Κανόνες συμπεριφοράς στο γυμναστήριο

εικόνα άρθρου
Τα πλεονεκτήματα της προπόνησης σε ένα γυμναστήριο είναι αναρίθμητα για τον γενικό πληθυσμό. Βελτίωση της αερόβιας ικανότητας, ενδυνάμωση, χάσιμο λίπους. Στο κόσμο των πολεμικών τεχνών το γυμναστήριο είναι ένα βοηθητικό μέσο. Σε κάποια αγωνιστική πολεμική τέχνη χρησιμοποιείται για να πετύχουμε ενδυνάμωση συγκεκριμένων μυών, για να κάψουμε λίπος, για να ανεβάσουμε τη γενική αντοχή και κατά συνέπεια την απόδοση.

Στις εσωτερικές πολεμικές τέχνες το γυμναστήριο σαν χώρος είναι φαινομενικά τελείως “εκτός”. Εκεί επικρατεί η αντίληψη που υποστηρίζει ότι μια εσωτερική πολεμική τέχνη δεν απαιτεί μυϊκή δύναμη, αντοχή, κλπ, άρα δεν υφίσταται λόγος να σπαταλάτε ενέργεια σε ένα γυμναστήριο. Χωρίς να θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με την επικρατούσα άποψη, θα ήθελα να προσθέσω ότι η βελτίωση της υγείας διαμέσου ισορροπημένης προπόνησης σε ένα γυμναστήριο μπορεί να βελτιώσει την απόδοση στις εσωτερικές πολεμικές τέχνες με διάφορους τρόπους. Βελτίωση καρδιακής λειτουργίας, αύξηση μεταβολισμού, αυτό- εικόνας.

Για τους περισσότερους από εμάς το γυμναστήριο είναι βαρετό. Έχουμε μάθει να αλλάζουμε τεχνικές, το μυαλό μας να δουλεύει σαν τρελό κάνοντας υπολογισμούς απόστασης, ισορροπίας, αντίδρασης, με αυτό το τρόπο η ώρα περνάει γρηγορότερα από ένα βαρετό περπάτημα ή τρέξιμο σε ένα διάδρομο γυμναστικής. Η πραγματικότητα είναι όμως διαφορετική. Αν για παράδειγμα έχετε τραυματιστεί και δεν μπορείτε να ασκηθείτε στη πολεμική τέχνη η προπόνηση σε ένα γυμναστήριο είναι υψίστης σημασίας για την αποκατάσταση του τραυματισμού καθώς και για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης στο χρονικό διάστημα της αποχή σας.

Το μεγάλο πρόβλημα των γυμναστηρίων είναι ότι δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, ένας κώδικας συμπεριφοράς. Ο κάθε ένας μπαίνει μέσα σε αυτό το χώρο και δείχνει το πραγματικό επίπεδο καλλιέργειας και συμπεριφοράς του. Προσπαθώντας να βελτιώσω αυτή την εικόνα έφτιαξα ένα οδηγό συμπεριφοράς. Κάθε ένας από εμάς που πηγαίνει σε ένα γυμναστήριο μπορεί να εμπλουτίσει τον παρών οδηγό.

Η εγγραφή σας στο γυμναστήριο. Μπαίνοντας σε ένα νέο χώρο θα πρέπει να αφήσετε ελεύθερες τις αισθήσεις σας να τον εξερευνήσουν. Προσοχή, σε ένα γυμναστήριο οι αισθήσεις σας μπορούν να αποσπαστούν μέχρι να υπογράψετε το ετήσιο συμβόλαιο σας από την αιθέρια ύπαρξη της γραμματείας που σας υποδέχεται. Μην υποκύψετε, ζητήστε ευγενικά να ρίξετε μια ματιά στο χώρο. Η όσφρηση και η όραση παίρνουν σχεδόν μαζί το πρώτο λόγο. Πως μυρίζει ο χώρος; είναι καθαρά τα όργανα; οι πελάτες που είναι εκείνη τη στιγμή έχουν πετσέτες; τα όργανα είναι όλα σε λειτουργία; οι τουαλέτες και τα αποδυτήρια είναι καθαρά;

Αφού τα βρήκατε όλα επαρκή πάμε στο θέμα της τιμής. Μην υπογράψετε ένα συμβόλαιο μακροχρόνιο επειδή είναι φθηνό κάνοντας έκπτωση σε αυτά που ζητάτε. Αν για παράδειγμα σκοπεύετε να κάνετε λίγους μήνες προτιμήστε το γυμναστήριο που σας άρεσε και ήταν λίγο ακριβότερο. Μόνο το 1/4 του συνόλου που υπογράφουν φθηνά συμβόλαια σε ένα γυμναστήριο συνεχίζει πέρα του τριμήνου. Όπως γίνεται κατανοητό οι μεγάλες αλυσίδες γνωρίζουν ότι θα πληρώσετε για ένα έτος αλλά στατιστικά θα καθίσετε τρεις μήνες. Δηλαδή για τρεις μήνες σαρδελοποιηθήκατε και μετά διακόψατε οικειοθελώς, δηλαδή δε δικαιούστε τα χρήματα σας πίσω.
Επιλέξατε τελικά ανεπηρέαστος το γυμναστήριο που τηρεί τα προσωπικά σας στάνταρ.

Συγχαρητήρια. Η πρώτη σας μέρα στο γυμναστήριο. Φροντίστε να είστε καθαροί γιατί θα ζεσταθείτε και θα ιδρώσετε. Έχετε πάντοτε μαζί σας πετσέτα για να την αφήνετε πάνω στα όργανα που έρχονται σε επαφή με το σώμα σας. Αθλητική περιβολή με άνετα καλοκαιρινά ρούχα σε όλες τις εποχές του χρόνου. Χρησιμοποιήστε τα αποδυτήρια για να ντυθείτε ανάλογα, κλειδώστε το ντουλάπι σας και κρατήστε το κλειδί μαζί σας. Το γυμναστήριο δεν ευθύνεται για τυχών απώλειες. Μην ξεχάσετε τελειώνοντας να παραδώσετε το κλειδί στη γραμματεία. Αν αφήσετε τα πράγματα σας μέσα στο γυμναστήριο μετά το κλείσιμο δημιουργείται πρόβλημα. Σε πολλά γυμναστήρια συνηθίζεται να ανοίγουν με αντικλείδι τα κλειστά ντουλάπια και να πετάγονται όλα τα αντικείμενα.

Καλή αρχή, πρώτη σας μέρα σε αίθουσα γυμναστηρίου. Αν δε γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε ζητήστε τη βοήθεια ενός γυμναστή. Ακολουθείστε τις συμβουλές του κατά γράμμα.
Μη βάζετε περισσότερα κιλά επειδή νομίζετε ότι γεννηθήκατε με τεράστια φυσική δύναμη! Μη τρέχετε στο διάδρομο σαν σπρίντερ επειδή σας φαίνεται ιδιαίτερα εύκολο για τη δική σας εγκεφαλική λειτουργία! Θα αποκαρδιωθείτε σύντομα και δεν θα κάνει καλό στη ψυχολογία σας.

Η κυκλοφορία σε ένα γυμναστήριο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη. Χρειάζεται τη προσοχή σας γιατί υπάρχουν διάφορα μηχανήματα και ασκήσεις που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σας τραυματίσουν θανάσιμα αν είστε σε λάθος μέρος. Αυτός που εκτελεί την άσκηση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν περνάτε κάτω από τη μπάρα του. Παρόλα αυτά εσείς θα πρέπει να προσέχετε αν περνάει κανένας. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν διαβάσει όλοι τον παρών οδηγό.

Πριν ξαπλώσετε ή καθίσετε στο όργανο βάλτε πετσέτα. Όταν τελειώσετε το σετ πάρτε τη πετσέτα και σηκωθείτε. Το μηχάνημα δεν σας ανήκει. Αν θέλουν και άλλοι να κάνουν θα πρέπει να συνεννοηθεί τε ώστε να κάνετε εναλλάξ. Μη κάθεστε σε μηχάνημα άπραγοι. Το γυμναστήριο είναι χώρος άθλησης και όχι γνωριμιών. Μην ασχολείστε με το κινητό σας καταλαμβάνοντας κάποιο μηχάνημα. Μη κρατάτε ροφήματα ή φαγητό μέσα στο χώρο.

Αν χρησιμοποιήσετε ελεύθερα βάρη ή μπάρες θα πρέπει να τις τοποθετείτε άδειες στη βάση τους μετά το τέλος της άσκησης.

Μη φωνάζετε στο χώρο. Κάντε το ασκησιολόγιο σας αθόρυβα και αποχωρήστε. Μην αφήνετε τα βάρη να χτυπούν. Σας προσέχουν πράγματι όλοι, αλλά δε λένε τα καλύτερα.

Οι καθρέφτες υπάρχουν σε όλα τα γυμναστήρια για να παρακολουθείται και να διορθώνεται την εκτέλεση της άσκησης και μόνο για αυτό.

Αν έχετε ιδρώσει πολύ είναι σωστό να έχετε μαζί σας ένα εφεδρικό μπλουζάκι. Σκουπίστε συχνά τον ιδρώτα από πάνω σας, καθαρίστε αν έχει πέσει στο όργανο που γυμνάζεστε. Στα μηχανήματα αεροβικής (διάδρομοι, ποδήλατα, ελλειπτικά) υπάρχει όριο παραμονής το οποίο είναι 20-30 λεπτά ανάλογα το γυμναστήριο. Αν θέλετε να κάνετε περισσότερο πάρτε άδεια από τον υπεύθυνο του γυμναστηρίου. Αν περιμένετε για να κάνετε σε κάποιο από αυτά, ρωτήστε το γυμναστή που κυκλοφορεί στην αίθουσα για να σας πει ποιο σταματάει πρώτο, δεν είναι δική σας δουλειά να κοιτάτε τα καντράν των διαδρόμων ποιο γράφει 30.

Τελειώσατε το πρόγραμμα και πάτε στα αποδυτήρια. Αν σκοπεύετε να κάνετε μπάνιο τοποθετήστε τα ρούχα σας σε όσο το δυνατόν μικρότερο χώρο γιατί δεν είναι το σπίτι σας και θέλουν να αφήσουν και άλλοι τα πράγματα τους. Γδυθείτε μέσα στη ντουζιέρα έτσι ώστε να μην κυκλοφορείτε γυμνοί στα αποδυτήρια. Φορέστε παντόφλες όσο βρίσκεστε στα αποδυτήρια. Ντυθείτε όσο το δυνατόν συντομότερα και ελέγξτε το ντουλάπι σας μήπως ξεχάσατε κάτι. Αν έχετε χάσει κάτι ενημερώστε τη ρεσεψιόν.

Χαιρετίστε ευγενικά στη γραμματεία και αποχωρήστε.

Πολλές φορές μέσα στο γυμναστήριο οι πελάτες ζητούν διαιτολόγια από τους γυμναστές ή κάποιο συμπλήρωμα, είναι μεγάλο λάθος. Κανείς πέρα από το διαιτολόγο δεν είναι υπεύθυνος για ότι σας πει. Οι γυμναστές είναι υπεύθυνοι μόνο για το πρόγραμμα γυμναστικής. Οι πληροφορίες που σας δίνουν είναι χωρίς να ξέρουν σημαντικά στοιχεία που εξετάζει ένας ειδικός. Σε αυτό δε φταίνε οι γυμναστές αλλά οι πελάτες που πιέζουν συνεχώς για διαιτολόγια χωρίς να αντιλαμβάνονται το προφανές.

Κάθε άνοιξη εν όψη καλοκαιριού τα γυμναστήρια γεμίζουν από κόσμο που θέλει σε σύντομο χρονικό διάστημα (δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι) να κάνει θαύματα. Μη γίνετε ένας από αυτούς, προτιμήστε μια άλλη περίοδο να ξεκινήσετε. Ξεκινήστε με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν.

Νίκος Κορρές
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι