Οι 18 τεχνικές χεριών του Λουόχαν, το παλαιότερο στυλ του Σαολίν Κουνγκ Φου

εικόνα άρθρου

Η μορφή Λουόχαν Σίμπα Σόου (罗汉十八手), οι 18 τεχνικές χεριών του Λουόχαν (του φωτισμένου), είναι το αρχαιότερο στυλ πυγμαχίας του Ναού Σαολίν. Γι' αυτό και ονομάζεται επίσης Σιάν Τιάν Λουόχαν Σίμπα Σόου (先天罗汉十八手), Σιάν Τιάν = Πρώτο στον Ουρανό, καθώς ήταν το πρωταρχικό, στη βάση του οποίου γεννήθηκαν τα επόμενα.


Δημιουργήθηκε στη δυναστεία Σούι (581-618 μ.Χ.) ως σειρά ασκήσεων, εμπνευσμένων από τις στάσεις των 18 αγαλμάτων Λουόχαν του Ναού Σαολίν, για να ενδυναμώσει τους μοναχούς που διαλογίζονταν πολλές ώρες. Αυτές οι ασκήσεις εξελίχτηκαν σε μια φόρμα 18 κινήσεων. Στη δυναστεία Τανγκ (618-907) έγιναν 36 κινήσεις και από τα τέλη της δυναστείας Σονγκ (960-1279) μέχρι τη δυναστεία Γιουάν (1271-1368), οι μοναχοί Τζουέ Γιουάν και Τσιού Γιουέ τις ανέπτυξαν σε 72, έπειτα 173. Στη δυναστεία Μινγκ (1368-1644) το στυλ ολοκληρώθηκε σε 18 φόρμες (ταολού), η καθεμία με 18 κινήσεις, εκτός από το άνοιγμα και το κλείσιμο, δηλαδή 324 κινήσεις συνολικά.


Το στυλ αυτό χρησιμοποιεί κυρίως μεθόδους παλάμης και λιγότερο αγκώνα, γροθιάς, τεχνικές ποδιού, αγκιστρώματος και κρατήματος. Παραδοσιακά 18 υψηλοί μοναχοί ειδικεύονταν ο καθένας σε μια φόρμα, ως φύλακες της γνώσης, παράδοση που συνεχίζεται στο Ναό μέχρι σήμερα.


Στην Εγκυκλοπαίδεια της Πολεμικής Τέχνης Σαολίν, ο Σι Ντε Τσιάν καταγράφει 8 μορφές που έχουν επιβιώσει, μαζί με τη μορφή Χου Σαν Ζι Μεν Λουόχαν Σίμπα Σόου (护山子门罗汉十八手). Από αυτές οι μοναχοί εξασκούν πλέον μία ή δύο. Γνωστότερες είναι η πρώτη και η ένατη φόρμα.


Η πρώτη φόρμα, Γι Λου Λουόχαν Σίμπα Σόου (一路罗汉十八手) έχει απλή δομή αλλά είναι πολύ αποτελεσματική. Η στρατηγική της είναι επίθεση ψηλά/άμυνα χαμηλά, επίθεση αριστερά/άμυνα δεξιά, το βλέμμα οδηγεί την κίνηση.


Η ένατη φόρμα, Τζιού Λου Λουόχαν Σίμπα Σόου (九路罗汉十八手), μεγαλύτερη όμως πιο εύκολη στην κατανόηση από την πρώτη, προσθέτει τεχνικές γροθιάς σε εναλλαγή στάσεων μα μπου/κουνγκ μπου (αλόγου/τόξου) για να ενισχύσει τη δύναμη. Επίσης περιλαμβάνει τεχνική ποδιού "σκούπας".


Διάσημη είναι και η μορφή Τσα Χουά Λουόχαν Σίμπα Σόου (插花罗汉十八手). Επιβεβαιώνει το ρητό ότι η πυγμαχία Σαολίν μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και στο μικρό χώρο που καταλαμβάνει ένα ξαπλωμένο βόδι. Η δύναμη στα άκρα προέρχεται από την κίνηση του σώματος, ιδιαίτερα της μέσης. Όταν το ένα χέρι βρίσκεται σε έκταση, το άλλο προστατεύει τον κορμό ή είναι σε σχηματισμό αγκιστριού. Η μορφή αυτή καταλήγει στην κλασσική χαμηλή στάση "Ο Λουόχαν κοιμάται".


Απλό αλλά υψηλού επιπέδου, επιθετικό και αμυντικό ταυτόχρονα, με καθαρό, συνεχόμενο ρυθμό, το στυλ Λουόχαν Σίμπα Σόου είναι το πιο χαρακτηριστικό, παραδοσιακό και βασικό στην ύλη του Ναού Σαολίν και ταυτόχρονα το πιο προσεχτικά διαφυλαγμένο.


Ευγενία Αναστασοπούλου

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι