Mπύρα μετά την εξάσκηση;

εικόνα άρθρου
Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με τη χρήση αλκοόλ μετά από μια προπονητική μονάδα ή και πριν. Τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα. Το αλκοόλ μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί, επιστημονικά, ότι δεν παρέχει κανένα προνόμιο μετά, πριν ή κατά τη διάρκεια κάθε είδους σωματικής άσκησης. Πάραυτα, η μπύρα χωρίς αλκοόλ προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση.
Μετά από σωματική άσκηση πέραν της μιας ώρας, θα πρέπει κανείς να αναπληρώνει τα χαμένα αποθέματα ενέργειας. Ο οργανισμός χρειάζεται πρωτεϊνες, υδατάνθρακες και υγρά. Η μπύρα χωρίς αλκοόλ συνίσταται, αν έχει προηγηθεί άσκηση αύξησης της μυικής αντοχής. Σύμφωνα με μια γερμανική έρευνα σε αθλητές που κατανάλωναν μπύρα χωρίς αλκοόλ αρκετές μέρες πριν ή μετά από επίπονη άσκηση, παρατηρήθηκε βελτίωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, καθώς οι πολυφαινολικές ενώσεις της μπύρας έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμογνώδη δράση στον οργανισμό. Η δοσολογία που προτείνεται είναι 350μλ. ημερησίως για τρεις εβδομάδες πριν την άσκηση και δυο εβδομάδες, μετά την άσκηση.

Στο χώρο του αθλητισμού, έχουν καταγραφεί περιστατικά αθλητών που καταναλώνουν αλκοόλ γιατί θεωρούν ότι βελτιώνει την απόδοσή τους. Εικάζεται ότι το αλκοόλ μειώνει την ευαισθησία στον πόνο, αυξάνει την αυτοπεποίθηση ενώ ταυτόχρονα κατευνάζει το συναισθηματικό στρες και το τρέμουλο. Αυτή είναι ίσως και η βασική αιτία που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αναφέρει το αλκοόλ ως απαγορευμένη ουσία σε κάποια αθλήματα.

Η επίσημη επιστημονική κοινότητα διατείνεται πως η πρόσληψη αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν συμβάλει στη βελτίωση της αγωνιστικής απόδοσης. Αντιθέτως, επηρεάζει αρνητικά τις ψυχοκινητικές δεξιότητες του αθλητή. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο της ανάνηψης μπορεί να βλάψει την επανυδάτωση, την αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου και την αποκατάσταση τραυματισμών στους μαλακούς ιστούς. Σε περίπτωση τραυματισμού, ο αθλητής θα πρέπει να απέχει από την κατανάλωση αλκοόλ για τουλάχιστον 24 ώρες μετά το συμβάν. Επιπρόσθετα, όταν η άσκηση γίνεται σε ψυχρό περιβάλλον, προκαλείται αύξηση της απώλειας θερμότητας από το σώμα και μείωση της θερμοκρασίας του. Σ’ αυτή την περίπτωση, η κατανάλωση αλκοόλ κατά την άσκηση προκαλεί προβλήματα στη θερμορύθμιση, κάτι το οποίο με την σειρά του μειώνει την αντοχή και επηρεάζει αρνητικά την αθλητική απόδοση. Τέλος, επειδή το αλκοόλ επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, είναι πιθανό η πρόσληψη μετά την άσκηση να βλάπτει την διαδικασία αποκατάστασης των αποθεμάτων γλυκογόνου.

Φυσικά, η κοινωνική κατανάλωση αλκοόλ, κατ’ επέκταση και μπύρας σε συνετά όρια και με μετριοπάθεια, ακόμα και μετά την άσκηση σαφώς και δεν επηρεάζει αρνητικά γενικότερα την αθλητική απόδοση. Οι οδηγίες για την πρόσληψη αλκοόλ στον γενικό πληθυσμό αναλογούν περίπου σε 2 μικρά ποτήρια ημερισίως για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες. Αν κάποιος επιθυμεί να πιεί μια μπυρίτσα μετά την προπόνησή του μπορεί να το πράξει χωρίς ενοχές. Από τα αλκοολούχα ποτά, σαφώς η μπύρα μπορεί να προτιμηθεί καθώς είναι δεδομένη η διατροφική της αξία. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αλκοολούχα που περιέχουν εκτός από αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, ο φώσφορος, το σελήνιο, μικρές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι φυτικές ίνες της βύνης συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και παράλληλα βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. O λυκίσκος περιέχει ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και η μαγιά παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B και φυλλικό οξύ.

Αν, λοιπόν, επιλέξει κανείς μια μπυρίτσα μετά την εξάσκηση, καλό είναι να το πράξει μαζί ή μετά από ένα γεύμα ή ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες, έτσι ώστε να αναπληρωθούν τα αποθέματα του μυϊκού γλυκογόνουν και διότι η πρόσληψη τροφής συμβάλλει στην μείωση του ρυθμού απορρόφησης του αλκοόλ, ελατώνοντας έτσι την υπερβολική αύξηση των επιπέδων του στο αίμα.

Τέλος, προτιμήστε μπύρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και είναι απαστερίωτες, αφιλτράριστες, χωρίς ζάχαρη, συντηρητικά, καραμελόχρωμα και ύποπτα στοιχεία Ε. Η ελληνική αγορά βρίθει από εγχώριες μπύρες εξαίρετης ποιότητας.

Σοφία Ξυγαλά
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι