Η τέχνη της αρπάγης και του ελέγχου (τσιν να)

εικόνα άρθρου
Το Τσιν Να είναι αναπόσπαστο κομμάτι τεχνικής των περισσότερων πολεμικών τεχνών. Ο δάσκαλος Χαν Τσινγκ Τανγκ, αυθεντία στην τέχνη του τσιν να, το θεωρούσε ανώτερο από όλες τις τέχνες που περιλάμβαναν χτυπήματα, γιατί έδινε τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου του αντιπάλου. Ωστόσο, πίστευε ότι αν δεν είναι κανείς αυθεντία στην τέχνη του Τσιν Να, τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιεί μια πολεμική τέχνη με χτυπήματα.

Το Τσιν στην κινεζική σημαίνει "αρπάζω", το Να σημαίνει "ελέγχω". Παρότι οι τεχνικές του Τσιν Να εικάζεται πως δημιουργήθηκαν πριν εκατοντάδες χρόνια στην Κίνα, άρχισαν να σχηματοποιούνται και να αναπτύσσονται από τους μοναχούς του Σαολίν κοντά στο 527 μ. Χ., με σκοπό την υπεράσπιση του μοναστηριού από εισβολείς. Σκοπός ήταν να μπορεί να ακινητοποιηθεί ο εισβολέας χωρίς να απειληθεί η ζωή και η σωματική του ακεραιότητα. Για το λόγο αυτό, η τέχνη του τσιν να κρίνεται ως η καταλληλότερη σήμερα προς χρήση σε επαγγέλματα στρατιωτικά και αστυνομικά, όπου κανείς έχει τη δυνατότητα να ακινητοποιήσει πλήρως τον αντίπαλο, να τον ελέγξει και να τον δέσει. Το Τσιν Να, βέβαια, εκτός από τις τεχνικές κλειδωμάτων, περιλαμβάνει χτυπήματα καθώς και στραγγαλισμούς.

Το 1943, ο μοναχός Σι Τσεν Σου δημιούργησε ένα ξύλινο ομοίωμα και κατέγραψε τα κανάλια των μεσημβρινών του ανθρώπινου σώματος καθώς και τα σημεία πίεσης που μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτό. Εντόπισε 36 θανατηφόρα σημεία, 18 σημεία παράλυσης και 64 σημεία υγειονομικής περίθαλψης, συνολικά κατέγραψε 118 σημεία πίεσης. Οι τεχνικές των κλειδωμάτων βασίζονται στο χάρτη των μεσημβρινών του ανθρώπινου σώματος και αποδεικνύουν την άριστη γνώστη της ανατομίας του σώματος που είχαν οι Σαολίν μοναχοί όταν την ανέπτυξαν. Σημειώστε, πως βασική αρχή των κλειδωμάτων είναι το σπάσιμο της ισορροπίας του αντιπάλου πριν την εφαρμογή του κλειδώματος της άρθρωσης και δίνεται έμφαση στην επίθεση στο αδύνατο μέλος του αντιπάλου.

Γενικά, οι τεχνικές του Τσιν Να βασίζονται στην επίθεση σε συγκεκριμένα σημεία πίεσης ώστε να καταστήσουν ανίκανο τον αντίπαλο να αντιδράσει. Γι’ αυτό, ακόμα και μετά τη χαλάρωση μιας λαβής, ο αντίπαλος είναι ανίκανος να συνεχίσει την επίθεση, έχει εξουδετερωθεί καθώς έχει πληγεί ένα νεύρο ή ένας τένοντας που έχει εκμηδενίσει την ίδια την κινητικότητα του μέλους. Το Τζουά Τζιν εφαρμόζεται μέσω της αρπαγής μυών και τενόντων, το Να Σούε μέσω αρπαγής ή της πίεσης κοιλοτήτων του σώματος και το Τσόου Γκου εστιάζεται στο χειρισμό των οστών. Οι ασκήσεις που χρησιμοποιούνται για να δυναμώσουν τα δάκτυλα και την παλάμη είναι πολύ ενδιαφέρουσες και διάσημες και μέσα από ταινίες, το δάμασμα της τίγρης, το πιάσιμο δοχείων με τα πόδια τίγρης, το βύθισμα χεριών σε φασόλια. Φυσικά, συνοδεύονται και από ασκήσεις τσι κουνγκ και ανάπτυξης της εσωτερικής ενέργειας.

Οι βασικές αρχές του Τσιν Να είναι πέντε:

1.Φεν Τζιν: αρπαγή μυών και τενόντων (τζουά τζιν) που εφαρμόζεται με δάκτυλα που τσιμπούν και διαχωρίζουν τους μύες από τους τένοντες του αντιπάλου, προκαλώντας μέγιστο πόνο. Πίεση σε κοιλότητες του σώματος (να σούε) με πίεση στους μεσημβρινούς κυκλοφορίας του τσι για να προκληθεί διακοπή της κυκλοφορίας.
2.Νίου Γκου: εξάρθρωση οστών (τσόου γκου), που μπορεί να προκληθεί αν η τεχνική εφαρμοστεί σε πλήρη ισχύ. Προκαλούντες βλάβες στους συνδέσμους, μύες και τένοντες στο οστό που έχει πληγεί. Συνήθως εφαρμόζεται με τέτοια ισχύ ώστε απλά να χάσει την ισορροπία του ο αντίπαλος, να πέσει στο έδαφος και να ακινητοποιηθεί εκεί.
3.Πι Τσι: διακοπή/μπλοκάρισμα αναπνοής, με ένα χτύπημα, πίεση ή τεχνική πνιγμού, χτύπημα στο ηλιακό πλέγμα ή σε σημεία του σώματος, που θα προκαλέσουν απότομη συστολή των μυών και εν συνεχεία πνευμονικό σπασμό. Κάτι τέτοιο προκαλεί προσωρινή διακοπή της αναπνοής και απώλεια δυνάμεων του αντιπάλου με σκοπό την ακινητοποίησή του ή την φυγή.
4.Ντιέν Μάι: φραγή φλεβών/αρτηριών με σκοπό την απώλεια των αισθήσεων. Τεχνικές που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν έτσι απώλεια αισθήσεων. Δεν διδάσκονται ευρέως για προφανείς λόγους. Οι τεχνικές αυτές γνωστές στην καντονέζικη διάλεκτο ως Ντιμ Μακ, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν και να θεραπεύσουν.
5.Ντιέν Σούε: γνωστό ως σημείο πίεσης (κανάλι τσι)- πίεση νεύρων και φλεβών/αρτηριών ή πίεση του κέντρου των νεύρων και πίεση κοιλοτήτων με σκοπό να πληγούν τα νεύρα, που είναι γνωστά ως κανάλια του τσι και καθορίζουν τις λειτουργίες του σώματος και τα διαπερνά η ζωτική ενέργεια. Επίθεση σε αυτά τα κανάλια, μπορεί να προκαλέσει ασθένειες, εγκεφαλικές βλάβες και θάνατο. Δεν διδάσκονται για προφανείς λόγους, αλλά και λόγω έλλειψης της γνώσης των τεχνικών από το σύνολο των εκπαιδευτών.

Από το τέλος της δυναστείας Τσινγκ (1644 - 1911) μόνο οι τρεις πρώτες αρχές του Τσιν Να επιτρέπεται να διδάσκονται δημόσια.

Σοφία Ξυγαλά


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Dr. Yang Jwing-Ming, COMPREHENSIVE APPLICATIONS OF SHAOLIN CHIN NA, editions YMAA Publications Center.
Liu Jin Sheng, SKILL OF CATCH AND HOLD, Shanghai 1936.
Ρόμπερτ Γ. Σμιθ, ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ, εκδόσεις Αλκίμαχον.
Wong Kiew Kit, Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΑΟΛΙΝ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ, εκδόσεις Πύρινος Κόσμος.

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι