Συνέντευξη με τον Γιοσιμίτσου Γιαμάντα

εικόνα άρθρου

Στα ταξίδια σας εκτός ΗΠΑ, όταν διδάσκετε αϊκίντο σε άλλες χώρες, έχετε την αίσθηση ότι προοδεύουμε προς τον στόχο του Ο-Σενσέι, δηλαδή προς τη διάδοση του “δρόμου της αρμονίας” στον κόσμο; Καθώς το αϊκίντο μεγαλώνει και διεθνοποιείται, πιστεύετε ότι κινούμαστε προς τα ιδεώδη που εξέφρασε ο Ιδρυτής;

Έχω γυρίσει όλον τον κόσμο διδάσκοντας τα τελευταία 40 χρόνια και πρόσφατα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως η Βουλγαρία. Κάποιες από τις χώρες αυτές είχαν το μειονέκτημα να μην έχουν πρόσβαση σε επαγγελματική διδασκαλία στο αϊκίντο επειδή εκεί το αϊκίντο εμφανίστηκε αργότερα από ό,τι στη δυτική Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, χάρηκα πολύ βλέποντας το πάθος των ανθρώπων στις χώρες αυτές για να μάθουν αϊκίντο καθώς και την ποιότητα των τεχνικών τους και τη συμπεριφορά τους στο τατάμι.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους του Ο-Σενσέι, είναι άνευ ορίων και πολύ πέρα από την αντιληπτική μας δυνατότητα –αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να εργαζόμαστε διαρκώς τόσο σκληρά. Φυσικά υποτίθεται ότι μελετάμε τον δρόμο της αρμονίας όμως αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη δουλειά.

Θα μπορούσα να σας ρωτήσω τις εντυπώσεις σας από το αϊκίντο του Ιδρυτή;

Δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψω – ήταν ένας πολύ σημαντικός και εντυπωσιακός άνθρωπος από πολλές απόψεις.

Ορισμένοι άνθρωποι φοβούνται ότι το σώμα τους δεν είναι αρκετά δυνατό για το αϊκίντο –βλέπουν τη σωματική διάσταση της άσκησης στο αϊκίντο και σκέφτονται “Δεν μπορώ να το κάνω αυτό.” Τι θα θέλατε να πείτε στους ανθρώπους αυτούς;

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του αϊκίντο είναι ότι μπορεί να ασκηθεί σ’ αυτό οποιοσδήποτε ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τη σωματική του κατάσταση. Αν ήταν κάτι που μπορούν να το κάνουν μόνο οι σωματικά δυνατοί, δε θα υπήρχε τόσος πολύς κόσμος που να ασκείται σ’ αυτό –μάλιστα, στα χρόνια που διδάσκω, έχω δει να ασκούνται αρκετοί ανθρώπους με σωματικά προβλήματα και μάλιστα έχω διδάξει ένα άτομο που ήταν τυφλό.

Σε τι θα πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας καθώς συνεχίζουμε να ασκούμαστε στο αίκίντο;

Αν και στο αϊκίντο μπορούν να ασκηθούν άνθρωποι διαφόρων επιπέδων και διαφόρων ικανοτήτων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα μπούντο. Καθένας μας πρέπει να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει ώστε να ανταποκριθεί στο πνεύμα του μπούντο.

Αν το αϊκίντο είναι ένα βουνό, ποια είναι η κορυφή του;

Αν το αϊκίντο είναι βουνό, είναι ένα βουνό στην κορυφή του οποίου δε θα φτάσουμε ποτέ. Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμαστε επειδή δεν υπάρχει κορυφή.

Τι είναι για εσάς το αϊκίντο;

Είναι διασκέδαση. Είναι ένας τρόπος για να συναντήσω πολλούς ανθρώπους και να κάνω πολλούς φίλους.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη

Και εγώ ευχαριστώ


*Η συνέντευξη δόθηκε στον Παντελή Σακελλαριάδη για λογαριασμό του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών.
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι