Σαν Σιν νο Κάτα, η τριπλή καρδιά του Νιντζούτσου

εικόνα άρθρου
Το Σαν Σιν νο Κάτα (San Shin no Kata 三心の型) είναι βασική μορφή στη Σχολή της Διαμαντένιας Τίγρης, Γκυόκκο Ρίου Κοσσιζούτσου (Gyokko Ryu Kosshijutsu) του Νιντζούτσου. Κυριολεκτικά μεταφράζεται ως "Η φόρμα/κάτα των τριών καρδιών", όμως το ιδεόγραμμα σιν (shin 心), καρδιά, σημαίνει ταυτόχρονα νους, πνεύμα. Στον ανατολικό πολιτισμό το νόημα αυτών των εννοιών είναι ένα, σε αντίθεση με το δυτικό, όπου τις διαχωρίζουμε.

Το Σαν Σιν νο Κάτα περιλαμβάνει πέντε κάτα, που έχουν πάρει το όνομά τους από τα πέντε ιαπωνικά φυσικά στοιχεία: Γη (Chi no Kata 地の型), Νερό
(Sui no Kata 水の型), Φωτιά (Ka no Kata 火の型), Αέρας (Fu no Kata 風の型) και Κενό (Ku no Kata 空の型). Ξεκινώντας από άοπλες φόρμες, αργότερα μπορούν να εκτελεστούν με όλα τα είδη των όπλων. Όταν αφομοιωθούν πραγματικά, η κίνηση θα γίνεται με φυσικότητα, σαν να είναι ένα ενιαίο σύνολο και από αυτό τον πυρήνα μπορούν να αναδυθούν άπειρες τεχνικές.

Αυτό άλλωστε υποδηλώνει ο αριθμός τρία, σαν (san 三), ότι από ένα μικρό αριθμό μπορούν να προέλθουν αμέτρητες κινήσεις και συνδυασμοί. Άλλη ερμηνεία αναφέρεται στα τρία επίπεδα εκμάθησης της φόρμας: Σοσίν Γκοκέι (Shoshin Gokei 初心五型) Νους του αρχάριου, Γκόγκυο νο Κάτα (Gogyo no Kata 五行の型) Εφαρμογή σε αντίπαλο και Γκοσίν νο Κάτα (Goshin no Kata 悟心の型) Νους της σοφίας/φώτισης.

Επίσης υπάρχει το ρητό, από τις μυστικές διδασκαλίες της Σχολής της Διαμαντένιας Τίγρης, οι οποίες διδάχτηκαν από τον μεγάλο δάσκαλο Τόντα Σινρίουκεν Μασαμίτσου (1824–1909) στον εγγονό του, Τακαμάτσου Τοσιτσούγκου (1889 – 1972), o οποίος με τη σειρά του τις μετέδωσε στο Δρ. Μασάακι Χατσούμι, ότι ο ασκούμενος πρέπει πάντα να διατηρεί το πνεύμα ενός παιδιού τριών χρονών (δηλαδή ανοιχτό και καθαρό), σε όσο υψηλό επίπεδο κι αν έχει φτάσει.

Σύμφωνα με τον Τόντα Σινρίουκεν, στο Σαν Σιν νο Κάτα το σημαντικό είναι η καρδιά, όχι η μορφή. Επομένως πρέπει να το θεωρήσουμε ως κάτι περισσότερο από απλή φόρμα: είναι θησαυρός του Νιντζούτσου, μέθοδος για να αποκτήσει κανείς το σωστό πνεύμα, το οποίο στη συνέχεια αντικατοπτρίζεται στην πολεμική τεχνική και σε ολόκληρη τη ζωή του.

Ευγενία Αναστασοπούλου

Πηγές:

Βιβλία:
Μασάακι Χατσούμι - Το Μονοπάτι του Νίντζα
Κασέμ Ζουγκάρι - Ninja: Ancient Shadow Warriors of Japan
Σάιμον Γέο - Ninjutsu: The Secret Art of the Ninja
Ρας Τσαγρής - Ninja Dragon Ryu

Άρθρα:
Σκοττ Χάμιλτον - The Movements of the Sanshin
Πέρττι Ρούχα - Sanshin no Kata
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι