Πολιτική και πολεμική τέχνη

εικόνα άρθρου
Είδαμε αυτό το καλοκαίρι να συμβαίνουν στη χώρα μας καταστάσεις οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο. Γίναμε θεατές στο πολιτικό θέατρο του παραλόγου.
Σαν παρατηρητής των πολιτικών φαινομένων αποφάσισα να γράψω πάνω σε αυτό. Τώρα, εύλογα, θα ρωτήσετε ¨με τη γνώση και εμπειρία ασχολείσαι με το αντικείμενο;¨ Θα σας απαντήσω ότι θα προσπαθήσω να γράψω με περισσότερη σοβαρότητα από αυτούς που έχουν εδώ και χρόνια αναλάβει τη τύχη μας σαν κράτος. Στη συνέχεια θα επεκταθώ στο τρόπο που επηρεάζει η πολιτική με τις αποφάσεις της τη κοινωνία και πως αυτή με τη σειρά της τη πολεμική τέχνη.

Χωρίς να θέλω να κρίνω τους διπλωματικούς χειρισμούς της νέας μας κυβέρνησης η χώρα πρόκειται να ζήσει ένα τρίτο μνημόνιο. Για να είμαστε σαφείς μνημόνιο σημαίνει ότι σου δανείζουμε χρήματα και επειδή δεν έχεις τη γνώση του πως θα τα επιστρέψεις σου υποδεικνύουμε τους τρόπους. Αν διαφωνείς αλλά έχεις κάτι καλύτερο να προτείνεις θα ακολουθήσουμε το δικό σου. Όσο και αν ακούγεται πρωτότυπο, τα μέτρα τα οποία έχουν προτείνει μέχρι σήμερα και είναι πραγματοποιήσιμα οι έλληνες ειδικοί είναι πολύ σκληρότερα για το μέσο εργαζόμενο από ότι οι ¨κακοί¨ ξένοι ειδικοί. Αυτό το δυσβάστακτο και επαχθές μνημόνιο δε έρχεται, όπως θα περίμενε κανείς, να διορθώσει τι ελληνικές ατέλειες του πολιτειακού, νομοθετικού ή φοροεισπρακτικού καθεστώτος αλλά να εισπράξει από τη μερίδα ανθρώπων την οποία θεωρεί ¨καλούς πελάτες¨ δηλαδή τους μικρομεσαίους. Επιπλέον ο άνθρωπος ο οποίος το υποστήριξε και συμφώνησε είναι αυτός που κέρδισε τις εκλογές και έγινε πρωθυπουργός υποσχόμενος ότι θα σκίσει το μνημόνιο. Το προεκλογικό μήνυμα του ήταν ότι ο προηγούμενος πρωθυπουργός έλεγε ότι θα σκίσει το μνημόνιο και έγινε μετά τις εκλογές ο πιο θερμός υποστηρικτής του. Πόσο γελοίο είναι, οι δυο τελευταίοι πρωθυπουργοί υποσχόμενοι τα ίδια πριν τις εκλογές έφτασαν να φαντάζουν σωτήρες διαμέσου του μνημονίου. Οι άνθρωποι που δημιούργησαν το χρέος στην Ελλάδα είναι οι έλληνες πολιτικοί των τελευταίων 30 ετών και κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν να ρητορεύουν και να αποφασίζουν για το ποιος θα πληρώσει το χρέος. Ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιούν αριστερή ή φιλελεύθερη ρητορική μέθοδο οι πολιτικές αποφάσεις είναι πανομοιότυπες και τα κοινωνικά αποτελέσματα ακολουθούν μια σταθερή ολίσθηση.

Το αποτελέσματα εν ολίγοις είναι:

1ον Κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όσες είχαν αντέξει τα τελευταία χρόνια τώρα είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν ή θα μεταναστεύσουν σε ευνοϊκότερες για την ύπαρξη τους χώρες.
2ον Αύξηση της ανεργίας. Είναι το αποτέλεσμα του κλεισίματος των επιχειρήσεων.
3ον Αύξηση τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη συμπίεση του εισοδήματος.
4ον Συνέχιση των σκληρών, για τη μεσαία τάξη, φορολογικών μέτρων.

Επιπροσθέτως αναφέρω ένα μεγάλο κύμα μεταναστών από τη Συρία το οποίο στα μάτια των ελλήνων υπουργών είναι έντιμοι πολίτες οι οποίοι ¨λιάζονται στις πλατείες της Αθήνας¨. Να επισημάνω ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα μεταξύ χώρας-πολιτικής που τους αναγκάζει να φύγουν από τη πατρίδα τους και χώρας-πολιτικής η οποία τους υποδέχεται. Η χώρα μας είναι αδύναμη πολιτικά να υποδεχθεί και να υποστηρίξει τους μετανάστες. Η μαύρη εργασία θα ανθίσει, το μεροκάματο θα πέσει γιατί την ίδια δουλειά θα τη κάνει ένας μετανάστης με ελάχιστα χρήματα με το φόβο μήπως διωχθεί από τη χώρα. Όλα αυτά τα ζήσαμε και το 1992 όταν είδαμε τα μεροκάματα σε ένα μήνα να μειώνονται στο εξήντα τοις εκατό και τους έλληνες εργολάβους να φορτώνουν εργάτες που εκλιπαρούσαν για ένα πιάτο φαγητό από την Ομόνοια.

Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο τω δυνατών ωραιοποιημένη, αν γυρίζουμε τη πλάτη μας δεν εξαλείφεται το πρόβλημα. Οι πολίτες αισθάνονται απατημένοι και θυμωμένοι συνάμα. Αυτό γεννά αγανάκτηση και βία.

Η εγκληματικότητα και οι ληστείες έχουν ήδη χτυπήσει κόκκινο σαν αποτέλεσμα της φτώχειας, της ανέχειας, τη ανεργίας και της ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών. Οι πολίτες αποξενώνονται λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και της υπέρμετρης προσπάθειας κάλυψης απλών αναγκών.

Η πολεμική τέχνη κατά τη γνώμη μου βρίσκεται σε άνθηση. Μάλιστα θα έλεγα ότι όσο πιο δύσκολοι είναι οι καιροί τόσο περισσότερο θα αυξάνεται ο κόσμος που ασχολείται με αυτές. Υπάρχει όμως μια στροφή στο είδος των τεχνών που προτιμούνται. Οι πολίτες αισθάνονται αδύναμοι και ανασφαλείς στην υπέρμετρη βία των καιρών μας. Οι τέχνες που ανθούν σήμερα είναι αυτές οι οποίες γυμνάζουν το σώμα και ταυτόχρονα σε σύντομο χρονικό διάστημα κάνουν τον ασκούμενο να πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς σε ανεξέλεγκτη βία. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν θέλετε να έχετε κόσμο στη σχολή σας θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι αυτό που διδάσκεται μπορεί να ανταποκριθεί σε μια δύσκολη για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών σας κατάσταση. Πρέπει κάθε μαθητής που βγαίνει από τη σχολή σας να έχει το αίσθημα ότι είναι έτοιμος για όλα.

Ο επόμενος λόγος για τον οποίο θα έρθει κάποιος στη σχολή σας είναι γιατί δε του αρέσει το γυμναστήριο και προτιμά να ασκείται και ταυτόχρονα να μαθαίνει μια πολεμική τέχνη. Άρα η πολεμική τέχνη θα πρέπει να γυμνάζει επαρκώς ένα μέσο άνθρωπο. Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές από τη πρώτη επίσκεψη. Η σχολή πολεμικών τεχνών¨ γυμνάζει και μαθαίνει¨. Ο εκπαιδευτής θα πρέπει να έχει γνώσεις προπονητικής, διαιτολογίας, αθλητικής ψυχολογίας και ο ασκούμενος να έχει πρωτίστως εξωτερικές αλλαγές.

Το άγχος, η κούραση και η αβεβαιότητα που υπάρχει δημιουργεί αποξένωση έτσι ο τρίτος λόγος για να ξεκινήσει κάποιος μια πολεμική τέχνη είναι γιατί θέλει να ενταχθεί σε μια ομάδα. Χρειάζεται να επιστήσω τη προσοχή σας ότι σε αυτή την ομάδα θα πρέπει να αισθάνεται ότι είναι ενεργό μέλος και έχει ισορροπημένες επαφές με όλους τους συνασκούμενους. Κάθε υγιής άνθρωπος θέλει να νιώθει μέλος μιας ομάδας η οποία τον εφοδιάζει με την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση και του δίνει την ώθηση να συνεχίσει σε κάθε δύσκολο βήμα του μέσα στη σχολή.
Ο τελευταίος λόγος για τον οποίο θα έρθει κάποιος στη σχολή σας είναι το εθιμοτυπικό της εξάσκησης. Ο χώρος που εξασκείται, ο τρόπος, η συμπεριφορά όλα πρέπει να γίνονται όπως αρμόζει στη πολεμική τέχνη. Ο χώρος πολεμικής τέχνης μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα γυμναστήριο σε όλους τους τομείς (σωματικά, πνευματικά) απαιτεί όμως κάποια πράγματα τα οποία θα πρέπει να δοθούν στο μαθητή με ένα τρόπο ώστε να τα ακολουθήσει. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σχολή δεν είναι γυμναστήριο.

Μαζί με τη σωματική εξάσκηση διδάσκονται ηθικές και πνευματικές αρχές οι οποίες για να γίνουν αντιληπτές θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Μέσα από τη πολεμική τέχνη μαθαίνεις να ζεις ειρηνικά με τη κοινωνία και να αλλάζεις ότι μπορείς προς το καλύτερο. Θα πρέπει στη διάρκεια μάθησης ο τελευταίος λόγος που ήρθε κάποιος στη σχολή σας να αποδειχθεί ο πολυτιμότερος. Θα πρέπει η τέχνη σας να γίνει προσιτή στο ευρύ κοινό με πολλούς τρόπους. Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που διανύουμε η πολεμική τέχνη μπορεί να γίνει πολύτιμος οδηγός ζωής.

Νίκος Κορρές
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι