Πολεμικές Τέχνες
Ελληνικές τέχνες
Κινέζικες τέχνες
- Γου Σου
- Γουίνγκ Τσουν
- Πα Κουά Τσανγκ
- Νύχι του Αετού
- Σαολίν
- Τάι Τσι Τσουάν
- Τσι Κουνγκ
- Τσόι Λι Φουτ
- Φου Τζο Πάι
- Χανγκ Γκαρ
- Γου Τανγκ
- Πρέινγκ Μάντις Κουνγκ Φου
- Σιν γι τσουάν
- Σάντα
- Σουάι Τζιάο
Ιαπωνικές τέχνες
- Αϊκίντο
- Ζίου Ζίτσου
- Ιάιντο
- Καράτε
- Κέντο
- Ναγκινάτα
- Νιντζούτσου
- Τζόντο
- Τζούντο
- Κορίου Μπούντο
- Κιούντο
Κορεάτικες τέχνες
- Ταεκβοντό
- Τανγκ Σου Ντο (Σου Μπακ Ντο)
- Χαπκίντο
- Χάεντονγκ Κούμντο
Διάφορες τέχνες
- Καποέιρα
- Κένπο
- Κραβ Μαγκά
- Μούι Τάι
- Οκινάουα Τε Τάι
- Τζιτ Κουν Ντο
- Φιλιπίνο Κόμπατ Σίστεμς
- Τσαπ Κουν Ντο
- Συστέμα
- Φιλιππινέζικες πολεμικές τέχνες
Μαχητικά Αθλήματα
- Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου
- Κικ Μπόξινγκ
- Ξιφασκία
- Σέμι Κόντακτ
- Τοξοβολία
- Σούμο
- Μεικτές πολεμικές τέχνες
- Μποξ Σαβάτ

ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ν. Αττικής (42)
Ν. Ευρυτανίας (0)
Ν. Βοιωτίας (1)
Ν. Φθιώτιδας (0)
Ν. Ευβοίας (1)
Ν. Φωκίδας (0)
Ν. Αιτωλοακαρνανίας (1)
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ν. Θεσσαλονίκης (6)
Ν. Δράμας (0)
Ν. Σερρών (0)
Ν. Χαλκιδικής (0)
Ν. Καβάλας (1)
Ν. Κιλκίς (0)
Ν. Πέλλας (0)
Ν. Ημαθίας (1)
Ν. Καστοριάς (0)
Ν. Φλώρινας (0)
Ν. Κοζάνης (0)
Ν. Γρεβενών (0)
Ν. Πιερίας (2)
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ν. Κορινθίας (0)
Ν. Αχαϊας (1)
Ν. Αργολίδας (1)
Ν. Ηλείας (0)
Ν. Αρκαδίας (1)
Ν. Μεσσηνίας (1)
Ν. Λακωνίας (1)
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ν. Λαρίσης (0)
Ν. Μαγνησίας (1)
Ν. Τρικάλων (0)
Ν. Καρδίτσας (0)
ΚΡΗΤΗ
Ν. Ηρακλείου (7)
Ν. Χανίων (5)
Ν. Ρεθύμνου (0)
Ν. Λασιθίου (0)
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ν. Κυκλάδων (0)
Ν. Λέσβου (0)
Ν. Χίου (0)
Ν. Σάμου (0)
Ν. Δωδεκανήσου (3)
ΘΡΑΚΗ
Ν. Έβρου (1)
Ν. Ροδόπης (2)
Ν. Ξάνθης (1)
ΗΠΕΙΡΟΣ
Ν. Ιωαννίνων (0)
Ν. Θεσπρωτίας (0)
Ν. Άρτας (0)
Ν. Πρέβεζας (0)
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ
Ν. Κέρκυρας (4)
Ν. Λευκάδας (1)
Ν. Κεφαλληνίας (0)
Ν. Ζακύνθου (0)

Σοφά λόγια
Η σοφία ξεκινάει από την αναζήτηση. (Σωκράτης)


Διαβάστε
Καράτε: Το νέο ολυμπιακό άθλημα

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καράτε (W.K.F.) σε ανακοίνωση που εξέδωσε χαιρετά την απόφαση αυτή και τονίζει πως: «Η ελπίδα και τα όνειρα χιλιάδων Karateka, προπονητών και παραγόντων, επιτέλους ευοδώθηκε και πλέον το άθλημα μπαίνει σε μια νέα τροχιά».
Η απόφαση αν και λήφθηκε με καθυστέρηση χρόνων αποκατέστησε μία αδικία που κρατούσε καθηλωμένο – απογοητευμένο τον κόσμο του αγωνιστικού (σπορ) Καράτε για δεκαετίες.
Η W.K.F. έχει εγγεγραμμένους περί τα 13 εκατομμύρια αθλητές ενώ οι αθλούμενοι στο Καράτε σ’ όλο τον κόσμο αριθμούν πάνω από 50 εκατομμύρια.
Έγκυρες αθλητικές στατιστικές πηγές κατατάσσουν το Καράτε 5ο σε μαζικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, πολύ πριν από το μπάσκετ!
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε (ΕΛ.Ο.Κ.) η οποία εκπροσωπεί στη χώρα μας το αθλητικό Καράτε αριθμεί μερικές εκατοντάδες ενεργούς συλλόγους και αρκετές χιλιάδες αθλητές και αθλούμενους.
Η ΕΛ.Ο.Κ. που ιδρύθηκε το 1986 είναι αναγνωρισμένη από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.).
Από πλευράς θεαματικότητας, ρεαλιστικότητας, κατανόησης των κανονισμών από το κοινό, το Καράτε όχι μόνο δεν υπολείπεται σε τίποτα των άλλων μαχητικών σπορ αλλά είναι κατά πολύ πληρέστερο.
Οι κανονισμοί των αγώνων έτυχαν μιας ενδελεχούς επεξεργασίας την τελευταία δεκαετία και συμπληρώθηκαν με στόχο να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο το ανθρώπινο λάθος που μπορεί να προκύψει από την πλευρά των διαιτητών στην εφαρμογή των κανονισμών.
Οι κανονισμοί του αγωνιστικού Καράτε ρυθμίζουν επίσης το θέμα της ασφάλειας των αγωνιζομένων σε βαθμό που οι τραυματισμοί να έχουν ελαχιστοποιηθεί (το Καράτε έχει 0,4% τραυματισμούς, αναλογικά με το ποδόσφαιρο, που έχει 4% τραυματισμούς).
Όσον αφορά τώρα τις ομοιότητές του με τα υπόλοιπα αθλήματα μονομαχίας που είτε βρίσκονται ήδη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα είτε φιλοδοξούν να ενταχθούν σε αυτό, το κοντινότερο οπτικά άθλημα και όσον αφορά τους κανονισμούς με το Καράτε όσο και αν φαίνεται παράδοξο είναι η ξιφασκία. Η ξιφασκία όπως και το Καράτε έχει την λογική της επίτευξης ενός ολοκληρωτικού κτυπήματος.
Το Ταεκβοντό με την υπερεξειδίκευση στις τεχνικές ποδιών και η πυγμαχία η οποία εξειδικεύεται στα χέρια και παίζεται σε κλειστό χώρο (ring) έχουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από το Καράτε.
Οι κανονισμοί του Καράτε ευνοούν εξίσου τις τεχνικές των χεριών και των ποδιών και σε συνδυασμό με την επιδίωξη ενός ολοκληρωτικού (απόλυτα κοντρολαρισμένου) κτυπήματος παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα (όσον αφορά τους θεατές) και μια πολύ διαφορετική στρατηγική και τακτική για την επιδίωξη αυτού του στόχου από τα δύο προαναφερθέντα Ολυμπιακά αθλήματα.
Είναι εντυπωσιακό που ακόμα και σήμερα και παρά την έκρηξη που έχει συντελεστεί παγκόσμια όσο αφορά την διάδοση και την πολυμορφία των μαχητικών αθλημάτων, στις συνειδήσεις του κόσμου η λέξη καράτε έχει ταυτιστεί με τον όρο μαχητικές τέχνες!
Αν αναζητήσουμε τους λόγους που κατατάσσουν το καράτε σ’ αυτή τη θέση δεν θα δυσκολευτούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται στον τρόπο που η τέχνη αυτή καταφέρνει να συγκεράσει μερικές από τις σημαντικότερες πανανθρώπινες ποιότητες.
Ένα από τα βασικότερα προσόντα που διαθέτει το καράτε είναι η κινησιολογική απλότητα – καθαρότητα.
Στο καράτε μπορεί να εξασκηθεί ο οποιοσδήποτε μέσος άνθρωπος ο οποίος ενώ δεν χρειάζεται να διαθέτει ιδιαίτερα αθλητικά προσόντα, μπορεί εν τούτοις να φτάσει, να έχει υψηλές μαχητικές αποδόσεις.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σχετικά εύκολα διότι το καράτε βασίζεται σε μια απλή κινησιολογική λογική η οποία αποτυπώνει απλές καθημερινές κινήσεις και τις μετατρέπει σε τεχνικές υψηλής αποτελεσματικότητας.
Στο παραπάνω συμβάλλει και η ισορροπημένη τεχνική δομή του καράτε. Ο καρατέκα χρησιμοποιεί εξ ίσου τεχνικές χεριών και ποδιών οπότε ο αθλούμενος σ’ αυτό δεν οδηγείται στο να υπερεξειδικευθεί σε κάποιες επιμέρους τεχνικές δεξιότητες.
Η στρατηγική και τακτική ενός αγώνα καράτε, το δυνατό πνεύμα που χαρακτηρίζει τους καρατέκα παρουσιάζουν ένα συναρπαστικό και εύληπτο από το ευρύ αθλητικό κοινό θέαμα το οποίο αναμένεται ότι θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους που θα το αγαπήσουν μετά την Ολυμπιάδα του Τόκυο.
Σάββας Μαστραππάς