Η σχέση των πολεμικών τεχνών με τη διατήρηση της τεστοστερόνης σε φυσιολογικά επίπεδα

εικόνα άρθρου
Οι περισσότεροι από εσάς πιθανών να διαβάζεται για πρώτη φορά το κίνδυνο για θηλυκοποίηση του ανθρώπινου γένους. Όσο περνούν τα χρόνια τα άρθρα γύρω από το θέμα αυξάνονται. Πρόσφατα ένας διάσημος επιστήμονας σε μια μελέτη που έκανε πάνω στη μείωση ενός πληθυσμού ψαριών διαπίστωσε ότι ο θηλυκός πληθυσμός ήταν πολλαπλάσιος του αρσενικού και επιπλέον ανακάλυψε και μερικά ερμαφρόδιτα ψάρια!
Σίγουρα θα αναρωτιέστε τη σχέση έχει αυτό με το ανθρώπινο είδος. Ο επιστήμονας ερευνώντας το φαινόμενο βρήκε στο σώμα όλων των ψαριών πολλά αστικά απόβλητα τα οποία παλιότερα είχαν ενοχοποιηθεί για παραγωγή γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα) όταν εισχωρούν σε οποιοδήποτε φύλου οργανισμό. Οι ουσίες αυτές λεγόμενες ψεύδο- οιστρογόνα γιατί μιμούνται τις ορμόνες χωρίς να είναι, βρίσκονται παντού, στον αέρα, στο νερό, στο φαγητό. Είναι παράγωγα πλαστικών υλών, είναι αέρια τα οποία προέρχονται από καύση υλικών, είναι ουσίες που βρίσκονται σε κάποια καλλυντικά, είναι κάποιες τροφές (έχει ενοχοποιηθεί η σόγια, γαλακτοκομικά, πουλερικά) το φθόριο που υπάρχει σε ορισμένες οδοντόκρεμες, η ζάχαρη, τα μέταλλα κονσερβοποίησης και πολλά άλλα. Επιπλέον τα τελευταία 40 χρόνια έχουμε μια παγκόσμια πτώση στις τιμές μιας σημαντικότατης ορμόνης που ονομάζεται τεστοστερόνη και είναι υπεύθυνη για τα ανδρικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο τα εμφανισιακά (αρρενοποίηση) αλλά και τα ψυχολογικά. Η πτώση στις τιμή της ορμόνης εμφανίζεται από πολύ μικρές ηλικίες και έτσι είναι πολύ δύσκολο, αν δε διαγνωστεί έγκαιρα, να υπάρχει μια σταθεροποίηση αργότερα. Οι φυσιολογικές τιμές κάθε δεκαετία μειώνονται γιατί διαπιστώνεται ότι μειώνονται παγκόσμια τα επίπεδα στον ανδρικό πληθυσμό.

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται από τους όρχεις στα αρσενικά και από τις ωοθήκες σε ποσότητα 6 έως 7 φορές λιγότερη στις γυναίκες. Στους άνδρες η ορμόνη είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των όρχεων του προστάτη, του οσχέου, του πέους, της πυκνότητας οστικής και μυικής μάζας, των τριχών του σώματος, την εμβάθυνση της φωνής, την ανάπτυξη του μύλου του Αδάμ στο λαιμό, στην αρρενοποίηση του προσώπου (έντονα ζυγωματικά και γνάθος σε συνδυασμό με την αυξητική ορμόνη ), τα μειωμένα ποσοστά σε σχέση με τη γυναίκα του σπλαχνικού και μυικού λίπους, το γρηγορότερο μεταβολισμό, την εναπόθεση λίπους όταν υπάρχει στην κοιλιά, τη σπερματογένεση και άλλα. Σε δευτερογενές επίπεδο η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του ψυχολογικού υπόβαθρου ενός άντρα προσδίδοντας χαρακτηριστικά όπως η κυριαρχικότητα, ανταγωνιστικότητα, μαχητικότητα, τόλμη, πρωτοβουλία, ενεργή κοινωνική στάση, εργατικότητα Στην εφηβική ηλικία δημιουργείται το έντονο ενδιαφέρον για σεξ.

Αφού ξέρουμε τι είναι η τεστοστερόνη ας δούμε τώρα ποιοι είναι παράγοντες που επιδρούν στη μείωση της παραγωγής της. Το άγχος είναι ο πρώτος παράγοντας που ενοχοποιείται για μείωση της τεστοστερόνης στον ανδρικό πληθυσμό. Η μείωση του βραδινού ύπνου είναι ο επόμενος επιβαρυντικός παράγοντας. Έχει επαληθευτεί ότι όσο μικρότερος είναι ο βραδινός ύπνος -ανεξαρτήτως προσωπικών συνηθειών- τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση στη τιμής της τεστοστερόνης. Η αύξηση του λιπώδους ιστού στον ανδρικό οργανισμό μειώνει σημαντικά την έκκριση της ορμόνης. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια ένωση με την κατανάλωση ψευδο-οιστρογόνων και να αναφέρω ότι πλέον θα έχετε διαπιστώσει ότι στις μέρες μας υπάρχει και θηλυκοποίηση της εναπόθεσης λίπους στον ανδρικό οργανισμό. Περιοχές του σώματος όπου μαζεύουν λίπος οι γυναίκες (γλουτοί, μηροί, χέρια) τώρα μαζεύουν και αρκετοί άνδρες.

Έλλειψη σωματικής άσκησης.
Καθιστική ζωή.
Διατροφικά πρότυπα.

Ένα μικρό παράδειγμα των λάθος προτύπων που λανσάρουν είναι το πρωινό. Στις μέρες μας το σύνολο των διατροφών συνιστούν πλούσιο πρωινό με γνωστά παραδείγματα το αγγλικό, γερμανικό και αμερικάνικο πρωινό τα οποία ενώνουν γλυκά και αλμυρά, ψωμί, αλλαντικά και άλλα. Ταυτόχρονα επικρατεί η άποψη πως ότι και αν φας το πρωί θα καεί στη διάρκεια της ημέρας. Όσες τεκμηριωμένες έρευνες υπάρχουν για τη χρησιμότητα του πρωινού άλλες τόσες υπάρχουν για τα προβλήματα που δημιουργεί στη παραγωγή ινσουλίνης, την αύξηση της πείνας στη διάρκεια της ημέρας και τη πολύωρη οκνηρία.

Ένα ακόμα λάθος διατροφικό πρότυπο είναι οι επεξεργασμένες τροφές οι οποίες περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από την αυτούσια τροφή. Τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Τρώγοντας τες το αίσθημα πείνας μειώνεται προσωρινά και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα επανέρχεται δημιουργώντας αύξηση του βάρους, του λίπους και τέλος μείωση έκκρισης τεστοστερόνης.

Επόμενος απορυθμιστικός παράγοντας είναι το κάπνισμα (ειδικά από εφηβική ηλικία) το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Αναβολικά. Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο τα αναβολικά συντελούν στη μείωση έκκρισης φυσικής τεστοστερόνης. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ο οργανισμός αντιληφθεί ότι η ορμόνη είναι σε υψηλά επίπεδα διακόπτει ή μειώνει τη φυσική έκκριση της. Αν αυτό συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η φυσική παραγωγή τεστοστερόνης σταματά οριστικά.

Έλλειψη βιταμινών (A,D,E)
Έντονη κούραση, υπέρ-προπόνηση.
Λήψη φαρμάκων. Ενοχοποιούνται τα αντιφλεγμονώδη.
Κατάθλιψη.
Έλλειψη ψευδαργύρου (προσοχή γιατί το πλεόνασμα δεν επιδρά σε αύξηση τεστοστερόνης).
Γήρανση. Με την πάροδο των χρόνων η έκκριση της μειώνεται σταδιακά στον ανδρικό οργανισμό.

Μειωμένη ενασχόληση με το σεξ. Είναι αποδεδειγμένο ότι η αποστασιοποίηση από το σεξ ρίχνει αισθητά τα επίπεδα τεστοστερόνης. Αντιθέτως η συχνή ενασχόληση, ειδικά στην εφηβική ηλικία, φαίνεται ότι ενισχύει τα επίπεδα της.

Πολεμική τέχνη και τεστοστερόνη

Η πολεμική τέχνη σαν άσκηση βοηθά από μικρή ηλικία την παραγωγή σωστών τιμών τεστοστερόνης. Επιπλέον διατηρεί χαμηλά τα ποσοστά λίπους τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στη παραγωγή της. Η διαχείριση του στρες και των παραγόντων που το δημιουργούν είναι υψίστης σημασίας για την ομαλή παραγωγή τεστοστερόνης και η πολεμική τέχνη προσφέρει τα μέγιστα σε αυτό τον τομέα. Το σημαντικότερο όφελος όμως της πολεμικής τέχνης είναι η χαλιναγώγηση του ανδρικού χαρακτήρα ο οποίος στην εφηβεία είναι γεμάτος από ορμόνες. Επιθετικότητα, απειθαρχία, νευρικότητα είναι μερικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα ενός νέου τα οποία διαμορφώνονται με τις πολεμικές τέχνες από τις πρώτες προπονήσεις. Σε μεγαλύτερες ηλικίες η πολεμική τέχνη βοηθά στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης σε επιθυμητά επίπεδα άρα και τη διατήρηση της τεστοστερόνης σε φυσιολογικά επίπεδα. Η εντύπωση που έχει ένας άνδρας για την εξωτερική του εικόνα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη ψυχοσύνθεση του. Η πολεμική τέχνη καλλιεργεί την ανδρική αυτοπεποίθηση και αναπτύσσει τα αισθήματα της ασφάλειας και της σιγουριάς. Αυτά με τη σειρά τους είναι ικανά να διατηρούν τη τεστοστερόνη σε υψηλά επίπεδα.

Τρόποι αύξησης της φυσικής τεστοστερόνης.

Διατήρηση της εκγύμνασης σε εβδομαδιαία βάση. Η προπόνηση υψηλής έντασης καθώς και οι ασκήσεις που δραστηριοποιούν πολλές αρθρώσεις ταυτόχρονα είναι αποδεδειγμένο ότι διεγείρουν τη παραγωγή τεστοστερόνης.

Καθημερινός βραδινός ύπνος τουλάχιστον 7 ώρες. Μόνο ο βραδινός ύπνος βοηθά.
Ισορροπημένη διατροφή. Το μεγαλύτερο ποσοστό της καθημερινής μας διατροφής θα πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες, ακολουθεί η πρωτεΐνη και τέλος το λίπος. Παλιότερα πίστευαν ότι μια τροφή πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη βοηθά τη παραγωγή τεστοστερόνης, ωστόσο νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι υδατάνθρακες μπορούν να διεγείρουν την τεστοστερόνη όταν υπάρχει σωστός συνδυασμός τροφών χωρίς καμία διαφορά.

Αποφύγετε τα βαριά βραδινά γεύματα. Το βραδινό γεύμα το οποίο βαραίνει το στομάχι όχι μόνο προκαλεί υπνηλία αλλά μειώνει τη παραγωγή τεστοστερόνης.
Αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα. Μειώνεται αισθητά η παραγωγή τεστοστερόνης παρομοίως στις δυο κακές συνήθειες.
Ελαττώστε στο ελάχιστο τη ζάχαρη. Η ζάχαρη βρίσκεται κρυμμένη σχεδόν σε όλες τις τροφές σαν βελτιωτικό γεύσης. Αν ελαττώσετε τη προστιθέμενη ζάχαρη θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα για την υγεία σας.
Αποφύγετε σύνθετες και λιπαρές τροφές (μαγιονέζα, σάλτσες). Τρώτε ανεπεξέργαστες τροφές, δηλαδή προτιμήστε να φάτε ένα φρούτο από το να πιείτε το χυμό του, προτιμήστε να φάτε ένα κομμάτι κρέας από μπιφτέκια.
Ανεβάστε τη πρόσληψη βιταμίνης C. Λαχανικά, φρούτα, όσπρια.
Αποφύγετε, όσο μπορείτε, το άγχος. Βγείτε έξω, μιλήστε με φίλους, εξωτερικεύστε τους προβληματισμούς σας. Το άγχος είναι ο κύριος εχθρός της τεστοστερόνης.
Κάντε τακτικά αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, μέσα στις γενικές εξετάσεις προσθέστε και την εξέταση ελεύθερης τεστοστερόνης
Ελέγχετε τακτικά το βάρος σας. Να γνωρίζετε περιληπτικά ότι όταν αυξάνεται το βάρος μειώνεται η παραγωγή τεστοστερόνης και το αντίθετο.
Αποφύγετε τη σόγια. Έρευνες δείχνουν ότι η σόγια διεγείρει τη παραγωγή οιστρογόνων (θηλυκών ορμονών).
Διατηρείστε υγιείς σεξουαλικές συνήθειες. Αυτό προϋποθέτει καλό οικογενειακό κλίμα (αν είστε παντρεμένοι).
Βελτιώστε την εξωτερική σας εμφάνιση. Αν νιώθετε ότι αρέσετε τότε βελτιώνετε αισθητά τη παραγωγή τεστοστερόνης.

Τελειώνοντας με αυτό το τεράστιο θέμα θα ήθελα να αναφέρω ότι ο λόγος γραφής του έχει και κοινωνικές προεκτάσεις τις οποίες δεν επιθυμώ να προβάλω. Αφήνω στη γνώμη σας τα σημεία των καιρών τα οποία απλώς περιγράφω. Η αύξηση των ουσιών που προκαλούν οιστρογονισμό καθώς και η μείωση παραγωγής της κύριας αντρικής ορμόνης μέσα από το σύγχρονο τρόπο ζωής που προβάλλετε απ' όλα τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να εφιστά τη προσοχή μας και να μας δραστηριοποιεί. Η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες, ειδικά από τις μικρές ηλικίες, δημιουργεί ένα υγιή οργανισμό ο οποίος παράγει επαρκή ποσότητες αντρικών ορμονών ενώ ταυτόχρονα προάγει κανόνες σωστής συμπεριφοράς και γενικότερης υγείας τα οποία θέτουν όρια και προλαμβάνουν τις περισσότερες παρεκτροπές! Στις μεγαλύτερες ηλικίες τα αποτελέσματα είναι ικανά να επαναφέρουν τη σωστή παραγωγή ορμονών και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια υγιή κοινωνική και σεξουαλική υγεία.

Νίκος Κορρές

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι