Εσωτερικές πολεμικές τέχνες και αυτοάμυνα

εικόνα άρθρου
Οι πολεμικές τέχνες έχουν συνδεθεί στο μυαλό μας με τη βία, την πρόκληση βλάβης, την αυτοάμυνα. Δεν είναι κακό να το παραδεχθούμε, οι πολεμικές τέχνες έχουν ως αντικείμενό τους τη βία και τον τρόπο με τον οποίο τη χειριζόμαστε στους άλλους. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως οι κινήσεις και η στρατηγική που ακολουθούν, είναι πάντοτε ίδια.

Άραγε , υπάρχουν πολεμικές τέχνες οι οποίες αποφεύγουν τη βία την έντονη σωματική άσκηση, εμβαθύνοντας περισσότερο στην ψυχική κατάσταση του αθλητή; Υπάρχουν πολεμικές τέχνες οι οποίες καθιστούν τον άνθρωπο ικανό να προστατεύσει τον εαυτό του, ακόμα και αν δεν τον ασκεί σε αυστηρές τεχνικές αυτοάμυνας και επίπονων τεχνικών;

Ναι, υπάρχουν. Και είναι οι γνωστές εσωτερικές πολεμικές τέχνες, μία ονομασία που δίνεται στις τέχνες εκείνες που έχουν πιο ήπιες κινήσεις και δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη γνώση των πνευματικών αξιών μίας πολεμικής τέχνης, χωρίς όμως αυτό να τις καθιστά λιγότερες αποτελεσματικές σε οτιδήποτε αφορά την αυτοάμυνα. Απο τις πιο γνωστές είναι το Τάι Τσι Τσουάν, Πα Κουά Τσανγκ, Σιν Γι Τσουάν, Αϊκίντο. Στην εσωτερική πολεμική τέχνη διακρίνουμε μη βίαιες κινήσεις, προσπάθεια για χαλάρωση και ηρεμία, όπως και αποφυγή εμβάθυνσης σε ακανθώδη ζητήματα των πολεμικών τεχνών, όπως η αυτοάμυνα.

Μία από τις γνωστότερες εσωτερικές πολεμικές τέχνες που θα αναφέρουμε σήμερα, το Τάι Τσι Τσουάν, αποτελεί μία δημοφιλή πρακτική παγκοσμίως, μία άσκηση που έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ψυχικής και σωματικής υγείας, καθώς και στην καταπολέμηση σημαντικών προβλημάτων υγείας (αρθρίτιδα, τιμές στο αίμα, πόνοι στον αυχένα και τη μέση).

Το Τάι Τσι επιθυμεί να ενώσει τον άνθρωπο με τον βαθύτερο εαυτό του, την ενέργεια του Σύμπαντος και θέλει να αποδεσμευτεί από οτιδήποτε τον πιέζει εξωτερικά και εσωτερικά. Συμβάλλει στο να χαλαρώσει πνευματικά και να αρχίσει να αποκτά τον έλεγχο της ζωής και των πράξεών του, δίχως να επιτρέπει σε εξωτερικές καταστάσεις να τον ορίζουν.

Αποτελείται από αργές κινήσεις οι οποίες θυμίζουν τη στάση σώματος πολλών ζώων και στοχεύει στον έλεγχο της αναπνοής και στην επίτευξη πνευματικής ηρεμίας και σωματικής χαλάρωσης. Αποσκοπεί στη μακροζωία και χαρακτηρίζεται από έντονη κινησιολογία και χορευτικές κινήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που το Τάι Τσι έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές στις ημέρες μας, η εξαιρετική του συνεισφορά στην αντιμετώπιση του άγχους που γεννάει η ολοένα και πιο απαιτητική κοινωνία μας. Μέσα από την εξάσκηση σε αυτό, ο άνθρωπος αναπληρώνει την ενέργεια την οποία καταναλώνει μέσα στη φρενίτιδα και το άγχος της σύγχρονης εποχής.

Το Τάι Τσι δεν είναι θρησκεία. Η αντίληψη περί ενέργειας που δημιουργούσε, ειδικά τα παλαιότερα χρόνια, έδωσε τροφή για τη διαιώνιση προκαταλήψεων και δεισιδαιμονιών. Φυσικά, με την εξέλιξη της Επιστήμης μέσα στα χρόνια, μπορούμε να γνωρίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τι σημαίνει ενέργεια και αυτό βοήθησε στην καταπολέμηση της άγνοιας και της προκατάληψης.
Το Τάι Τσι αν και πιο αργή πολεμική τέχνη, εμπεριέχει μέσα της μία μοναδική φιλοσοφία για την άσκηση και τον άνθρωπο, γεγονός που την καθιστά μία αποτελεσματική τέχνη και για την προστασία του εαυτού.

Είναι καιρός να ξεκολλήσουμε από την αντίληψη που θέλει τις πολεμικές τέχνες να είναι μόνο σπασίματα, βία, αντίπαλοι που εξολοθρεύονται με τεχνικές. Πολεμική τέχνη σημαίνει πάνω από όλα σκέψη, εμβάθυνση, τεχνική και πάνω από όλα, βελτίωση του χαρακτήρα μας. Και το Τάι Τσι εξυπηρετεί όλες αυτές τις προδιαγραφές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μαρία Σκαμπαρδώνη
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι