Γιορτές και διατροφή

εικόνα άρθρου
Η αθλητική δραστηριότητα του κάθε ατόμου στην Ελλάδα διακόπτεται οικειοθελώς ή μη κάθε τρεισήμισι με τέσσερις μήνες λόγω των εορταστικών ή καλοκαιρινών διακοπών. Η διακοπή της άσκησης συνίσταται για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ικανό να δώσει την δυνατότητα στο σώμα να ξεκουραστεί, στο πνεύμα να ηρεμήσει και γενικά στο άτομο την ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί και να ανατροφοδοτήσει τα κεκτημένα σε όλα τα επίπεδα της προπόνησης του. Επιπλέον, η αλλαγή περιβάλλοντος, ένα ταξίδι, οι εξορμήσεις στη φύση και η επαφή με αγαπημένα πρόσωπα είναι παράγοντες που συνδράμουν στην ανανέωση και στην διατήρηση της εσωτερικής μας ζωτικότητας.

Καθώς τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι προ των πυλών και ήδη διανύουμε τον τελευταίο μηνά του χρόνου, θα αφιερώσω λίγες γραμμές για την στάση που καλό θα είναι να κρατάμε στο θέμα της διατροφής κατά την διάρκεια των διακοπών.

Στην Ελλάδα οι θρησκευτικές εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα έχουν άμεσα συνδεθεί με πληθώρα εδεσμάτων και γενικά με το πολύ και «καλό» φαγητό. Τα Χριστούγεννα στο πλαίσιο μιας γενικότερης υπερκατανάλωσης αγαθών, που μάλιστα έχουμε πειστεί ότι χρειαζόμαστε, έρχεται να προστεθεί η κατανάλωση υπερβολικού φαγητού και γλυκών, δυσανάλογων των διατροφικών μας αναγκών ή καθημερινών συνηθειών. Φυσικό ακόλουθο είναι στο τέλος των διακοπών να έχουμε χάσει πολλά περισσότερα από όσα έχουμε χτίσει τους τέσσερις μήνες μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Όντας αθλήτριες/ες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα προσωπικά μας επιτεύγματα σε προπονητικό επίπεδο που τόσο δύσκολα και με κόπο κατακτώνται, άλλο τόσο εύκολα είναι δυνατόν να χαθούν.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, εκτός από τα πρόσθετα κιλά με τα οποία θα μας επιβαρύνει και που κατά την γνώμη μου είναι το λιγότερο, δημιουργεί έντονη δυσφορία και δυσχέρεια που συνδυαστικά με την μικρή αποχή από την άσκηση, μας απομακρύνει από τους στόχους που πιθανόν να είχαμε θέσει στην αρχή της σεζόν. Με το πέρας των εορτών λοιπόν βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να νιώθουμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Αυτή η αίσθηση προέρχεται από την υπερφόρτωση του οργανισμού μας με επεξεργασμένους και αχρείαστους υδατάνθρακες, πολλά λίπη αλλά και κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών στα πλαίσια της εορταστικής ατμόσφαιρας, κάτι που χρησιμοποιούμε σαν αφορμή για να δικαιολογήσουμε αυτό που ήδη γνωρίζουμε ότι δε μας ταιριάζει. Ιδιαίτερα τα άτομα που κάνουν αυστηρή νηστεία πριν τις γιορτές, τόσο λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων όσο και απλά σαν μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση, φέρνουν τον οργανισμό τους σε μια κατάσταση σοκ περνώντας από το ένα άκρο στο άλλο.

Η αυτοσυγκράτηση είναι αναπόσπαστο μέρος της προπόνησης μας και είναι καλό να δουλεύεται και σε αυτή την περίπτωση. Η λανθασμένη πεποίθηση ότι για να περάσεις καλά τις μέρες των γιορτών, πρέπει να αφεθείς και να κάνεις όλα αυτά που κατά κάποιο τρόπο θεωρείς ότι στερείσαι τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, δεν πιστεύω ότι αρμόζει στην ιδιοσυγκρασία των αθλητριών/των που έχουν, ή καλό είναι να έχουν, ανεπτυγμένη την αίσθηση του μέτρου.

Σημειώνω λοιπόν μικρά και απλά βήματα που θα μας απαλλάξουν από τις τυχόν ενοχές και τύψεις στο τέλος της εορταστικής περιόδου.

Για όσες/ους από εμάς δίνεται η δυνατότητα να έχουμε στην διάθεσή μας κάποιες μέρες ξεκούρασης, μια καλή ιδέα θα ήταν να τις εκμεταλλευτούμε με την απομάκρυνσή μας από την πόλη. Οι στολισμένες με χρώματα πόλεις είναι σίγουρα εντυπωσιακές, όταν όμως τον περισσότερο χρόνο μας εργαζόμαστε, προπονούμαστε και ζούμε μέσα σε αυτές τώρα ίσως είναι μια καλή περίοδος να έρθουμε σε επαφή με τα πραγματικά υπέροχα χρώματα και αρώματα της φύσης. Απλό περπάτημα, τζόκινγκ, διατάσεις και αναπνευστικές ασκήσεις ανάμεσα στα δέντρα, θα διατηρήσουν την φόρμα μας χωρίς υπερβολές.

Θυμόμαστε να τρώμε μικρές ποσότητες φαγητού μοιρασμένο σε μερίδες μέσα στην μέρα και φυσικά η καλύτερη ώρα για να απολαμβάνουμε τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι πριν το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα, σαν ένα ξεχωριστό ενδιάμεσο γεύμα αφού έχουν μεγάλη θερμιδική απόδοση. Ωστόσο προσέχουμε να μην αντικαταστήσουμε την μερίδα των φρούτων με αυτή των γλυκών. Τόσο τα φρούτα όσο και τα γλυκά δεν ενδείκνυται να συνδυάζονται με τα κυρίως γεύματα. Σε αυτά θα συμπληρώσω το αλκοόλ και τα αναψυκτικά που ενώ μπορεί να προσφέρουν ευχαρίστηση ως συνοδεία φαγητού, ωστόσο στην πραγματικότητα δε βοηθούν στην διαδικασία της πέψης, φέρνοντας στο τέλος τα αντίθετα αποτελέσματα.

Όταν τρώμε καλά και σωστά, νιώθουμε όμορφα και υγιείς είτε ασχολούμαστε με τον αθλητισμό είτε όχι.

Εύχομαι καλή χρονιά με Υγεία και Ευτυχία σε όλες τις οικογένειες των πολεμικών τεχνών!

Έλενα Κασσάρα
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι