Τσεν Σιάο Γουάνγκ: Από την Κίνα σε ολόκληρο τον κόσμο

εικόνα άρθρου
Όταν συνάντησα το 1996 για πρώτη φορά τον δάσκαλο Τσεν, που έκανε επίδειξη του στυλ Τσεν στους Αέρηδες στην Πλάκα, εντυπωσιάστηκα πραγματικά. Τον είδαμε μαζί με τον δάσκαλο μου, που έφερε το Τάι Τσι στην Ελλάδα, Πέτρο Κουρόπουλο. Εκείνα τα χρόνια στη χώρα μας ερχόντουσαν ελάχιστοι δάσκαλοι να μας διδάξουν. Ήταν λοιπόν ένα σημαντικό γεγονός το ότι ένας απόγονος αυτού του στυλ ήταν μαζί μας. Από τότε έρχεται τακτικά στην Ελλάδα και μέσα από τα σεμινάρια του έχουμε τη χαρά να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε σε αυτή την υπέροχη τέχνη.

Από όσο γνωρίζουμε σήμερα το Τάι Τσι Τσουάν δημιουργήθηκε από τον Τσεν Γουάν Τινγκ, έναν βασιλικό φρουρό, στα μέσα του 17ου αιώνα στο χωριό Τσενταιαγκόου της επαρχίας Χενάν. Ο Τσεν Γουάν Τινγκ πήρε στοιχεία από πολλές πολεμικές τέχνες που γνώριζε και έτσι δημιούργησε το Τάι Τσι. Υπάρχουν βέβαια άλλες ‘οικογένειες’ στο Τάι Τσι που αμφισβητούν κάτι τέτοιο, αλλά είναι πολλοί οι ιστορικοί που το υποστηρίζουν, γιατί κυρίως σώζονται δύο γραπτά κείμενα από εκείνη την εποχή.

Στο χωριό αυτό γεννήθηκε το 1945 ο δάσκαλος Τσεν, απόγονoς του Τσεν Γουάν Τινγκ και εγγονός του φημισμένου Τσεν Φακέ. Από μικρή ηλικία ο δάσκαλος Τσεν εκπαιδεύτηκε στο Τσεν τάι τσι, το πρώτο στυλ τάι τσι που δημιούργησε οικογένειά του. Μέσα από σκληρή εκπαίδευση διδάχτηκε επίσης τη θεωρία, τις φόρμες, τα όπλα, τα χέρια που σπρώχνουν, το τσι κούνγκ, αλλά και τις μαχητικές εφαρμογές από τον πατέρα του Τσεν Σιάο Σου και τους θείους του Τσεν Τζάο Πι και Τσεν Τζάο Κούι.

Το 1980 γίνεται μέλος της διοίκησης του Ινστιτούτου Αθλητισμού της επαρχίας Χενάν και αρχίζει να διδάσκει επαγγελματικά τάι τσι. Έχει κερδίσει χρυσά μετάλλια σε διεθνή και εθνικά πρωταθλήματα το 1980,1981 & 1982 και έχει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή όταν το 1985 εκπροσώπησε την Κίνα στην πρώτη διεθνή συνάντηση Πολεμικών Τεχνών στο Ξιάν. Του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του πρωταθλητή πάνω από είκοσι φορές. Χαρακτηρίζεται Μεγάλος Δάσκαλος της 19ης Γενιάς και είναι ένας από τους φημισμένους 4 τίγρεις του Τσεν Τάι Τσι Τσουάν που κρατούν στα χέρια τους τη διαδοχή της γενεαλογίας του στυλ, επιφορτισμένοι με το καθήκον να την διατηρήσουν, να την εξελίξουν και να την περάσουν στις επόμενες γενιές.

Πολλές φορές μας έχει πει κατά την διάρκεια των σεμιναρίων ότι, «η συνεπής άσκηση στο τάι τσι μας χαρίζει καλή υγεία, μακροζωία και ισορροπία, η έλλειψη της οποίας είναι το μεγάλο πρόβλημα των ανθρώπων σήμερα. Επίσης η άσκηση μας προσφέρει μαχητικές δεξιότητες και την ικανότητα της αυτοάμυνας. Οι ικανότητες που αποκτούμε είναι χρήσιμες σε κάθε φάση της ζωής μας».

Εδώ και χρόνια ο δάσκαλος Τσεν διδάσκει σε πάρα πολλές χώρες και σε δεκάδες χιλιάδες μαθητές. Έχει προωθήσει ακούραστα την τέχνη της οικογένειάς του σε ολόκληρο τον κόσμο. «Η διδασκαλία, λέει, είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να ρίξει νερό σε ένα φλιτζάνι το οποίο πολλές φορές είναι κλεισμένο με ένα καπάκι. Θα πρέπει πρώτα να βγει το καπάκι ώστε να μπορέσει ο δάσκαλος να ρίξει μέσα το νερό. Για να γίνει αυτό πρέπει να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη μεταξύ δασκάλου και μαθητή γεγονός που χρειάζεται ειλικρίνεια και ικανότητα προσαρμογής»

Το στυλ Τσεν φημίζεται για τις εκρηκτικές κινήσεις του μέσα στη φόρμα που είναι ένας συνδυασμός της δύναμης που έρχεται από την εξάσκηση και των σπειροειδών κινήσεων που έχει η φόρμα . Ο δάσκαλος Τσεν μας εξηγεί «ότι αυτή η ξαφνική έκρηξη δύναμης είναι πολύ ειδική γιατί πηγάζει μέσα από κάθε κομμάτι του σώματος. Φυσικά για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο χρειάζεται εξάσκηση πολλών χρόνων γιατί αυτή η δύναμη είναι εσωτερική και όχι μυϊκή».

Το 1988 ο Τσεν Σιάο Γουάνγκ τιμήθηκε με βραβείο για την συμβολή του στις πολεμικές τέχνες από το Διεθνές Ινστιτούτο των πολεμικών τεχνών. Ασχολείται επίσης με την τέχνη της καλλιγραφίας που θεωρεί ότι βοηθάει στην καλλιέργεια του ατόμου, και την κινέζικη ιατρική. Έχει γράψει πολλά βιβλία και δοκίμια σχετικά με το τάι τσι που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν δημοσιευθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1990 έφυγε από την Κίνα για να προωθήσει και να προβάλει το τάι τσι σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2003 δέχθηκε πρόσκληση για να επιστρέψει στην πατρίδα του και από τότε μέσα στις δραστηριότητές του είναι και η ανοικοδόμηση του χωριού των Τσέν, που δέχεται πάρα πολλούς μαθητές κάθε χρόνο. Ένα από έργα που γίνονται στο χωριό είναι η ανακαίνιση του σπιτιού του Τσεν Γουάν Τίνγκ και η δημιουργία μουσείου του τάι τσι. Για τον σκοπό αυτό ο δάσκαλος Τσεν διαθέτει μέρος των εσόδων του και εργάζεται ακούραστα για την υλοποίησή του.

Μέσα στο 2015 συμπλήρωσε τα εβδομήντα του χρόνια με πολλούς εορτασμούς και επιδείξεις του στυλ στο χωριό των Τσεν. Εκατοντάδες μαθητές ήρθαν από πολλές χώρες του κόσμου για να γιορτάσουν μαζί του το γεγονός.

Ακούραστος και δυνατός συνεχίζει την διδασκαλία με αγάπη για τους μαθητές του έχοντας πραγματική γνώση και εξαιρετικές ικανότητες σε αυτό που κάνει.
Η φήμη του μέσα στο χώρο των πολεμικών τεχνών είναι καταξιωμένη και εμείς τυχεροί που τον έχουμε κοντά μας για να μας δείχνει με τον τρόπο του τον δρόμο της άσκησης με συνέπεια και της αυτογνωσίας.

Ελευθερία Καζαντζή
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι