Αμάτσου Τατάρα, η ιαπωνική θεραπευτική μέθοδος

εικόνα άρθρου
Η Αμάτσου Τατάρα Χίτσι Μπούκου Γκοσινζούτσου (天津蹈鞴秘致武九護身術), όπως είναι το πλήρες όνομά της, είναι ένα ολοκληρωμένο ιαπωνικό θεραπευτικό σύστημα με ιστορία τουλάχιστον 2700 χρόνων. Μέχρι σήμερα είναι στενά συνδεδεμένη με την παραδοσιακή τέχνη του Νιντζούτσου.

Αμάτσου (天津) σημαίνει Ουρανός/Φύση και Τατάρα (蹈鞴) υψηλότερη μυστική διδασκαλία. Εμφανίζεται το 700-500 π.Χ. στην Ιαπωνία από παπύρους που μεταφέρθηκαν εκεί από το βασιλιά Μίμα ενός βαβυλωνιακού βασιλείου και δόθηκαν στην πριγκίπισσα Τατάρα Ισούζου. Εκείνη δημιούργησε τη Χίτσι Μπούκου Γκοσινζούτσου Ρίου (Κρυφή Σχολή του Άνθους που Ανοίγει για Αυτοπροστασία) και τους παρουσίασε στον πρώτο αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Τζίνμου (660-585 π.Χ.)

Οι πάπυροι αυτοί περιείχαν διδασκαλίες ιατρικές (Ρίοχο), πολεμικές (Μπούμον) και πνευματικές (Σούμον). Οι τελευταίες περιλάμβαναν το Σιντοϊσμό, τη βουδιστική θεωρία Γκο Ντάι των πέντε ιαπωνικών στοιχείων (γη, νερό, φωτιά, αέρας, κενό) και βεδικές παραδόσεις. Οι τρεις κατηγορίες ήταν ενωμένες, στοχεύοντας στην αρμονία του σώματος και του νου.

Σύγχρονοι συνεχιστές της παράδοσης, όπως τη διδάχτηκαν από τον Τακαμάτσου Τοσιτσούγκου O-Σενσέι (1889-1972) είναι ο Σότο Τανεμούρα, επικεφαλής της οργάνωσης Γκένμπουκαν και ο Μασάακι Χατσούμι, επικεφαλής της οργάνωσης Μπούτζινκαν. Χάρη σε λίγους δυτικούς μαθητές του τελευταίου, η Αμάτσου Τατάρα και η παραδοσιακή ιαπωνική ιατρική έγιναν γνωστές στη Δύση γύρω στο 1980.

Η Αμάτσου Τατάρα χρησιμοποιεί φυσικές θεραπευτικές μεθόδους για την εναρμόνιση και ευθυγράμμιση του μυοσκελετικού συστήματος, τη σωστή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων και την απελευθέρωση των μπλοκαρισμάτων για την ομαλή ροή της βιοενέργειας (κι). Αυτές είναι:

Τζούναν Τάισο: διατάσεις
Ταιχενζούτσου: κινησιολογικές ασκήσεις
Άνμα: η αρχική μορφή του Σιάτσου, μασάζ, σημεία πίεσης, ρεφλεξολογία
Σεϊτάι: νευρομυϊκή ισορροπία
Κουάτσου χο: ζωτικά σημεία/πρώτες βοήθειες σε επείγοντα περιστατικά
Σεϊκότσου: σκελετική διόρθωση, ευθυγράμμιση σπονδυλικής στήλης, θεραπεία αρθρώσεων
Χάρι: βελονισμός και χρησιμοποίηση μόξας
Αμπούκου: κοιλιακή και σπλαχνική τεχνική
Κάμπο: βοτανοθεραπεία
Έιγιο: διατροφή
Κόκυο χο: μέθοδοι αναπνοής
Κίκο: ενεργειακή θεραπεία

Ευγενία Αναστασοπούλου

Πηγές:
www.amatsu-medicine.com
www.genbukan.org
www.shihonobujin.com
www.thekingclinic.co.uk
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι