Συνέντευξη με τον Χρήστο Τζήκα

εικόνα άρθρου
«Να προπονείσαι όσο περισσότερο μπορείς, να έχεις υπομονή και να προσπαθήσεις να κάνεις το Κραβ Μαγκά τρόπο ζωής»


Αρχίζοντας θα θέλαμε να μας πείτε πότε και πως ξεκινήσατε τις πολεμικές τέχνες;

Η πρώτη μου επαφή με τις πολεμικές τέχνες ήταν στην ηλικία των εννέα χρόνων περίπου, όταν οι γονείς μου με έγραψαν σε μία σχολή Σίντοκαν καράτε στην Ρόδο, όπου προπονήθηκα για περίπου έναν χρόνο. Οι πολεμικές τέχνες πάντα με έλκυαν, και συνειδητοποιημένος πια για το τι ήθελα να κάνω ξεκίνησα το 2004, σε ηλικία δεκατεσσάρων χρόνων, Σίτο Ρίου και Οκινάουα Τε Τάι Καράτε στη σχολή του κ. Πάμπαλη, ενός δασκάλου που κατάφερε να μου μεταδώσει το πάθος και την αγάπη του για τις πολεμικές τέχνες και ότι αυτές εκπροσωπούν. Από εκείνη την μέρα έως σήμερα δεν σταμάτησα να προπονούμαι και να μαθαίνω νέα πράγματα.

Το 2008 πήρα την μαύρη ζώνη στο Σίτο Ρίου και έπειτα από καιρό εξάσκησης με τις παραδοσιακές τέχνες άρχισα να ψάχνω για να βρω κάτι πρακτικό και άμεσα εφαρμόσιμο. Το 2008 παρακολούθησα για πρώτη φορά ανοιχτό σεμινάριο Κραβ Μαγκά με τον επικεφαλή της International Krav Maga Federation τον Άβι Μογιάλ και μπορώ να σας πω ότι μαγεύτηκα αμέσως από το ταλέντο και την αμεσότητα αυτού του ανθρώπου και την αποτελεσματικότητα αυτού του συστήματος αυτοάμυνας. Έκανα εγγραφή απευθείας στην σχολή εκπαιδευτών και από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ. Αποφοίτησα επιτυχώς από την σχολή το 2009 με τον βαθμό του Graduate 1 και σε έναν χρόνο ξεκίνησα να διδάσκω. Μέχρι σήμερα έχω κάνει τα περισσότερα σχολεία της International Krav Maga Federation, όπως το Vip Bodyguard και το Team Leader, το Law Enforcement, το Kid’s, το Women’s και το Combat Fighting Instructor Course. Έχω ταξιδέψει τρεις φορές στην γενέτειρα του Κραβ Μαγκά, το Ισραήλ, προκειμένου να προπονηθώ στα ετήσια καμπ που διοργανώνει η Ομοσπονδία μας και στα οποία συμμετέχουν εκπαιδευτές από όλο τον κόσμο. Σήμερα κατέχω τον βαθμό του Expert 3.

Παράλληλα με την εκπαίδευσή μου στο Κραβ Μαγκά προπονούμαι και σε σύγχρονα μαχητικά αθλήματα όπως το Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου και το Παγκράτιο, έχοντας πάντα στο μυαλό μου την πρακτικότητα αυτών των συστημάτων σε μία ρεαλιστική συμπλοκή. Στο Παγκράτιο Άθλημα, είμαι και πιστοποιημένος προπονητής από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Μιλήστε μας λίγο για το Κραβ Μαγκά και πως αυτό λειτουργεί από άποψη αυτοάμυνας

Όπως σας είπα και πιο πριν το Κραβ Μαγκά με κέρδισε αμέσως και αυτό δεν είναι τυχαίο, στα αλήθεια δεν έχω ξανασυναντήσει άλλο σύστημα που να κατανοεί σε τέτοιο βαθμό την έννοια της αυτοάμυνας. Πρόκειται για ένα ζωντανό σύστημα, που δοκιμάζεται καθημερινά σε όλο τον κόσμο και εξελίσσεται συνεχώς. Δεν αποτελείται από ένα σύνολο στείρων τεχνικών αυτοάμυνας όπως συνηθίζουμε να βλέπουμε σε άλλες τεχνοτροπίες. Οι τεχνικές του είναι απλές, βασίζονται στις ενστικτώδεις ανθρώπινες αντιδράσεις και γι’ αυτό μπορούν να εφαρμοστούν αβίαστα. Εκτός από τις τεχνικές, το Κραβ Μαγκά σου διδάσκει και τις βασικές αρχές που κρύβονται πίσω από αυτές, ώστε ο εκπαιδευόμενος, σε μία πραγματική συμπλοκή, να μπορεί να τις προσαρμόσει ανάλογα με την κάθε περίπτωση και να μην παγώσει αν η επίθεση διαφέρει από αυτό που έχει συνηθίσει στο περιβάλλον της προπόνησης. Επιπλέον, είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα μάχης όπου εξασκείς όλες τις πτυχές τις συμπλοκής, όπως την όρθια μάχη και την μάχη στο έδαφος, άοπλη και ένοπλη συμπλοκή, αντιμετώπιση ενός ή περισσότερων επιτιθέμενων. Μπορεί να εφαρμοστεί από τον οποιονδήποτε, ανεξαρτήτου ηλικίας και σωματικής διάπλασης. Έχει πολλούς τομείς και σου δίνει χώρο να αναπτύξεις και να ασχοληθείς με ό,τι σου ταιριάζει. Εξίσου σημαντικό, η προπόνησή του είναι τόσο καλά μελετημένη και έξυπνα δομημένη που ανυπομονείς για την επόμενη!

Κατά τη γνώμη σας ποιο θα λέγατε ότι είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στο σύστημα; Η αντίληψη για κάποια απειλή; Η τεχνική σε μία συμπλοκή; Η ταχύτητα; Σε τι δίνετε περισσότερη έμφαση;

Το σημαντικότερο στοιχείο που μπορεί να αποκομίσει κάποιος, και στο οποίο δίνουμε περισσότερη έμφαση στο Κραβ Μαγκά, είναι η τακτική σκέψη. Μέσα από ρεαλιστικά σενάρια οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να εντοπίζουν την απειλή, να την αξιολογούν και να αντιδρούν με τον κατάλληλο τρόπο, πάντα εντός των πλαισίων του Νόμου και των κανόνων της αυτοάμυνας. Δίνουμε έμφαση δηλαδή στον τακτικό τρόπο σκέψης, ο οποίος μπορεί να σε γλυτώσει από μία συμπλοκή, πολύ πριν αυτή εκδηλωθεί. Φυσικά και εκπαιδευόμαστε και στα άλλα στοιχεία της αυτοάμυνας, όπως οι τεχνικές και η φυσική κατάσταση, στοιχεία τα οπαία είναι ζωτικής σημασίας στην προστασία του εαυτού μας και των γύρω μας.

Μαζί με την ομολογουμένως εντυπωσιακή διάδοση του Κραβ Μαγκά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει άθελά μας δέκτες, κάποιων αρνητικών σχολίων τα οποία υποστηρίζουν ότι είναι παραπλανητικό να διαφημίζει κάποιος εκπαιδευτής του συστήματος ότι μπορεί ένας ασκούμενος να μάθει Κραβ Μαγκά (έστω τις βασικές τεχνικές) και να γίνει εκπαιδευτής εντός 6 μηνών… Ποια είναι η άποψη σας;

Πολύ καλή η ερώτηση σας, δυστυχώς έχω ακούσει και εγώ αυτά τα σχόλια τα οποία είναι άκρως παραπλανητικά . Φυσικά και δεν μπορεί κάποιος από το μηδέν να γίνει εκπαιδευτής εντός του παραπάνω χρόνου. Σχολές εκπαιδευτών γίνονται, έχουν διάρκεια 180 ωρών και περατώνονται εντός έξι μηνών. Αλλά σε αυτές, πλέον, γίνονται δεκτοί μόνο άνθρωποι που ασχολούνται με το Κραβ Μαγκά αρκετό καιρό και ο εκπαιδευτής τους εγκρίνει την συμμετοχή τους σε αυτήν. Επίσης, υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις όπου μπορεί να την παρακολουθήσει και κάποιος καταξιωμένος εκπαιδευτής ή «μαυροζωνάς» άλλου συστήματος, με διδακτική εμπειρία, ο οποίος επιθυμεί να εντάξει το Κραβ Μαγκά στην σχολή του ή να το χρησιμοποιήσει στην δουλειά του, όπως εκπαιδευτές σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων. Οι παραπάνω άνθρωποι, όμως, δεν ξεκινάνε από το μηδέν, έχουν εμπειρία από άλλα συστήματα και με πολύ προπόνηση μπορούν να αφομοιώσουν σχετικά εύκολα το Κραβ Μαγκά. Επιπλέον, η σχολή εκπαιδευτών έχει τις ίδιες διδακτικές ώρες με οποιαδήποτε σχολή προπονητών εγκεκριμένη από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Γιατί λοιπόν κανείς δεν αμφιβάλει για τους εγκεκριμένους προπονητές της ΓΓΑ αλλά αντιθέτως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αμφιβολίες για την σχολή εκπαιδευτών του Κραβ Μαγκά; Σας πληροφορώ επίσης ότι η διαδικασία εξέτασης στο Κραβ Μαγκά είναι πολύ αυστηρή και γίνεται απευθείας από Ισραηλινούς εκπαιδευτές, οι οποίοι κρατάνε τα στάνταρ πολύ ψηλά και έρχονται πραγματικά κάθε μήνα προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδό σου και να προπονήσουν τους παλαιότερους εκπαιδευτές. Αποφοιτώντας από την σχολή εκπαιδευτών της IKMF, παίρνεις δίπλωμα το οποίο λήγει σε έναν χρόνο, κάτι που δεν έχω συναντήσει σε κανένα άλλο σύστημα. Αν δεν δουλέψεις πάνω στην ύλη σου και δεν προπονηθείς, πολύ απλά δεν πληρείς τις προϋποθέσεις της ομοσπονδίας και παύεις να είσαι ενεργός εκπαιδευτής. Να σημειώσουμε ότι ίδιες σχολές εκπαιδευτών γίνονται σε όλο τον κόσμο με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Ήσασταν αρκετά διαφωτιστικός επί του θέματος… Αλλάζοντας κλίμα τώρα θα θέλαμε να ρωτήσουμε μία κλασική ερώτηση που κάνουμε σχεδόν σε όλους τους δασκάλους εδώ στον Πανελλήνιο Οδηγό Πολεμικών Τεχνών για τη τέχνη ή το σύστημα που ακολουθούν. Πιστεύετε ότι το Κραβ Μαγκά μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο;

Θεωρώ ότι οποιαδήποτε ενασχόληση με κάποια φυσική δραστηριότητα, η οποία σε σπρώχνει στα όρια του εαυτού σου, τελικά σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Μέσα από την προπόνηση του Κραβ Μαγκά γνωρίζεις τις δυνατότητές σου, τις αναπτύσσεις στο έπακρο και καταλήγεις να κάνεις πράγματα που ούτε ο ίδιος θα πίστευες ότι μπορούσες αν σε ρωτούσαν στην αρχή της εκπαίδευσής σου. Γνωρίζεις, συνεργάζεσαι και αλληλεπιδράς με άλλους ανθρώπους μέσα στην προπόνηση και όλο αυτό είναι ένα είδος κοινωνικοποίησης. Επίσης, αναπτύσσοντας μαχητικές ικανότητες αποκτάς αυτοπεποίθηση και εσωτερική πειθαρχία, το οποίο τελικά σε κάνει πιο ήρεμο και μετρημένο άνθρωπο. Η αυτοπεποίθηση αποπνέει από μέσα σου και αντανακλάται στους γύρω σου. Επίσης, είναι μία πολύ καλή μέθοδος εκτόνωσης από τα τόσα προβλήματα που ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Επομένως, θεωρώ πως ναι το Κραβ Μαγκά μπορεί να σε κάνει πιο χαρούμενο, πιο δημιουργικό και κατ’ επέκταση καλύτερο άνθρωπο!

Χρησιμοποιείτε συχνά στο Κραβ Μαγκά την πρόταση «Ώστε να πορεύετε ο άνθρωπος εν ειρήνη» Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί υπάρχει αυτό το μότο;

Αυτό το μότο ανήκει στον ιδρυτή του Κραβ Μαγκά, τον Ίμι Λίχτενφελντ. Για να κατανοήσουμε αυτή την φράση θα πρέπει να ανατρέξουμε στην ιστορία αυτού του ανθρώπου.

Πείτε μας δυο λόγια σχετικά για τον ιδρυτή…

Ο Ίμι Λίχτενφελντ γεννήθηκε στην Μπρατισλάβα, όπου ασχολήθηκε και διέπρεψε σε πολλά αθλήματα όπως η πάλη και η πυγμαχία. Όταν αντισημιτικές ομάδες, πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισαν να δημιουργούνται στην γενέτειρά του αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο σημερινό Ισραήλ. Μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, ανέλαβε να αναπτύξει ένα σύστημα μάχης για την IDF (Israeli Defence Force), όπου υπηρετούσε. Κατά την διάρκεια της 20ετούς θητείας του ως επικεφαλής εκπαιδευτής στις ειδικές δυνάμεις ανέπτυξε πολύ προσεκτικά το Κραβ Μαγκά και κατάφερε να το καταστήσει το επίσημο σύστημα μάχης για όλα τα ένοπλα σώματα και τα σώματα ασφαλείας του Ισραήλ. Το 1964, αποστρατεύτηκε και ξεκίνησε να διδάσκει το Κραβ Μαγκά στους πολίτες και στην αστυνομία, προσαρμόζοντάς το στις ανάγκες τους. Μέχρι και τα τελευταία του χρόνια δίδασκε το Κραβ Μαγκά. Το όνειρό του ήταν όλα τα έθνη να μπορούν να θωρακίσουν τα σύνορά τους και να προστατευθούν, όλοι οι πολίτες να μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους και να είναι ασφαλείς. «Ώστε ο καθένας να μπορεί να πορευθεί εν ειρήνη».

Κάποια συμβουλή σε κάποιον που μόλις άρχισε Κραβ Μαγκά;

Να προπονείται όσο περισσότερο μπορεί, να έχει υπομονή και να προσπαθήσει να κάνει την προπόνηση τρόπο ζωής. Να μην βλέπει το Kραβ Mαγκά μόνο ως ένα μέσο να μάθει γρήγορα αυτοάμυνα, αλλά σαν ένα μέσο και μία ασχολία που θα τον συντροφεύει για πολύ καιρό. Ποτέ να μην σκεφτεί πως έμαθε αρκετά. Πάντα υπάρχει κάτι ακόμα να μάθεις, πάντα υπάρχει κάτι ακόμα να βελτιώσεις. Και πάνω απ’όλα να φροντίσει να περνάει καλά στην προπόνηση.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι για το τέλος;

Ναι, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για τη φιλοξενία σας στον Πανελλήνιο Οδηγό Πολεμικών Τεχνών, συνεχίστε την καλή δουλειά!

Σας ευχαριστούμε πολύ.

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι