Το τάι τσι τσουάν ως θεραπευτική μέθοδος

εικόνα άρθρου
Χαίρομαι πάρα πολύ όταν διαβάζω κείμενα που αφορούν όχι μόνο την μαχητική πλευρά του τάι τσι αλλά και την θεραπευτική. Όλο και με μεγαλύτερη ταχύτητα διαδίδονται τα οφέλη αυτής της ευγενικής τέχνης την οποία μπορούν να εξασκήσουν άνθρωποι διαφόρων ηλικιών εξ' αιτίας των ευεργετικών αποτελεσμάτων στην υγεία γενικότερα αλλά και στην καλυτέρευση κάποιων ασθενειών ειδικότερα.

Η εξάσκηση στο τάι τσι δίνει στο πνεύμα και στο σώμα ζωτικότητα, ευεξία και ισορροπία. Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική όταν η ενέργεια του σώματος δεν κυκλοφορεί ελεύθερα δια μέσου των μεσημβρινών (ενεργειακά κανάλια)“μπλοκάρει” και αυτό γίνεται αιτία πολλών ασθενειών. Οι απαλές και αρμονικές κινήσεις του τάι τσι μαζί με την διευρυμένη αναπνοή διανοίγουν την ελεύθερη κίνηση της ενέργειας και τα θετικά αποτελέσματα είναι σχεδόν άμεσα. Αργά και σταθερά μέσα από την επανάληψη ο νους ησυχάζει, ο τρόπος που “κοιτάμε” την καθημερινότητα δεν είναι τόσα αγχώδης και τα πράγματα μπαίνουν σε τάξη και στην εσωτερική μας κατάσταση αλλά και στην εξωτερική. Αντιλαμβανόμαστε όχι μόνο την δική μας ενέργεια αλλά και την δυνατότητα να την κατευθύνουμε εκεί που επιθυμούμε.

Είναι ευτυχές γεγονός ότι εκτός από τους εναλλακτικούς θεραπευτές τώρα πια και οι γιατροί της κλασσικής ιατρικής μιλούν στους ασθενείς τους για τα ευεργετικά αποτελέσματα επί της υγείας που επιφέρει αυτό το είδος της άσκησης. Για να δούμε αναλυτικότερα που μας βοηθάει το τάι τσι μετά από πολλές μελέτες που έχουν γίνει.

• Δυναμώνει την καρδιά και βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Εισπνέοντας και εκπνέοντας με μεγαλύτερο εύρος τονώνεται το κυκλοφορικό σύστημα, ενισχύεται η ικανότητα των τριχοειδών αγγείων και οξυγονώνεται περισσότερο το αίμα. Η λειτουργία της καρδιάς βελτιώνεται και εμποδίζεται η εμφάνιση διαφόρων καρδιακών παθήσεων.

• Βοηθάει στην καλύτερη ισορροπία του σώματος και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος πτώσεων και ατυχημάτων. Επίσης αυτή η ήπια επαναλαμβανόμενη άσκηση συντελεί στην ευκινησία και την ευελιξία του σώματος. Κυκλοφορούν πια πολλά βίντεο στο διαδίκτυο με ανθρώπους της τρίτης ηλικίας στη Δύση που ασκούνται στο τάι τσι με την επίβλεψη των γιατρών τους και να είναι πολύ χαρούμενοι με αυτό. Στην Κίνα βέβαια είναι μέρος της παράδοσης τους να ασκούνται οι γέροντες και μάλιστα πολλοί δάσκαλοι μεγάλης ηλικίας σε επιδείξεις που κάνουν δείχνουν τις ικανότητές του που μας αφήνουν άφωνους πολλές φορές. Και εδώ να προσθέσω την προσωπική εμπειρία από τον δάσκαλό μου master Chen Xiaowang που συμπλήρωσε πρόσφατα τα εβδομήντα χρόνια. Οι επιδείξεις του ξεπερνούν σε χάρη, ομορφιά και δύναμη πολλούς νεώτερους. Τα μαθήματά του είναι γεμάτα ενέργεια και κανείς δεν μπορεί να διακρίνει την πραγματική του ηλικία. Μοιάζει πολύ νεώτερος!

• Αυξάνει την μυϊκή δύναμη, βελτιώνει την λειτουργία των ισχύων, των αρθρώσεων και των μυών. Επίσης αποτρέπει την εμφάνιση πόνων στην πλάτη και προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη.

•Βοηθάει στο έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.

•Είναι ολοφάνερα σε όσους ασκούνται τακτικά τα θετικά αποτελέσματα για την διαχείριση του στρες, τους άγχους και την βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου.

•Η βαθιά κοιλιακή αναπνοή έχει ευεργετική επίδραση στα εσωτερικά όργανα κάνοντας ένα βαθύ αλλά ταυτόχρονα και ελαφρύ μασάζ.

•Μαρτυρίες ανθρώπων με παραμορφωτική αρθρίτιδα και σκλήρυνση κατά πλάκας, μας μεταφέρουν πληροφορίες για την βελτίωση της υγείας τους σε ικανοποιητικό βαθμό.

•Αυξάνει την ενέργεια, την αντοχή και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

•Βοηθάει επίσης πολύ το αναπνευστικό σύστημα του οργανισμού μας γιατί μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τους πνεύμονες σε όλο τους το εύρος γεγονός που τους κρατάει υγιείς και ισχυρούς. Η αύξηση της ποσότητας του αέρα σε κάθε αναπνοή μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στο αίμα και ως εκ τούτου όλοι οι ιστοί και τα όργανα αναζωογονούνται και μέσα από την χαλάρωση ο αέρας φτάνει όχι μόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα αλλά και μέχρι τις φτέρνες που μας συνδέουν με τη γη και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

•Ρυθμίζει τον μεταβολισμό, ασκεί την μνήμη, καλλιεργεί την προσοχή στο μέγιστο και είναι μια αληθινή πηγή νεότητας και γενικότερης ευημερίας του σώματος και του νου.

•Καλλιεργεί έναν ειρηνικό χαρακτήρα, την ευγένεια και το ήθος.

Ο δάσκαλός μου Π. Κουρόπουλος -που έφερε και το τάι τσι στην Ελλάδα- αυτήν την όψη της άσκησης καλλιεργούσε και το έλεγε ξεκάθαρα. Όταν πρωτογνώρισα το τάι τσι οι λόγοι που με οδήγησαν στην αφοσίωση και την συνεχή εξάσκηση ήταν λόγοι υγείας. Αφορούσαν το φυσικό σώμα που είναι βέβαια σε σύνδεση με το συναισθηματικό και ψυχολογικό σώμα.

Τα αποτελέσματα ήταν ακαριαία, άμεσα. Θυμάμαι πώς ήμουν όταν διάβηκα για πρώτη φορά την πόρτα της σχολής και πώς βγήκα όταν τελείωσε το μάθημα. Το θυμάμαι σαν και τώρα γιατί μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Εκείνο το βράδυ έβρεχε και καθώς διέσχιζα ένα πάρκο σήκωσα το βλέμμα -που το είχα πάντα στραμμένο προς τα κάτω από το βάρος των προβλημάτων- και αντίκρισα ένα υπέροχο φεγγάρι που έριχνε το φως του στα βρεγμένα φύλλα των δέντρων προσδίδοντάς τους ένα ακτινοβόλο σπινθήρισμα. Ο νους μεταστράφηκε γιατί αυτό “ποιητικό” θα μπορούσα να πω σκηνικό, με έφερε σε επαφή με την ομορφιά της φύσης που είχα πραγματικά πολύ καιρό να παρατηρήσω. Αυτή η φευγαλέα ομορφιά που διέκρινα μέσα από το σκοτεινό βάθος των προβλημάτων μου άνοιξε την πόρτα. Ένοιωθα καλύτερα χωρίς να ξέρω ακριβώς γιατί και το μυαλό μου γαλήνιο μετά από την ήσυχη εξάσκηση στο τάι τσι σαν να έκανε χώρο στο φως και την ελπίδα να διαπεράσουν τον πανικό, την μοναξιά και την απελπισία που ένοιωθα τότε. Εκείνη τη στιγμή αποφάσισα να πηγαίνω στα μαθήματα και ας μην γνώριζα σχεδόν καθόλου το σύστημα αυτό. Δεν ζητούσα και τίποτα περισσότερο... το αίσθημα που είχα βγαίνοντας από το μάθημα ήταν αρκετό για να με κρατήσει συνεπή απέναντι σε πειθαρχίες σκληρές που ήταν απαραίτητες στην δική μου περίπτωση για να καταλάβω. Τελικά η στάση της αποδοχής, της ουσιαστικής επαφής με αυτό που μου συνέβαινε και της εμβάθυνσης στην άσκηση ήταν ο μπούσουλας που με οδήγησε με σιγουριά και σταθερότητα στην αλλαγή της ζωής μου.

Η εξάσκηση σε όλες τις πολεμικές τέχνες δεν είναι από μόνο του πανάκεια για την λύση των προβλημάτων μας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσωπική επιλογή της αλλαγής που επιθυμούμε για την ζωή μας και την θέση που επιλέγουμε να κρατήσουμε απέναντι σε έναν κόσμο βίαιο και απάνθρωπο. Ευτυχώς που η οικογένεια των ανθρώπων που παλεύουν για την ομορφιά και την ειρήνη μεγαλώνει και αυτό με οπλίζει με την δύναμη, θάρρος και ελπίδα να συνεχίσω την πορεία μου προσθέτοντας το δικό μου λιθαράκι για ένα καλύτερο αύριο.

Ελευθερία Καζαντζή
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι