Σοφά λόγια

Όλα όσα έχουν αρχή έχουν και τέλος. Συμφιλιώσου με αυτό και όλα θα πάνε καλά. (Βούδας)
Πολεμικές Τέχνες - Έντυπος Πανελλήνιος Οδηγός

Διαβάστε

Επιστροφή στα βασικά

Επιστροφή στα βασικά Ένα φθινοπωρινό άρθρο, με την έναρξη της καινούργιας σεζόν (που για τους περισσότερους ασκούμενους σημαίνει Οκτώβρη αντί για Σεπτέμβρη) δε θα μπορούσε παρά να έχει θέμα την επιστροφή στα βασικά.

Αφ' ενός οι καλοκαιρινές διακοπές, αφ' ετέρου οι υποχρεώσεις του πρώτου φθινοπωρινού μήνα, δημιουργούν δυστυχώς ένα κενό στην εξάσκηση, το οποίο απαιτεί την επανένταξη του ασκούμενου στο ρυθμό του προγράμματος της σχολής του.

Από την άλλη, ακόμα και για εκείνους που δεν παραμελούν την εξάσκησή τους το καλοκαίρι, η έλευση της νέας περιόδου είναι πάντα μια καλή ευκαιρία υπενθύμισης της σημασίας των βασικων τεχνικών στην εξάσκηση κάθε πολεμικής τέχνης. Το μήνυμα του φθινοπώρου είναι η αλλαγή, όμως αυτή πραγματοποιείται μόνο μέσα από μια σταθερή βάση: τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους για να ανανεωθούν την άνοιξη, αλλά ο κορμός τους, χάρη στις ρίζες τους, παραμένει ακλόνητος.

Έτσι και στις πολεμικές τέχνες η ετυμολογία των βασικών, της βασικής κατάρτισης, κι χον στα ιαπωνικά και τζι μπεν γκονγκ στα κινέζικα, περιέχει το ιδεόγραμμα 基 (τζι), που σημαίνει βάση/θεμέλιο και το 本 (μπεν), που σημαίνει ρίζα. Χωρίς τη σωστή βάση, που αποκτιέται με τη μακροχρόνια, διαρκή επανάληψη των κύριων στάσεων, τεχνικών, διατάσεων κλπ, δε μπορεί κανείς, όποιο στυλ και αν ακολουθεί, να φτάσει σε πραγματικά καλό επίπεδο, τόσο από άποψη αντοχής, σταθερότητας, δύναμης, ευλυγισίας, ταχύτητας κλπ, όσο και από άποψη ορθής κινησιολογίας, εκτέλεσης προχωρημένων τεχνικών και μαχητικών εφαρμογών.

Γι' αυτό οι μεγάλοι δάσκαλοι, ιδιαίτερα στις παραδοσιακές τέχνες, τονίζουν συνεχώς τη σημασία των βασικών, όπως ο μοναχός Σαολίν Σι Ντε Γιάνγκ:

«Υπάρχει ένα ρητό "ο ουρανοξύστης στήνεται στη βάση." Ένα καλό κτίριο πρέπει να χτιστεί σε μια πολύ σταθερή βάση. Το καλό κουνγκ φου έγκειται στη σκληρή δουλειά και μελέτη. Η εξάσκηση του Παραδοσιακού Σαολίν Κουνγκ Φου μπορεί να σταθεροποιήσει το κουνγκ φου μας και να μας βοηθήσει να μάθουμε διάφορα πυγμαχικά σύνολα αργότερα. Τί είναι το κουνγκ φου; Δεν μπορείς ποτέ να βρεις το κουνγκ φου στα σύνολα πυγμαχίας και όπλων. Το αληθινό κουνγκ φου αποκτιέται από μακροχρόνια εξάσκηση, συσσώρευση και μελέτη των βασικών δεξιοτήτων. Επομένως κάθε λάτρης των πολεμικών τεχνών και οποιονδήποτε άλλων αθλημάτων δε θα πρέπει ποτέ να αγνοεί τη βασική κατάρτιση της σχολής του».
(Σι Ντε Γιάνγκ - The Original Boxing Tree Of Traditional Shaolin Kung Fu - Shaolin Basic Skills)

«Οι πολεμική τέχνη Σαολίν ξεκινάει με τα βασικά και τελειώνει με τα βασικά. Στην αρχή θα ασκείσαι μόνο στα βασικά, επειδή είναι τα θεμέλια στα οποία θα χτίσεις οτιδήποτε άλλο και στο τέλος θα ασκείσαι μόνο στα βασικά, επειδή θα συνειδητοποιήσεις ότι όλα τα άλλα βρίσκονται μέσα τους.
Παρόλα αυτά οι βασικές σου δεξιότητες δε θα είναι πια βασικές, θα δείξουν το υψηλότερο επίπεδο.
Το να εξασκείς μαχητικές εφαρμογές χωρίς τεχνική είναι άσκοπη δύναμη.
Το να εξασκείς τεχνική χωρίς δυνατό σώμα είναι άσκοπη κίνηση των άκρων.
Πρώτα προετοίμασε το σώμα, έπειτα την τεχνική και μετά την εφαρμογή. Και πάντοτε να προετοιμάζεις το νου».
(Σι Σινγκ Μι - The Teachings of Shi Deyang)


Ευγενία Αναστασοπούλου

Αναζήτηση

Bujinkan Dojo Hellas
Ομοσπονδία Krav Maga
A.Σ. ΑΤΡΑΠΟΣ- ΥUDOKAN DOJO
Α.Σ. ΑΘΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Olympus
ΣΟΤΟΚΑΝ ΚΑΡΑΤΕ ΤΡΙΠΟΛΗΣ- ΤΙΓΡΗΣ & ΔΡΑΚΟΣ
TAE KWON DO ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Αθλόπολις
Γ.Σ.ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
TCMA
KRAV MAGA MALEH
AIKIDO DOJO HERAKLION


ΑΤΡΑΠΟΣ Διαφημιστική