’’, ‘’εδώ που ήρθες δε θα περάσεις καλά’’, η σωματική βιαιότητα σε έναν πιο αδύναμο και αρχάριο μαθητή, όλα αυτά είναι καταστάσεις που δυστυχώς συναντάμε συχνά. Αυτές οι μορφές bullying πρέπει να δημοσιοποιούνται πάντοτε σε γονείς και τον υπεύθυνο δάσκαλο, ώστε να καταπολεμούνται πριν δυναμώσουν και ξεσπάσουν περισσότερο βίαια.

Ένα άλλο ζήτημα μεγάλης σπουδαιότητας, είναι η οικονομική εκμετάλλευση που υπάρχει σε ορισμένες σχολές. Δάσκαλοι οι οποίοι ζητούν συχνά έξτρα χρήματα για εξοπλισμούς, αγώνες, δώρα ή οτιδήποτε άλλο. Πάντοτε να είμαστε προσεκτικοί και να αναφέρουμε αν μία τιμή μας φαίνεται ‘’τσιμπημένη’’. Σε εποχές οικονομικής ύφεσης και σε μία κοινωνία που έχει εξιδανικεύσει το χρήμα σε ύψιστο αγαθό, όλο και περισσότεροι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος άλλων και να βγάλουν χρήματα εις βάρος τους.

Οι πολεμικές τέχνες είναι ένα υπέροχο πράγμα, μία μοναδική δραστηριότητα με ανεξάντλητα σωματικά και πνευματικά οφέλη. Όμως, για να μπορέσουμε να τα βιώσουμε, πρέπει να κάνουμε και μία σωστή επιλογή δασκάλου και σχολής. Ας μην αφήνουμε τον ενθουσιασμό μας ή την επιθυμία μας για φθηνότερη εξάσκηση να μας οδηγεί σε λανθασμένες επιλογές, οι οποίες θα μας βλάψουν. Ας οπλιστούμε με δύναμη, ας αναζητήσουμε αυτό που πιστεύουμε πως μας αξίζει να είμαστε σίγουροι πως στο τέλος θα ανταμειφθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Μαρία Σκαμπαρδώνη
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι