Πρότυπα των Πολεμικών Τεχνών: Σι Μιάο Σινγκ, ο «Χρυσός Λουόχαν»

εικόνα άρθρου
Ο Σεβάσμιος Ηγούμενος Σι Μιάο Σινγκ 释妙兴 (1891-1927) υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες μορφές του Ναού Σαολίν και των πολεμικών τεχνών, υψηλός δάσκαλος τόσο του κουνγκ φου όσο και του βουδισμού Τσαν. Ήταν εκείνος που διέδωσε και ανέπτυξε την παράδοση Σαολίν, σπάζοντας τον όρκο μυστικότητας και μοιράστηκε με ανθρώπους εκτός του ναού (μη μοναχούς) αυθεντικά διδάγματα της τέχνης, κρίνοντας ότι το έθνος τη χρειαζόταν εκείνη την ταραγμένη εποχή. Γενναιόδωρη φύση, γεμάτος καλοσύνη, συμπόνοια και σοφία, τόνιζε τη σημασία της πολεμικής ηθικής (γου ντε) και την καλλιέργεια του πνεύματος πάνω από τη μαχητική δεξιότητα.

Ο Σι Μιάο Σινγκ, κοσμικό όνομα Σιέ Γκέντα 谢疙瘩, γεννήθηκε στα τέλη της δυναστείας Τσινγκ, σε μια φτωχή οικογένεια στην περιοχή Σιέ Γουάν της πόλης Ρου Τζόου της επαρχίας Χενάν. Σε ηλικία 8 ετών έγινε μοναχός στο ναό Σαολίν υπό το μεγάλο δάσκαλο, Ηγούμενο Σι Χενγκ Λιν 释恒林. Η ευφυϊα του, η επιμέλεια και το ταλέντο του κέρδισαν το θαυμασμό του δασκάλου του, ο οποίος τον δίδαξε διαλογισμό και διάφορες μορφές πυγμαχίας, όπλων, όπως το Κοντάρι που Προστατεύει το Βουνό, σημεία πίεσης (Ντιέν Σουέ), Τσιν Να, τεχνικες εξάρθρωσης (Σιέ Γκου), Τσι Γκονγκ, τις 72 τεχνικές Σαολίν κ.α. Επίσης έμαθε το στυλ πυγμαχίας Λουόχαν (του διαφωτισμένου), το πιο παλαιό και αντιπροσωπευτικό του ναού Σαολίν, στο οποίο υπήρξε από του κορυφαίους στην ιστορία. Όποτε κάποιος προκαλούσε τους μοναχούς Σαολίν σε αγώνα, ο Σι Μιάο Σινγκ τον νικούσε με αυτό το στυλ, υπερασπίζοντας τη φήμη του ναού και κερδίζοντας έτσι την επωνυμία «ο Χρυσός Λουόχαν». Επιπλέον, χάρη στην ικανότητά του, του δοθηκε το τιμητικό προνόμιο να γίνει Επικεφαλής Εκπαιδευτής, υπεύθυνος για την επίβλεψη της εκπαίδευσης των μοναχών.

Το 1923 ο Σι Μιάο Σινγκ διαδέχτηκε το δάσκαλό του, ο οποίος απεβίωσε, στη θέση του Ηγούμενου Σαολίν. Τότε αποφάσισε να παραβεί τον κανόνα χιλίων ετών, που όριζε να μη διδάσκεται η Πολεμική Τέχνη Σαολίν σε κοσμικούς. Ο Σι Μιάο Σινγκ είχε πάνω από χίλιους μαθητές μοναχούς και λαϊκούς και την περίοδο που ήταν ηγούμενος ο ναός γνώρισε μεγάλη άνθιση, δεχόμενος πλήθος επισκέπτες. Επίσης έγραψε πολλά εγχειρίδια όπως: Εξήγηση της Πυγμαχίας Σαολίν, Εξήγηση του Κονταριού Σαολίν, Πραγματεία στις Πέντε Γροθιές του Ντα Μο, Εικονογραφημένη Εξήγηση του Κονταριού Τσαν, Εικονογραφημένη Εξήγηση της Πυγμαχίας Σαολίν, Ερμηνεία της Μοναστικής Πειθαρχίας Σαολίν, Επιπλέον Συμβουλές για τη Χρήση της Πυγμαχίας και των Όπλων και πολλά άλλα κείμενα.

Το 1925 ο Σι Μιάο Σινγκ έστειλε μοναχούς ως στρατιωτική βοήθεια στον πολέμαρχο Γου Πέι Φου, με τον οποίο είχαν ενωθεί οι δυνάμεις του Φανγκ Τζονγκ Σιού (πρώην μαθητή του Σι Χενγκ Λιν και "αδελφού" Σαολίν του Σι Μιάο Σινγκ), επιβλέποντας ο ίδιος τις κινήσεις τους. Το 1927 ο Σεβάσμιος Σι Μιάο Σινγκ σκοτώθηκε σε μια μάχη, σε ηλικία μόλις 37 ετών και θάφτηκε κοντά στο δάσκαλό του, Σι Χενγκ Λιν. Ήταν αγαπητός ανάμεσα σε μοναχούς και σε λαϊκούς.

Ο δάσκαλος Μιάο Σινγκ πρέσβευε την αξία της πολεμικής αρετής και την άμυνα έναντι στην επίθεση. Έλεγε πως όταν υπάρχει ηρεμία στις σκέψεις και την αναπνοή, τότε το τσι και το πνεύμα μπορούν να αναπτυχθούν. Έτσι ακόμα κι αν επιτεθεί ο εχθρός, δεν υπάρχει ανησυχία αλλά θάρρος και ψυχραιμία. Χαρακτήριζε την πολεμική δεξιότητα σαν φωτιά, με την οποία καίγεται κανείς, αν δεν καλλιεργήσει το τσι και την καθαρότητα της καρδιάς.

«Για εκείνον που ξεκίνησε τη μελέτη μιάς πολεμικής τεχνικής, η Αρετή που δε λυγίζει μπροστά στη δύναμη έχει μεγάλη σημασία, χρησιμεύει πολύ στην άμυνα και δε βασίζεται στην επιθετικότητα. Η Αρετή είναι παρούσα στην καρδιά και στα αισθήματα». - Σι Μιάο Σινγκ

Ευγενία Αναστασοπούλου

Πηγές:
http://www.shaolin.org.cn (Επίσημη Ιστοσελίδα του Ναού Σαολίν)
http://www.baike.com
http://www.chandao.co.uk
Τζιν Τζινγκ Τζονγκ - Authentic Shaolin Heritage: Training Methods of 72 Arts of Shaolin
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι