Οδηγός πολεμικών τεχνών για αρχάριους

εικόνα άρθρου

Αν και προσωπικά τάσσομαι κατά των νουθεσιών και όλων των συνώνυμών τους, καθότι τυγχάνει να είμαι θιασώτης της άποψης πως ο καθένας έχει ανάγκη πολύ περισσότερο από έναν δέκτη με ενσυναίσθηση και καλή προαίρεση και όχι έναν συμβουλάτορα-παντογνώστη, πάραυτα, υποκύπτω στο δελεαστικό πειρασμό να καταθέσω κάποιες σκέψεις για κάθε υποψήφιο ασκούμενο στις πολεμικές τέχνες.


Η επιλογή


Αν επιθυμείς να ασχοληθείς σε βάθος χρόνου με τις πολεμικές τέχνες, διάλεξε αυτή που νιώθεις πως σου ταιριάζει και όχι αυτή που σου προτείνει ο καθένας. Στην πορεία, ενδεχομένως να μεταπηδήσεις σε κάποια άλλη καθώς θα διαφοροποιηθείς σε ότι πιστεύεις ή αισθάνεσαι, αλλά αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Αν, πάλι, ψάχνεις κάτι μονάχα για να γυμνάζεσαι, μια σχολή στη γειτονιά σου μπορεί να αποδειχθεί ιδανική λύση.


Αναζήτησε-σε κάθε περίπτωση-μια σχολή στο περιβάλλον της οποίας θα νιώθεις άνετα, θα μπορείς να ενταχθείς αρμονικά και η φιλοσοφία της εναρμονίζεται με τη δική σου. Στον έντυπο ‘Πανελλήνιο Οδηγό Πολεμικών Τεχνών’, που διανέμεται στα περίπτερα, ή στην διαδικτυακή πύλη του, μπορείς πολύ εύκολα να βρεις τη διαθεσιμότητα των σχολών της πόλης σου.


Μια έρευνα του βιογραφικού των εκπαιδευτών της σχολής που έχεις εντοπίσει, είναι μια καλή πρώτη κίνηση για το εύρος της επάρκειας ενός εκπαιδευτή/δασκάλου. Φρονώ ότι πρέπει να ερευνάται από κάθε υποψήφιο μαθητή-για πολλούς λόγους-και ένας από αυτούς είναι για τη σωματική ακεραιότητα τη δική του και των γύρω του. Η μαθητεία στις πολεμικές τέχνες είναι κυρίως σωματικής επαφής. Ασκείται κανείς με παρτενέρ τις περισσότερες φορές ή με αντικείμενα/όργανα που μπορεί να προξενήσουν ατυχήματα, επομένως, αυτός που διδάσκει πρέπει να είναι ένας άνθρωπος με δεδομένη γνώση του αντικειμένου.


Πριν ξεκινήσεις τα μαθήματα σε μια σχολή, ζήτησε να παρακολουθήσεις κάποια τμήματα ως θεατής ή να συμμετάσχεις σε 1-2 μαθήματα, χωρίς να δεσμευτείς. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου και το πώς νιώθεις στο περιβάλλον, όπως προ-αναφέρθηκε. Παρατήρησε αν υπάρχουν διαβαθμισμένες προπονήσεις για αρχάριους και προχωρημένους ή αν υπάρχουν μόνο αρχάριοι στα τμήματα. Αν οι μαθητές δεν εξελίσσονται ή… αυτομολούν όταν ανεβαίνει το επίπεδό τους, αυτό κάτι σημαίνει. Πρόσεξε, επίσης, αν ο επικεφαλής εκπαιδευτής εποπτεύει ή συμμετέχει στα μαθήματα, ή τον αντικαθιστούν μονίμως οι πιο προχωρημένοι μαθητές. Σε μια σχολή που δεν υπάρχει καλή οργάνωση, υπευθυνότητα, δέσμευση, σοβαρότητα, καθαριότητα και τάξη, δημιουργούνται, συνήθως, ευκολότερα προβλήματα, παράπονα και ανεπάρκειες.


Η συμπεριφορά


Προσπάθησε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, να παρατηρείς, να βλέπεις, να ακούς σιωπηλός και να σέβεσαι τους κανόνες και την ετικέτα της σχολής. Όταν επιλέξεις να φιλοξενηθείς σε έναν χώρο, οφείλεις να ασπάζεται τους κανόνες του. Αν διαφωνείς με αυτούς είναι πρέπον, αντί να τους περιφρονείς και να δυσανασχετείς, να αποχωρήσεις και να αναζητήσεις αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο.


Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με τον συνασκούμενό σου. Διαθέτει το σώμα του για να μάθεις και οφείλεις να προσέχεις ώστε να μην του προξενήσεις βλάβη. Προσπάθησε να μιλάς λιγότερο και να πράττεις περισσότερο. Κουβεντούλες και αστειάκια μπορεί να ενοχλούν τους γύρω και επίσης δημιουργούν κινδύνους τραυματισμού λόγω έλλειψης συγκέντρωσης και προσοχής. Ακριβώς το ίδιο, οφείλεις να πράττεις και για τον εαυτό σου. Μην προσπαθείς υπερβολικά και μην απογοητεύεσαι αν δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα, ακόμα και αν νιώθεις υπερήρωας μέσα στον ενθουσιασμό σου. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και απόλαυσε τη διαδικασία, το ταξίδι.


Το ότι μαθαίνεις μια πολεμική τέχνη δε σημαίνει ότι επιτρέπεται να εκτίθεσαι σε κινδύνους. Η εξάσκηση πρέπει να διαδραματίζεται σε περιβάλλον ασφάλειας ακόμα και σε έναν χώρο όπου κανείς εκπαιδεύεται στη μάχη και τη συμπλοκή. Οποιαδήποτε άσκηση θεωρείς ότι μπορεί να σου προξενήσει βλάβη, πρέπει να την κατονομάσεις στον υπεύθυνο και να αρνηθείς να την εκτελέσεις. Το ίδιο οφείλεις να κάνεις με οποιονδήποτε συνασκούμενό σου, που δε σέβεται τη δική σου διάθεση για να μάθει εκείνος. Να θυμάσαι, πως μέριμνα κάθε εκπαιδευτή/δασκάλου οφείλει να είναι πάντοτε και η προστασία των εκπαιδευόμενων και έχεις κάθε δικαίωμα να το απαιτείς από αυτόν.


Πρόσεξε επιμελώς το θέμα της υγιεινής. Ο χώρος μιας σχολής πρέπει να είναι καθαρός, τόσο μέσα στο τατάμι, όσο και στα αποδυτήρια. Πρέπει να φροντίζεις επιμελώς την προσωπική σου υγιεινή. Καθαρή και πλυμένη στολή είναι κάτι επιβεβλημένο σε χώρους άθλησης. Φρόντισε η αμφίεσή σου να μην εγκυμονεί κινδύνους για σένα και όσους εξασκούνται μαζί σου. Μεταλλικά κοσμήματα και αξεσουάρ, μακριά νύχια, είναι δυνατόν να προκαλέσουν τραυματισμούς την ώρα της προπόνησης/μαθήματος.


Συζήτησε σε ελεύθερο χρόνο, στο τέλος της προπόνησης, ότι απορία έχεις μαζί με τον εκπαιδευτή ή τους βοηθούς του ή κατέθεσε τους προβληματισμούς σου. Καλό είναι να ξεκαθαρίζονται ασάφειες και απορίες σε πρώτη ευκαιρία ώστε να μην εκκολάπτονται παρανοήσεις που οδηγούν σε παρεξηγήσεις.


Αν σε ενδιαφέρει να εντρυφήσεις στην πολεμική τέχνη που επέλεξες, μελέτησε την κουλτούρα και τη φιλοσοφία που υπάρχει γύρω της, αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να γνωρίσεις την βαθύτερη ουσία της τέχνης∙ το λόγο της δημιουργίας και ανάπτυξής της, τις βασικές αρχές της, καθώς και την ιδεολογία των ιδρυτών της. Μπορείς επίσης να αναζητήσεις ενημέρωση και γνώση για το αντικείμενο που άρχισες να μελετάς, μέσα από μια ευρεία γκάμα ελληνικής και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας.


Σοφία Ξυγαλά

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι