Η αξία των πούμσε στο Ταεκβοντό

εικόνα άρθρου
Τα πούμσε αποτελούν το κομμάτι του Ταεκβοντό αποτελεί το κομμάτι της τέχνης που ονομάζεται ‘’παραδοσιακό’’. Έχει αυτό το όνομα διότι απουσιάζουν από αυτό το μέρος της τέχνης το έντονα αγωνιστικό και μαχητικό κομμάτι, εμβαθύνοντας περισσότερο στον εσωτερικό κόσμο του αθλητή.

Τα πούμσε είναι ένα σύνολο κινήσεων που αποτελείται από τεχνικές του Taekwondo, υποτίθεται πως σε φέρνει αντιμέτωπο με φανταστικούς αντιπάλους τους οποίους και προσπαθείς να νικήσεις μέσω κινήσεων με τα πόδια και τα χέρια. Τα πούμσε είναι ένα σύνολο φορμών, τα οποία υπάρχουν με διαφορετική ονομασία και σε άλλες πολεμικές τέχνες (στο καράτε ονομάζονται κάτα). Όλες οι πολεμικές τέχνες, ιστορικά, προσπάθησαν να συμπυκνώσουν τις γνώσεις τους σε φόρμες, οι οποίες βοηθούσαν και τον ίδιο τον ασκούμενο να συγκεντρώσει ευκολότερα τις γνώσεις του και να εντρυφήσει πιο διεξοδικά σε τεχνικές και κινήσεις. Είναι δηλαδή περισσότερο πρακτική η αιτία της ύπαρξής τους, η συμπύκνωση των βασικών γνώσεων κάθε βαθμίδας η οποία θα βοηθήσει και πιο έμπρακτα τον αθλητή στο να τις μάθει.

Τα πούμσε δε χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από πολλούς ασκούμενους, διότι θεωρούν πως δεν είναι πρακτικά χρήσιμα σε περιπτώσεις κινδύνου ή επειδή διεγείρονται περισσότερο από τη δράση και το σασπένς του αγωνιστικού. Μπορεί μάλιστα να θεωρούν πως δεν προσφέρουν πρακτική γνώση σε θέματα αυτοάμυνας, επειδή δεν υπάρχει πρακτική γνώση για τον αφοπλισμό αντιπάλου, αλλά περισσότερο μία αργή εναλλαγή κινήσεων. Επιπροσθέτως, από αρκετές σχολές λαμβάνουν λιγότερη προσοχή στην εξάσκηση, διότι δεν αποτελούν μέρος των Ολυμπιακών αθλημάτων, όπως το αγωνιστικό. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, η εξάσκηση σε αυτά υποτιμάται και στη χειρότερη περίπτωση, παραλείπεται εντελώς.

Όμως, όσοι τα αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο, είναι άδικοι στο ίσως σημαντικότερο κομμάτι της πολεμικής τέχνης. Οι περισσότεροι αγνοούν πως ο πραγματικά καλός αθλητής δεν είναι μόνο εκείνος που έχει σωματική ρώμη, αλλά εκείνος που διαπνέεται και από το ανάλογο πνευματικό υπόβαθρο. Δεν πρέπει μόνο να μπορείς να χτυπάς, αλλά να έχεις υπολογίσει και τη δύναμη του αντιπάλου, να έχεις εξασκηθεί στην ταχύτητα και την ακρίβεια, να έχεις μάθει και στο σώμα σου το ίδιο να ελίσσεται και να αλλάζει. Και σε όλα αυτά, μόνο η ορθή γνώση των πούμσε μπορεί να συμβάλλει.

Τα πούμσε διδάσκουν την ταχύτητα, την ακρίβεια των κινήσεων, την ευελιξία στην εκμάθηση του Ταεκβοντό. Αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της συγκεκριμένης τέχνης, βάζουν την υποδομή για την κατανόηση του πνευματικού νοήματος της, επιθυμώντας να χτίσουν όχι απλά έναν αθλητή με καλή τεχνική, αλλά και με πνευματική αφύπνιση και αίσθημα σιγουριάς. Χωρίς καλή γνώση πούμσε, ο αθλητής δε θα μπορέσει να φτάσει υψηλές επιδόσεις ούτε και στο αγωνιστικό κομμάτι. Τα πούμσε καλλιεργούν την οξύνοια, τη γρήγορη κίνηση, το συναισθηματική κατανόηση του αντιπάλου και τον αιφνιδιασμό του. Το κάθε πούμσε συμβολίζει μία συναισθηματική κατάσταση ή ένα αντικείμενο (φόβος, εσωτερική χαρά, φωτιά).

Τα πούμσε υπάρχουν σε κάθε ζώνη και βαθμίδα του Ταεκβοντό. Σε κάθε ζώνη υπάρχει η εκμάθηση μίας φόρμας η οποία συμπυκνώνει τις βασικές τεχνικές ανά το επίπεδο που βρίσκεται ο αθλητής. Οι περισσότερες τεχνικές αποτελούν μιμήσεις διάφορων κινήσεων ζώων και μιμούνται τη στάση του σώματός τους. Πλέον, αποτελούν αναπόσπαστο δείγμα των επιδείξεων διότι αποδεικνύουν πως και η ομορφιά της αργής κίνησης μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα θαυμασμού και δράσης.

Για αυτό, όσοι είμαστε αθλητές πολεμικών τεχνών –συγκεκριμένα του Ταεκβοντό- ας δώσουμε έμφαση στην εξάσκηση των πούμσε. Είναι απαραίτητα για την ευρεία κατανόησης της πολεμικής τέχνης και αν το σκεφτούμε πιο βαθιά, είναι και ευχάριστα στην εκμάθησή τους! Προσφέρουν πνευματική χαλάρωση, οξύνουν τη σκέψη και μας θα μας οδηγήσουν στην κατανόηση της κουλτούρας των πολεμικών τεχνών και ειδικότερα, της τέχνης του Ταεκβοντό.

Mαρία Σκαμπαρδώνη
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι