Μεταφορά αφρικανικής σκόνης και ανοιξιάτικες αλλεργίες. Πόσο επηρεάζουν την προπόνηση;

εικόνα άρθρου
Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στο πόσο επιβλαβής για τη δημόσια υγεία είναι η αφρικανική σκόνη που έρχεται στη χώρα μας. Επίσης θα μιλήσουμε για τις αλλεργίες οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα διακοπής της άθλησης τους ανοιξιάτικους μήνες. Τέλος θα εξετάσουμε τη σχέση αφρικανικής σκόνης με την αύξηση των αλλεργιών στη χώρα μας.

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης που βλέπουμε συχνά στον ουρανό δεν είναι κάτι καινούργιο. Παρουσιάζεται περίπου 30 φορές το χρόνο, αυτή η συχνότητα το κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οι κλιματολογικές συνθήκες που δημιουργούν αυτό το φαινόμενο (ανύψωσης, μεταφοράς και απόθεσης της σκόνης) παρουσιάζονται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το ερώτημα που εύλογα θέτει κάποιος είναι γιατί η αφρικανική σκόνη είναι επικίνδυνη;

Από αναλύσεις στη σύσταση της σκόνης βρέθηκαν πολλά βαρέα μέταλλα (αρσενικό,μόλυβδος,χρώμιο,βανάδιο) επικίνδυνα για την υγεία. Το πρόβλημα μεγεθύνεται όταν η σκόνη βρίσκεται πάνω από αστικά κέντρα γιατί έχει την ιδιότητα να προσκολλά επάνω της αστικούς ρύπους και αλλεργιογόνους παράγοντες (γύρη). Η σκόνη αυτή αποτελούμενη από τόσα επικίνδυνα μικροσωματίδια βρίσκεται σε τέτοια μορφή στην ατμόσφαιρα που είναι άμεσα εισπνεόμενη και απορροφηθείσα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Εξετάζοντας την αφρικανική ήπειρο και κυρίως τα σημεία από τα οποία υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανύψωσης διαπιστώνουμε:

1ον Δεν υπάρχουν απαγορεύσεις στη χρήση επιβλαβών φυτοφαρμάκων
2ον μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση σε αστικά κέντρα πχ Κάιρο,
3ον Καύση ρύπων σε μεγάλες χωματερές
4ον επικίνδυνοι ρύποι από πολεμικές συγκρούσεις (βομβαρδισμοί στη Λιβύη τα προηγούμενα χρόνια)
5ον ερημοποίηση παλαιότερων καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Συνήθη συμπτώματα από την εισπνοή της αφρικανικής σκόνης είναι: Ναυτία, κόπωση, πονοκέφαλος, δύσπνοια. Επιπροσθέτως όταν τα επίπεδα της σκόνης είναι μεγάλα το υπουργείο υγείας ανακοινώνει προστατευτικά μέτρα για ευπαθή ομάδες και για το γενικό πληθυσμό. Μέσα σε αυτά είναι η αποφυγή μετακινήσεων σε ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργικά,αναπνευστικά ή καρδιακά νοσήματα, αποφυγή άθλησης σε εξωτερικούς χώρους, μείωση του χρόνου παραμονής σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Πολεμική τέχνη και αφρικανική σκόνη. Τρόποι αντιμετώπισης

Γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω ότι η πολεμική τέχνη σε εξωτερικούς χώρους είναι απαγορευτική κατά το διάστημα που η αφρικανική σκόνη βρίσκεται στον περιβάλλον μας.
Μέσα στο χώρο προπόνησης θα πρέπει να γίνει πολύ καλός καθαρισμός, επιπλέον επιβάλλεται καθαρισμός φίλτρων των κλιματιστικών. Το μάθημα θα πρέπει να γίνεται με κλειστές πόρτες, παράθυρα και ανοικτό τον εξαερισμό στο κλιματιστικό. Αν η σχολή βρίσκεται στο κέντρο της πόλης απαιτείται η χρήση καλού ιονιστή, ανάλογου με τα τετραγωνικά της σχολής.

Μετά το τέλος της προπόνησης οι μαθητές θα πρέπει να μένουν στο χώρο εύλογο χρόνο για τη ρύθμιση της αναπνοής σε φυσιολογικά επίπεδα. Η προπόνηση εκείνες τις ημέρες μπορεί να είναι ήπιας μορφής.

Αλλεργία

Η λέξη σημαίνει άλλο-έργο, με αυτόν τον όρο λοιπόν εννοούμε τη λαθεμένη αντίδραση του οργανισμού (ανοσοποιητικό σύστημα, υπεύθυνο για την καταπολέμηση ασθενειών), σε ουσίες οι οποίες φυσιολογικά δεν είναι βλαβερές. Οι ουσίες αυτές που προκαλούν την εν λόγω αντίδραση ονομάζονται αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι τροφικά και περιβαλλοντικά. Μέσα από πολύπλοκους μηχανισμούς τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού αφού αντιληφθούν μια εισβολή απελευθερώνουν μια ουσία η οποία έχει σαν στόχο την καταπολέμηση του αλλεργιογόνου, αυτή η ουσία ονομάζεται ισταμίνη και είναι υπεύθυνη για τα αλλεργικά συμπτώματα.

Οι κυριότερες ανοιξιάτικες αλλεργίες προκαλούν αντιδράσεις από το δέρμα ή το αναπνευστικό. Ο κυριότερος υπαίτιος παράγοντας είναι η γύρη των δέντρων, λουλουδιών ή αγριόχορτων τα οποία κυκλοφορούν την άνοιξη στον αέρα. Οι συνηθέστερες αλλεργίες είναι η αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα και η επιπεφυκίτιδα. Λιγότερο συχνές είναι οι τοπικές δερματίτιδες με συχνότερο αλλεργιογόνο τις κάμπιες των πεύκων.

Αλλεργική ρινίτιδα: Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Καταρροή,βήχας,πονοκέφαλος,κακουχία. Ωστόσο δε συνυπάρχει πυρετός και έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε τη διάγνωση.
Αλλεργικό άσθμα: Τα συμπτώματα είναι δύσπνοια, ξηρός βήχας και συριγμό στην αναπνοή.
Επιπεφυκίτιδα: Τα συμπτώματα είναι κοκκίνισμα στα μάτια, δάκρυσμα, φαγούρα.
Τοπική δερματίτιδα: Προέρχεται κυρίως από τα τριχίδια της κάμπιας των πεύκων τα οποία σε επαφή με το δέρμα δημιουργούν έντονο κοκκίνισμα τοπικά, φαγούρα και σπυράκια.

Η φαρμακευτική αγωγή που συστήνει ο γιατρός είναι συνήθως: αποσυμφορητικά, αντισταμινικά, κορτικοστεροειδή, αντιαλλεργικά.

Αλλεργίες και πολεμική τέχνη

Κατά τη γνώμη μου όταν η αλλεργία αφορά το ανώτερο αναπνευστικό δεν υπάρχει πρόβλημα στην πολεμική τέχνη όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα και ένα αποσυμφορητικό το οποίο επιτρέπει την ομαλή λειτουργία της αναπνοής. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν η αλλεργία συνοδεύεται από βήχα και δύσπνοια. Η χρήση αντισταμινικών ενδεικνύεται αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται μείωση της προσοχής και υπνηλία. Αν έχετε τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να σταματάτε την άσκηση γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αφού αναφέρετε ότι θέλετε να ασκηθείτε σε πολεμική τέχνη για να σας προτείνει το κατάλληλο φάρμακο.
Σε τοπικές δερματίτιδες θα πρέπει να αποφύγετε να καλύψετε την πάσχουσα περιοχή γιατί ο ιδρώτας και η αύξηση της θερμοκρασίας δυσκολεύουν την ίαση.

Οι αλλεργίες στη χώρα μας έχουν αυξηθεί σημαντικά και ένας από τους κύριους λόγους είναι η όλο και πιο συχνή εμφάνιση αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας. Η γύρη έχει την ιδιότητα να προσκολλάται στα αιωρούμενα μόρια σκόνης και να μένει στον αέρα για περισσότερο χρόνο, έτσι το αναπνεόμενο ποσοστό γύρης είναι πολύ μεγαλύτερο όταν έχουμε παρουσία αφρικανικής σκόνης.

Ο πληθυσμός θα πρέπει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, μερικά από αυτά είναι: Πλένετε συχνότερα τα χέρια σας και τα μαλλιά σας πριν πέσετε για ύπνο.

• Μη στεγνώνετε τα ρούχα σας έξω.
• Καθαρίζετε συχνά και έξω από το σπίτι τα κατοικίδια σας.
• Μην αερίζετε κλινοσκεπάσματα άνοιξη με αφρικανική σκόνη.
• Μην ανοίγετε παράθυρα.
• Μην κάθεστε κοντά σε ανεμιστήρες.
• Χρησιμοποιείστε σε κάθε έξοδο σας γυαλιά ηλίου.
• Αποφύγετε τις μετακινήσεις όταν η αφρικανική σκόνη είναι σε υψηλά επίπεδα.
• Τοποθετήστε τα παπούτσια και τα ρούχα που φορούσατε σε ένα μέρος του σπιτιού για να μη μεταφέρονται ουσίες από αυτά σε όλο το σπίτι.
• Αφαιρέστε χαλιά και μοκέτες και καθαρίστε (σφουγγάρισμα) συχνότερα το σπίτι.
• Μην ανοίγετε το παράθυρο του αυτοκινήτου.
• Καθαρίστε τα φίλτρα των κλιματιστικών και χρησιμοποιείστε τα όσο πιο συχνά μπορείτε.

Νίκος Κορρές


×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι