Σωματική κακοσμία και μύκητες

εικόνα άρθρου
Πρόκειται για δυο ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα τα οποία ταλαιπωρούν το σύνολο των σχολών πολεμικών τεχνών. Είναι γεγονός ότι μερικές φορές στην προσπάθεια να είμαστε συνεπείς στο μάθημα παραλείπουμε το ντους. Αν συμβεί η ίδια παράλειψη από τρία ή τέσσερα άτομα το αποτέλεσμα είναι η κακοσμία όλης της σχολής. Αν εμείς οι ίδιοι ερχόμασταν για πρώτη φορά σε αυτή τη σχολή με σκοπό να πάρουμε πληροφορίες και μύριζε άσχημα είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα γραφόμασταν.

Η σωματική κακοσμία και οι μύκητες έχουν την ίδια αιτία. Τον ιδρώτα. Ο σημαντικότερος λόγος ο οποίος ιδρώνουμε είναι η προσπάθεια ψύξης του σώματος από την αύξηση της θερμοκρασίας. Το σώμα προσπαθεί να καλύψει την επιφάνεια του με νερό το οποίο κατά την εξάτμιση του θα ρίξει τη γενική μας θερμοκρασία. Όσο πιο πολύ ανεβάζουμε τη θερμοκρασία μας, μέσω της άσκησης, τόσο περισσότερο οι αδένες μας αποβάλουν ιδρώτα. Ωστόσο η κακοσμία δε σχετίζεται τόσο από την αύξηση του ιδρώτα όσο από άλλους παράγοντες όπως: Πλημμελής καθαριότητα, κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών (πλούσια σε μπαχαρικά, θαλασσινά, αλλαντικά, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα λίπους), κατανάλωση αλκοόλ, διάφορες ορμονικές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία. Ανάλογα με την οσμή του ιδρώτα ένας δερματολόγος μπορεί να κατευθυνθεί προς μια ασθένεια η οποία βρίσκεται ακόμα σε λανθάνουσα μορφή, γιαυτό το λόγο είναι καλό να επισκεφθείτε έναν, εάν τηρείτε τους κανόνες υγιεινής αλλά το πρόβλημα της κακοσμίας παραμένει.

Οι μύκητες είναι άλλο ένα συχνό φαινόμενο στις πολεμικές τέχνες. Η ταχεία διάδοση είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους. Υγρό, σκοτεινό, και χωρίς αερισμό είναι το περιβάλλον που βοηθάει στη δημιουργία τους. Άρα το παπούτσι είναι ένας από τους ιδανικότερους τόπους δημιουργίας τους. Εξίσου ιδανικός μπορεί να γίνει ένας κοινόχρηστος χώρος με ντουζιέρες καθώς επίσης και τα στρώματα μιας σχολής τα οποία δεν αερίζονται και μένουν για μεγάλα διαστήματα γεμάτα ιδρώτα. Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης τους στον άνθρωπο είναι διαμέσου της επαφής. Άρα σε μια σχολή όπου όλοι κυκλοφορούν ξυπόλητοι το πρώτο σημείο επαφής με τους μύκητες είναι τα πόδια. Τα πρώτα συμπτώματα είναι : φαγούρα, καυσαλγία, κακοσμία. Στην εξέλιξη τους παρουσιάζεται: ερυθρότητα, ξεφλούδισμα κυρίως μεταξύ των τελευταίων δακτύλων. Η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία γίνεται από δερματολόγο. Υπάρχουν δεκάδες αντιμυκητιασικά και σε διάφορες μορφές ( πούδρα, σπρέι, αλοιφή, σαπούνι). Μόνο ο γιατρός γνωρίζει τι ακριβώς είναι κατάλληλο για εσάς.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εμφανίζουν συχνότερα από άλλους μυκητιάσεις. Σε αυτό πιθανολογείται η μειωμένη αντίσταση του ανοσοποιητικού κυρίως λόγω κακής διατροφής.
Είναι αυτονόητο ότι μέχρι να εξαλειφτεί το πρόβλημα αποφεύγουμε τις προπονήσεις.

Σαν σχολή θα πρέπει να φροντίσετε να διαφυλάξετε την υγεία των μαθητών σας. Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθήστε να καθαρίζετε το χώρο εκπαίδευσης καθημερινά με ειδικό μικροβιοκτόνο, πλύνετε και στεγνώστε τις ντουζιέρες όσο συχνότερα γίνεται, απαγορεύστε σε οποιονδήποτε να εισέρχεται με παπούτσια στο χώρο εκπαίδευσης. Τοποθετήστε μερικά ζευγάρια παντόφλες κοντά σε τουαλέτες και ντουζιέρες για τους μαθητές σας. Ανοίγετε καθημερινά πόρτες και παράθυρα για να αερίζετε ο χώρος. Πέρα όμως από αυτά θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τους μαθητές σας μιλώντας τους για τους τρόπους προφύλαξης και αντιμετώπισης της σωματικής κακοσμίας και των μυκητιάσεων.

Ατομική καθημερινή καθαριότητα. Πρέπει να μιλήσετε για τα προβλήματα που δημιουργούνται σε ένα κλειστό περιβάλλον στο οποίο αθλούνται πολλά άτομα, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος προλαμβάνετε όταν είμαστε εμείς οι ίδιοι καθαροί. Φροντίζουμε να έχουμε κάνει ένα ντους πριν ασκηθούμε να έχουμε κόψει τα νύχια μας. Δεν αφήνουμε ποτέ τη στολή μας στη σχολή. Χρησιμοποιούμε δυο ή περισσότερες στολές εβδομαδιαίως και πάντοτε αερίζουμε τη στολή που φορέσαμε τελευταία. Αν έχετε ξεχάσει μια στολή μέσα στη τσάντα σας προτιμήστε να φορέσετε μια αθλητική φόρμα και να πάτε για μάθημα γιατί είναι σίγουρο ότι σε αυτό το ύφασμα έχουν δημιουργηθεί μύκητες. Πλύνετε σε τουλάχιστον 60 βαθμούς Κελσίου αφού πρώτα τη γυρίσετε το μέσα έξω και στεγνώστε την καλά. Μην κυκλοφορείτε ξυπόλητοι σε σημεία της σχολής τα οποία έχουν πατηθεί με παπούτσια. Όσο βρίσκεστε στη σχολή αλλά εκτός προπόνησης κυκλοφορούμε πάντοτε με παντόφλες που βοηθούν να αερίζεται το πόδι. Αν φέρνετε μαζί σας παντόφλες βάλτε της σε μια τσάντα έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα ρούχα. Κάντε συχνά ντους και συχνότερα αλλάξτε κάλτσες, χρησιμοποιώντας πάντοτε βαμβακερές. Αν κάνετε ντους στη σχολή στεγνώστε καλά τα πόδια σας, φορέστε κάλτσες και μετά εσώρουχα γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να μεταδώσετε τους μύκητες από τα πόδια στα γεννητικά όργανα. Αλλάζετε τακτικά ρούχα και μην περιμένετε να μυρίσουν για να τα βγάλετε. Χρησιμοποιήστε αντιιδρωτικά σπρέι μόνο μετά τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.

Είναι πολύ δύσκολο εκ μέρους του δασκάλου να πει σε κάποιον προσωπικά να προσέξει την ατομική του υγιεινή. Μπορεί να γίνει πολύ ευκολότερο αν τακτικά αναφερόμαστε σε όλη την τάξη για τους τρόπους προφύλαξης και αντιμετώπισης της κακοσμίας και της δημιουργίας μυκητιάσεων. Η πολεμική τέχνη σε μαθαίνει στις μέρες μας να σέβεσαι την ύπαρξη του άλλου, αλλά πρώτα απ’ όλα τη δική σου.

Nίκος Κορρές
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι