Τι είναι το Μαχητικό Κραβ Μαγκά

εικόνα άρθρου
Είναι γνωστό πως ο εμπνευστής - ιδρυτής του Κραβ Μαγκά (Μάχη Επαφής ήταν o Ίμι Λίχτενφελντ, ο οποίος μέσα από την πολυποίκιλη γνώση και την τεράστια εμπειρία του ξεκίνησε να δημιουργεί αυτό το ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σύστημα, πρώτον για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του Ισραηλινού στρατού και μετέπειτα για τους πολίτες.

Ακόμη και μέχρι τον θάνατό του (1998), ο Ίμι δεν σταμάτησε την επιτήρηση και τη συνεχή βελτίωση του συστήματος εξασφαλίζοντάς του την ικανότητα να μπορεί να εξουδετερώνει κάθε σύγχρονη απειλή ή βίαιη κατάσταση.

Το Κραβ Μαγκά είναι ένα ανοιχτό σύστημα, το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς.
Αν δεν συνέβαινε αυτό, σε λίγα χρόνια θα μιλούσαμε για μία παραδοσιακή ή μη αποτελεσματική αυτοάμυνα.

Το «Μαχητικό Κραβ Μαγκα» είναι ένας όρος, τον οποίο χρησιμοποίησε ο ιδρυτής της ΚΜΡ, Χρήστος Οικονόμου το 2013, προσπαθώντας να καλύψει τα κενά που υπήρχαν στη μαχητικότητα των εκπαιδευόμενων σε σχέση με άλλα συστήματα. Οι βάσεις του είναι πυγμαχικές (ο Ίμι, εκτός των άλλων, ήταν και πρωταθλητής πυγμαχίας) και δίνει μεγάλη έμφαση στο στήσιμο του σώματος, στην κίνησή του και στον τρόπο χτυπήματος, προσαρμοσμένο πάντοτε στις βίαιες καταστάσεις του δρόμου. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του μαχητικού κραβ μαγκά είναι πως ποτέ δεν χτυπάς τον αντίπαλο και φεύγεις. Οι αυτοάμυνες που περιέχει διαφέρουν κυρίως ως προς την επιθετικότητα τους με σκοπό την ασφαλή εξουδετέρωση της απειλής - επίθεσης και όχι την πρωτογενή συμπλοκή και έπειτα αποφυγή. Το μπλοκ και χτύπημα συγχρόνως (360), γίνεται με διαφορετικό τρόπο στους άοπλους, με κύριο στόχο την κάλυψη του σημείου, το οποίο δέχεται το χτύπημα, και όχι το άμεσο μπλοκ στο χτύπημα του αντιπάλου. Ενώ στους ενόπλους (με μαχαίρι, ραβδί κ.ο.κ.) και στις αυτοάμυνες με επαφή είναι σχεδόν το ίδιο. Η γλώσσα του σώματος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης. Παρέχει την ικανότητα στον μαθητευόμενο, όσο αυτό είναι εφικτό, να μπορεί να αναγνωρίσει μια βίαιη κατάσταση πριν αυτή εξελιχτεί, με κύριο στόχο να αποφύγει την συμπλοκή ή να προετοιμαστεί για αυτήν όταν αυτό κρίνεται απόλυτα αναγκαίο.

Στα προχωρημένα επίπεδα διδάσκεται και η χρήση διαφόρων όπλων τα οποία συνοδεύονται πάντα από το νομοθετικό πλαίσιο, σε συνεργασία με παγκόσμιους οργανισμούς και εταιρίες ασφαλείας.

Έτσι λοιπόν το Μαχητικό Κραβ Μαγκα είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα που αφορά το σήμερα και συνεχώς εξελίσσεται για να καλύψει τις ανάγκες του αύριο.

Χρήστος Οικονόμου
Επικεφαλής της KMP
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι